Davutoğlu'ndan Zaman'a Kayyum ve Boydak'a Operasyon Açıklaması: 'Hukuki Süreçler'
İran'da temaslarını sürdüren Başbakan Davutoğlu, Zaman gazetesine kayyum atanması ve Boydak Holding'e operasyonla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, 'İş adamlığı yapmaktan daha çok siyasi operasyonun parçası hâline gelmek, gazetecilik yapmaktan daha çok siyasal bazı operasyonlar, hatta bazı kara para aklama operasyonları olarak değerlendirilmiş hukuki süreç var. Bunlar kesinlikle hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değildir. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır' dedi.
İran'da temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İran İş Formu'nda konuştu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
'İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var' ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, 'Türkiye ile İran kadim komşu ve dost iki ülke, coğrafyaları, çok geniş bir alanı kuşatan ve birlikte bir arada değerlendirildiğinde Afro-Avrasya'nın en dinamik kuşağını oluşturan bir coğrafya ve bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil aynı tarafta düşünerek, potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisine rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma' değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve İran'ın coğrafyaları, ekonomik yapıları itibarıyla birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu belirterek, 'Batı Asya'da Türkiye, İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı, İran ise Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı. Bu bize ulaştırma ve lojistik alanında olağanüstü imkanlar sunuyor. Bugün karayolu, demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk ve çok güçlü bir iradeyle önümüzdeki dönemde bu alanlarda ciddi hamleler yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde Mersin Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Trabzon Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Türkiye'deki hızlı tren koridoruyla, İran'da Tahran'dan Tebriz'e doğru ilerlemesi planlanan hızlı tren koridoru arasında irtibatlarımızı güçlendireceğiz' diye konuştu.
'Geçen sene devreye giren tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasında hiçbir aksama olmaması konusunda prensip mutabakatına vardık' diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:
'Dün bana aktarılan tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili özellikle bürokrasiden kaynaklanan hususları giderme konusunda kararlıyız. Tercihli ticaret anlaşmasının bir sonrasında serbest ticaret anlaşmasına geçecek şekilde gümrük duvarlarını tümüyle indirecek bir yaklaşımı da benimsemeyi düşünüyoruz.'
'Akan kanın durmasının siyasi müzakereler için önemli bir zemin oluşturacağı kanaatindeyiz'
Başbakan Davutoğlu, 'Bugünlerde uluslararası basında Suriye’nin kaç parçaya ayrılacağı konusunda değişik spekülasyonlar yapılıyor. Biz buna karşı, Türkiye de İran da eminin diğer bölge ülkeleri de Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve parçalanmaması konusunda ortak bir anlayışa sahibiz. Yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için yani bir müzakere zemini olması için ateşkese birlikte destek vermek. Bu da önemli bir ortak zemindir. Biz akan kanın durmasının, siyasi müzakereler için önemli bir zemin oluşturacağı kanaatindeyiz. Bunun için de ateşkesin sürmesi konusunda Türkiye ve İran etkide bulunduğu taraflara birlikte ve ayrı ayrı bu taraflar nezdinde girişimlerde bulunacaklar' ifadelerini kullandı.
'Hiçbir müdahalemiz olmamıştır'
Türkiye’de hükümetimize muhalefet eden tek gazete Zaman değil. Diğer gazeteler özgürce fikirlerini ifade ediyorlar, kimseye niye bunları ifade ediyorlar diye bir soru yok. Hükümetimizden hoşlanmayan iş adamları var, şu veya bu gerekçeyle.
İş adamlarıyla oturduğumda 1 Kasım’da kime oy verdiği aklımdan geçmedi. İş adamları iş adamlığı yapsalar, bize oy vermemiş olduğunu bilsem dahi onlara her türlü imkânlarla yardımcı olmak bizim görevimiz.
Sizin aranızdan da birçok temsilci var. Muhtelemen bazılarınız bizimle aynı düşüncede olmayabilirsiniz, ayrımcılık yapmadık. İş adamlığı yapmaktan daha çok siyasi operasyonun parçası haline gelmek, gazetecilik yapmaktan daha çok siyasal bazı operasyonlar, hatta bazı kara para aklama operasyonları olarak değerlendirilmiş hukuki süreç var. Bizim hiçbir müdahalemiz olmamıştır.
Türkiye, geldiği basın özgürlüğü noktasından geriye doğru hiç gitmeyecektir. Kimsenin basılı veya başka araçları kullanarak paralel yapılanma aracı olarak oluşturulmasına göz yummamamız lazım. Bu hukuki bir süreçtir, itiraz yapılır, siyasi boyutu yoktur. Varsa eğer bu el konan, kayyum atanan kurumların, onların yaptıkları illegal faaliyetler sebebiyle siyasal bir yanı vardır. Brüksel'e gideceğiz, Türkiye'nin pozitif gündemini bununla işgal etmeye çalışacaklar. Türkiye'nin gündemini olumlu sürdürmeye çalışıyoruz, bu hukuki süreçleri başka yerlere çekerek lekelemeye kimsenin çaba sarfetmemesi lazım. Türkiye demokratik hukuk kurallarını işletir. Özgürce herkes fikrini ifade ediyor, kimse gizli gündemler içine girmemiş olsun.
Ajanslar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Duruma göre ya hukuki süreç yargı bağımsızlığı ya da tanımıyorum saygı duymuyorum artık hangisi işimize gelirse...
İşinize geldiğinde "hukuki süreç" ama gelmediğinde 'paralel , dış mihraklar, lobiciler".Neyse inanan çomar bunlar demeden önce inanır zaten.
yaw he he