onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Devlet Üniversiteleri Akademik Kadro Sıkıntısı Yaşıyor: 1.434 Bölümde Hiç Profesör Yok

etiket Devlet Üniversiteleri Akademik Kadro Sıkıntısı Yaşıyor: 1.434 Bölümde Hiç Profesör Yok

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi verilerine göre, 1.434 bölümde hiç profesör yok. 273 bölümde ise profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi bulunmuyor. Bu akademisyensiz bölümler toplam 14 bin 421 kontenjana sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Birgün gazetesinden Anıl Ataş'ın haberine göre, Üniversitelere e –kayıtlar başlarken Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tercih kılavuzu verilerine göre 122 devlet üniversitesinden 78’inde 273 bölümde profesör doktor, doçent doktor veya doktor öğretim üyesi bulunmuyor. Akademisyensiz bölümler toplam 14 bin 421 kontenjana sahip. Bu üniversiteler arasında köklü geçmişe sahip Boğaziçi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi üniversiteler de var. 

Bunun yanı sıra bin 694 bölümde 5 kişiden az akademisyen bulunurken, bunların 642’sinde 3 akademisyen, 96’sında 2 akademisyen, 24’ünde ise yalnızca 1 akademisyen yer alıyor.

Akademisyen başına 70 öğrencinin düştüğü bölümler var

Akademisyen başına 70 öğrencinin düştüğü bölümler var

1.434 bölümde hiç profesör yok. Bu bölümlerin 743'ünde ise doçent de yer almıyor. Bin 400 bölümde akademisyen başına 10’dan fazla öğrenci düşüyor.

444 bölümde akademisyen başına 20’den fazla, 50 tanesinde ise akademisyen başına 35’ten fazla öğrenci düşüyor. Tüm bunların yanı sıra akademisyen başına 70 öğrencinin düştüğü bölümler de mevcut.

İlahiyat fakülteleri tam kadro

İlahiyat fakülteleri tam kadro
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

En çok akademisyenin tıp, diş hekimliği ve veterinerlik fakültelerinde olduğu gözlenirken, hemen ardından ise ağırlıklı olarak ilahiyat bölümleri geliyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise hiç profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi bulunmazken akademisyeni olmayan bölümler arasında ise hiçbir ilahiyat fakültesi yer almıyor.

En büyük kadro eksikliği hemşirelik bölümünde

En büyük kadro eksikliği hemşirelik bölümünde

Bunun yanı sıra profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi bulunmayan bölümler arasında birinci sırada ise hemşirelik bölümleri yer alıyor. Toplamda 98 tane bulunan hemşirelik bölümlerinin 26’sında akademik kadro bulunmuyor.

Akademik kadrosunda profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi bulunmayan bölümler ağırlıklı olarak eşit ağırlıktan öğrenci alan bölümlerden oluşuyor. Bunlar arasında ise 21 tane bankacılık bölümü ve 20 tane uluslararası ilişkiler/ticaret bölümleri öne çıkıyor.

Toplamda 37 bankacılık bölümü bulunurken bunların 21’inde akademik kadro yok.

'Popülist sebeplerle çok fazla üniversite açıldı'

'Popülist sebeplerle çok fazla üniversite açıldı'

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Erhan Erkut, “Elimizde yeterli sayıda akademisyen olmadığı halde; popülist sebeplerle, ‘Öğrenciler üniversite görsünler, üniversite okusunlar’ mantığıyla çok fazla üniversite açıldı. Tıp ve hukuk gibi bölümlerde akademisyen sayısında sıkıntılı olmasına rağmen her yere bu bölümler açılıyor. Taşıma suyuyla değirmen çevirmeye, başka okullardan gelen akademisyenlerle işleri halletmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. İlahiyat fakültelerinde hiç hocasız bölüm olmamasını yorumlayan Erkut, “İmam hatip mezunlarını üniversiteye sokabilmek için her yere ilahiyat fakültesi açtılar, doktorasını bitireni de akademisyen yaptılar. Durum böyle olunca ilahiyat bölümlerinde ne kontenjan sorunu, ne de kadro sorunu yaşanmaması normal” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
203
51
22
8
6
5
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuba Yıldırım

sen araştırma görevlisi için yaş sınırı koy, yeni nesil zaten dil bilmiyor onlar da dil sınırını geçemediği için akademisyen olamasın, mesleki yayınlar konus... Devamını Gör

Büşra Gül

hadi ya yaş sınırı var mı gerçekten

Ayna Efendi

ilahiyat dışındaki fakültelere önem verilmiyor, bazı üniversitelerde ilahiyat dışındaki dersliklerin binalarına bile bakım yapılmıyor varın gerisini siz düşünün

mldudikof

Yarın öbür gün sol iktidar gelecek bu sefer hoydaa bütün imam hatipler ilahiyatlar yalan olacak. Bir sürü bölümler kapanacak bir sürü hır gür çıkacak. Ondan ... Devamını Gör

Ayna Efendi

tarih tarihinden ders çıkarmayanlar için tekerrürden ibarettir