onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Demans Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Kaç Yaşında Başlar? Demans Teşhis ve Tedavi Yöntemleri!

Demans Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Kaç Yaşında Başlar? Demans Teşhis ve Tedavi Yöntemleri!

Elif
21.12.2022 - 19:23

Usta oyuncu Pakize Suda, uzun bir süredir demans ile mücadele ediyordu. Oyuncunun ölüm haberinden sonra, demans merak edilmeye başlandı. Herkes tarafından tek bir hastalık ismi olarak bilinse de hafıza ve diğer zihinsel kabiliyetlerin bozukluğu olarak pek çok hastalıkta görülebiliyor. Peki demans nedir? Demans belirtileri nelerdir ve kaç yaşında ortaya çıkar? İşte demansın teşhis ve tedavi yöntemleri.

Kaynak: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/yasli-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Demans Nedir?

Demans Nedir?

Yaşlılarda sıkça görülen demans; zihin, bellek gibi düşünmeyi ve çeşitli sosyal yetenekleri etkileyen bulgu olarak tanımlanır. Demans, bilinenin aksine tek bir hastalık değil, birbirinden farklı türleri bulunur. Alzheimer demansı ise en sık görülen demans türüdür.

Beyin, çeşitli hücrelerden meydana gelmiştir. Eğer bu hücrelerden biri zarar görürse hücreler arası iletişim doğru şekilde olmaz ve demans meydana gelir.

Demans genellikle 60 yaşından sonra başlar. Ancak kişinin genetik yatkınlığına ve sağlığına bağlı olarak genç yaşlarda ortaya çıkabilir.

Demans genellikle 60 yaşından sonra başlar. Ancak kişinin genetik yatkınlığına ve sağlığına bağlı olarak genç yaşlarda ortaya çıkabilir.

Demans; vitamin eksikliği, hormon hastalıkları, parkinson hastalığı, AIDS, Sifiliz, Menenjit, çeşitli kan hastalıkları, vücutta görülen tümörler, damar tıkanıklığı, Alzheimer gibi hastalıklarda görülür.

Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans Belirtileri Nelerdir?

Demansta en çok görülen belirtilerin başında yeni öğrenilen bilgilerin hemen unutulmasıdır.  Ancak hafıza sorunlarının yanında daha pek çok belirti gösterir. Bu semptomlar ilk evrede hafifken son evrede şiddetlenir.

Erken Evre: Demansın erken evresinde çok nadir belirti görünür ve teşhis edilmesi oldukça zordur. Unutkanlığın yanında zamanı takip edememe ve bilindik yerlerde kaybolma gibi belirtiler görülür.

Orta Evre: Demansın erken evrenden sonra, belirtiler daha da şiddetlenmeye başlar. Bilindik yerlerde kaybolmanın yanında evde kaybolma, iletişim kurmada zorluk, davranış değişiklikleri ve yetersiz hijyen gibi belirtiler görülür.

Geç Evre: Demansın ileri evresinde kişide hareketsizlik görülür. Özellikle adım atmakta zorluk, çevresindeki insanları tanımada güçlük, zamanı ve mekanı bilememek ve agresif davranışlar görülür.

Demansın Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Demansın Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Demans teşhisi için özel bir teşhis yöntemi yoktur. Doktor, hastaya gerekli sorulara sorarak teşhis etmeye çalışır. Ayrıca demans bir hastalıktan dolayı gelişmişse kan testlerinden veya görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.

Geç evre demans genellikle tedavi edilemez. Fakat belirtileri azaltmak için çeşitli ilaçlardan yararlanılır. Ayrıca altta yatan hastalığa yönelik tedaviler uygulanır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın