Devlet Tiyatroları'nda Artık 'Yabancı' Oyun Yok
'Türkiye'nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor' sloganı ile yeni sezona başlayacak olan Devlet Tiyatroları'nda artık sadece yerli oyunlar sahnelenecek... Haber geçtiğimiz günlerde basına yansımış, uygulama eleştirilere neden olmuştu. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, 'Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz' demişti. Başbakan Binali Yıldırım haberi doğruladı. Yıldırım 65. hükümetin ilk yüz gününü değerlendirirken yaptığı açıklamada 'Devlet tiyatroları tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak' dedi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis'e taşıdı.
Bu yıl 'Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor' sloganıyla 4 Ekim'de 8 oyunla, 12 bölge ve 65 sahnede perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları'nda artık yabancı oyunlar sergilenmeyecek.
Binali Yıldırım doğruladı: 'Devlet tiyatroları tamamen Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak'
Ne olmuştu?
Devlet Tiyatroları'ndaki yeni uygulaya ilişkin ilk açıklama Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik'ten gelmişti. Birecik Devlet Tiyatroları'nın 15 Temmuz'dan bağımsız hareket edemeyeceğini belirterek, Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” diye konuşmuştu.
Karar'da yer alan habere göre geçen yıl yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaşan DT’nin repertuvarında 150’ye yakın oyun bulunduğunu aktaran Birecik, geçen yıl kapalı gişe oynayan oyunların bu yıl da sahneleneceğini ifade etmişti.
Peki hangi oyunlar sergilenecek?
Sergilenecek oyunlar arasında; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Kenan Işık tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmen koltuğunda Nurullah Tuncer’in oturduğu ‘Huzur’ eseri ile Recep Bilginer’in yazdığı Zafer Kayaokay’ın yönettiği ‘Yunus Emre’ ve Nahit Sırrı Örik’in kaleme aldığı ’Düşüş’ var.
Ayrıca ‘4. Murat’, ‘Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe’ ve ‘Rumuz Goncagül’ gibi geçmiş senelerde izleyiciyle buluşan daha birçok yerli oyun da sahnelenecek.
Yorum Yazın
Bu uygulama milliyetçilik değil gericiliktir. Sanat evrenseldir.
Millet zaten cahil, daha da cahilleşsinler. Çok cahiller keşke ölse.
Ülkemizde yabancı oyunları kaldırmak yerine, diğer ülkelerde sahnelenme potansiyeline sahip oyunlar ortaya çıkarmaya çalışmak çok daha milliyetçi bir hareket... Devamını Gör