Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dağlardan Kaldırımlara Ormanlık Alanlardan Bubi Tuzaklarına Kadar Dünyadaki En İlginç Ülke Sınırları

Dağlardan Kaldırımlara Ormanlık Alanlardan Bubi Tuzaklarına Kadar Dünyadaki En İlginç Ülke Sınırları

Özge Tepe
15.03.2014 - 18:05 Son Güncelleme: 04.10.2022 - 14:20

Ülke sınırları genellikle sınır kapılarıyla bölünüyor. Bazı sınırlar da var ki oralarda doğa parçalanmamış veya doğaya insan eliyle müdahale edilmemiş. Bu ilgi çekici ülke sınırları doğanın bir bütün içerisinde uyumla hayatta kaldığı yerlerden. Bazı yerlerde iki ülkeyi bir kaldırım veya bir ev bile ayırabiliyor. 

Bu içeriğimizde dünyadaki en ilginç ülke sınırlarını keşfedebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Norveç - İsveç

Norveç - İsveç

Norveç - İsveç sınırı, Svinesund Köprüsü ile ayrılıyor. Bu köprü, iki yolu ayırmaktan farklı olarak İskandinavya'nın iki önemli ülkesini birbirine bağlama işleviyle öne çıkıyor. İsveç ve Norveç'i birbirine bağlayan bu köprü, dünyadaki en ilginç ülke sınırlarından biri.

İngiltere - İspanya

İngiltere - İspanya

İngiltere ve İspanya sınırı da dünyadaki en ilginç ülke sınırları arasında yer alıyor. Başlangıçta bu iki ülkenin komşu olabileceği aklınıza yatmayabilir ancak burası Brexit tartışmalarından sonra hem İngiltere hem de dünya gündemine oturan bir yerleşim.

Cebelitarık Boğazı veya oradaki halk için Gibraltar, İspanya’ya bağlıyken İngiliz yönetimine geçen bir yer. Bu nedenle Akdeniz iklimine sahip bu yere geldiğiniz zaman İngiltere'de sayılırsınız.

Dominik Cumhuriyeti - Haiti

Dominik Cumhuriyeti - Haiti

Haiti ve Dominik Cumhuriyeti sınırı, ülkelerin birbirinden farklı kanunlarına göre şekil almış. Burada tam 380 kilometre boyunca devam eden sınır, bu bölgeye kuş bakışı bakıldığında daha da belli oluyor.

Haiti'de doğanın yanlış kullanılması nedeniyle ağaç kalmamışken Dominik Cumhuriyeti'nde göz alabildiğine yeşillik var.

Arjantin - Paraguay - Brezilya

Arjantin - Paraguay - Brezilya

Dünyadaki en ilginç ülke sınırları deyince akla ilk gelen sınırlardan biri Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırı. Parana ve Igauzu nehirleri üç ülke için anlam ifade ediyor. Nehirlerde gezintiye çıkmanızda bir sakınca yok ancak burası üç ülke tarafından da sıkı bir şekilde korunan bir yer. Bu nedenle kaçaklar buradan bek hoşlanmıyor.

Amerika - Meksika

Amerika - Meksika

Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika sınırı genelde yasa dışı olaylarla gündeme geliyor. Olumsuz durumlara önlem olması amacıyla burada yetkililer tarafından çok katı güvenlik önlemleri uygulanmakta.

Amerika'nın Arizona Eyaleti’nde yer alan bir sınır yerleşimi olan Naco ile yine Naco olarak anılan bir Meksika kasabası ilginç bir ülke sınırını meydana getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çin ve Nepal

Çin ve Nepal

Çin ve Nepal'de Everest Tepesi ilginç bir sınır meydana getiriyor. Burası rakım olarak dünyanın en yüksek sınır kapısı. Himalayalar, Çin ve Nepal için doğal bir sınır kabul ediliyor.

Hollanda - Belçika

Hollanda - Belçika

Hollanda ve Belçika sınırı sokak ortasında ayrılıyor. Doğal bir sınır olmasa da insanların bir arada yaşadığı bir yerde böylesine bir sınırın bulunması oldukça ilgi çekici bir hal alıyor.

Baarle Kasabası, çok eski dönemlere tanıklık etmiş bir yer. Öyle ki Belçika ve Hollanda yokken bile bu kasaba vardı. Bu kasabanın şu anda Belçika topraklarına ait olan bölümü Baarle Hertog ve karşıda kalan Hollanda bölümü Baarle Nassau olarak ayrılmakta.

Kosta Rika - Panama

Kosta Rika - Panama

Kosta Rika ve Panama sınırı Sixaola Nehri ve üstündeki tek şeritli köprü ile ayrılmakta. 400 metre uzunluğundaki bu derme çatma sınırdan bir tren bile geçiyor.

Brezilya - Bolivya

Brezilya - Bolivya

Doğal bir nehirle ayrılan bu iki ülkede ormancılık kanunları gereği Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’ndekine benzer bir görüntü yer alıyor. Nehrin bir tarafı yemyeşilken diğer tarafı ise boş bir toprak parçası ve üzeri binalarla dolu.

Polonya - Ukrayna

Polonya - Ukrayna

Polonya Ukrayna sınırı tam bir sanat eseri. Çimler üzerinde iki ülkeyi birleştiren balık biçimindeki bir görselle burası son derece şirin bir yer.

Bu sınır çok şirin gözükse bile Avrupa Birliği için giriş bileti gibi gözüküyor. Bu nedenle de dönem dönem kapatılabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Slovakya - Polonya

Slovakya - Polonya

Slovakya ve Polonya sınırı dağların doğal sınır oluşturduğu bir yer. Rysy Dağı; Tatra Sıradağları’nın bir parçası olarak bu iki ülke arasına set çekiyor. 

Buradaki dağ, tırmanışlar için de sık sık tercih ediliyor. Kolay bir parkur olmaması yönüyle öne çıkan dağ, çılgın turist kalabalıklarını gözden uzak tutuyor.

Arjantin - Şili

Arjantin - Şili

Arjantin ve Şili sınırı da dünya üzerindeki en ilgi çekici sınırlar arasında yer alıyor. İnce ve uzun bir ülke olması yönüyle coğrafya derslerinin başlıca konularından olan Şili'yi Arjantin'den Andreas Dağları ayırıyor.

Amerika - Kanada

Amerika - Kanada

Dünyanın en uzun kara sınırı Amerika ile Kanada'ya ait. Burada neredeyse 9 bin kilometreye varan bir kara sınırı var. Hiç kesintiye uğramadan devam etmesi de bu sınırı dünyadaki en ilginç sınırlardan biri yapıyor.

Avusturya - Macaristan - Slovakya

Avusturya - Macaristan - Slovakya

Avusturya, Macaristan ve Slovakya sınırını üçgen biçimdeki bir masa ayırıyor. Slovakya da 'Sınırların kesiştiği ülke' olarak anılıyor. 

Üç ülkenin kesişim noktası Slovakya’nın başkenti Bratislava olarak gösterilmekte.

Vatikan - İtalya

Vatikan - İtalya

İtalya'nın içerisindeki küçük bir devlet olan Vatikan, aynı zamanda dünyanın da en küçük ülkesi.

Katolikler için bir ibadet yeri ve Papa’nın halka seslenişlerini gerçekleştirdiği yer olan Vatikan, bir meydan ile İtalya'dan ayrılıyor. St. Peter’s Meydanı’na ait giriş, iki ülke arasındaki sınır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İspanya - Fas

İspanya - Fas

İspanya ile Fas sınırı, uzun yıllardır süregelen bir askeri ve siyasi hareketlilikle öne çıkıyor. Cebelitarık'ta yer alan Ceuta şehri, iki ülke için anlaşmazlıklara sebep oluyor.

Şehrin çevresi tamamen Fas ülkesi ile sarılı. Bu nedenle yükseklikleri 3 metreyi aşan çitler şehirde hemen göze çarpıyor.

Pakistan - Hindistan

Pakistan - Hindistan

Pakistan ile Hindistan sınırı 1947 yılından bu yana istisnasız her yeni günde törenlerle kapanan bir sınır kapısı. 

Pakistan’ın Wagah kenti ve Hindistan’ın Amritsar kentini ayıran sınır kapısı, törenler sayesinde turistler tarafından da çok sık ziyaret ediliyor.

Kuzey Kore - Güney Kore

Kuzey Kore - Güney Kore

Kuzey Kore ve Güney Kore, birbirine düşman iki ülke. Elektrikli teller ve bubi tuzakları gibi unsurlarla dolu olan bu sınır kapısı, her ne kadar ilgi çekici olsa da güzel olduğunu söylemek biraz güç.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
173
70
68
35
25
16
15
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hassasbeyin

şöyle bir şey yazmıştım. http://kimlikkrizi.blogspot.com.tr/2014/02/jeopolitik-gariplikler-anklavlar-ve.html

Alper Metin

Kuzey Kore-Güney Kore sınırına Kuzey Kore tarafında gittim, gizli videolar çektim, çok heyecanlıydı: http://www.celebialper.com/ulkeler/kuzey-kore/kuzey-kor... Devamını Gör