onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yarın Açıklayacak: Uzmanlar 'Müjde' Haberi İçin Ne Diyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yarın Açıklayacak: Uzmanlar 'Müjde' Haberi İçin Ne Diyor?

Karadeniz'de yapılan sondaj çalışmaları hız kesmeden devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız.' demesi dikkatleri yine buraya çekti. Peki beklenti ne yönde? Yeni müjde haberi ne ile ilgili olacak? Uzman isimler tahminlerini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında yeni müjde haberi verdi, meraklı bekleyiş başladı. 'Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız.' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan da Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı kuracağız. Oradan açıklamamızı yapacağız' ifadelerini kullanmıştı.

Gas&Power Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış, Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir ve Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği müjde haberi ile ilgili tahminleri değerlendirdi.

'Karadeniz'de keşifler oldukça önemli'

'Karadeniz'de keşifler oldukça önemli'

Hürriyet'ten Barış Özkan ve Şenay Zeren'in haberine göre, Gas&Power Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 2020 yılında Karadeniz'de yapılan ve toplamda 405 milyar metreküplük bir büyüklüğe ulaşan doğal gaz keşfinin Türkiye için çok önemli ve tarihi bir keşif olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin petrolde yaklaşık yüzde 92, doğal gazda ise yüzde 99 ithalata bağımlı olduğunu belirten, Danış, 'Stratejik bir emtia olan bu 2 üründe dışa olan bağımlılık arz güvenliği açısından bir risk oluşturuyor. Aynı zamanda Türkiye her yıl on milyarlarca doları petrol ve gaz ithalatı için yurt dışına ödüyor. Karadeniz'de geçtiğimiz sene yapılan keşif ve yarın açıklanması muhtemel yeni keşifler ülkemizin kendi yerli kaynakları olması hem de dışarıya olan bağımlılığın ve ithalatın düşürülecek olması nedeniyle oldukça önemli.' dedi.

Sakarya gaz sahasında ilk üretimin 2023 yılında başlamasının ve 2027 civarında yıllık yaklaşık 15 milyar metreküplük gaz üretimi yapılmasının planlandığını belirten Danış, 'Güncel tüketim verileriyle hesapladığımız ülkemizin gaz ihtiyacının yaklaşık üçte biri Sakarya sahasından üretilecek. Diğer muhtemel yeni keşifler ve rezerv artışları da buna eklendiğinde 2030 sonrası Türkiye'nin gaz üretiminin büyük bölümünü Karadeniz'deki sahalardan karşılayacağını ön görebiliriz.' diyerek şöyle devam etti:

'Ülkemizin enerjide bağımsızlığını sağlaması, her yıl ödediği on milyarlarca dolarlık ithalatın yerli üretimle ikame edilerek karşılanacak olması ve en önemlisi kendi milli şirketimiz TPAO tarafından kendi sondaj gemilerimizle kendi mühendislerimiz ve işçilerimizin emeği ile yapılan bu keşifler ülkemizde bir petrol-doğal gaz ekosistemi yaratılmasına, ülkemizin uzun yıllardır çabaladığı bölgenin enerji ticaret merkezi olma hedefine sağlayacağı katkılar da dikkate alındığında önemi önümüzdeki yıllarda çok daha iyi anlaşılacak çok önemli adımlar.'

Fatih ve Kanuni sondaj gemilerinin sondaj ve çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Danış, 'Fatih geçtiğimiz günlerde Amasra-1 kuyusunda sondajını tamamlamıştı. Kanuni ise Türkali-2 kuyusunda çalışmalarını yürütüyor. Yarın açıklanması muhtemel bir rezerv artışı Türkali 1 ve 2 ile Amasra-1 kuyularındaki sondajlar neticesinde elde edilmiş olabilir. Karadeniz'de Sakarya gaz sahasının çevresinde benzer özelliklerde başka alanların da olduğu pek çok kez ifade edildi. Yarın açıklanması muhtemel yeni keşif ve rezerv artışlarının önümüzdeki 5 yıllık dönemde başka yeni sahalarda yapılacak rezerv keşifleri ile devam etmesini bekliyorum.' açıklamasında bulundu.

'Yeni kuyulardan gelen bilgiler ile ilgili olacaktır'

'Yeni kuyulardan gelen bilgiler ile ilgili olacaktır'

Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği müjde ile ilgili olarak, 'Tuna 1'den sonra Türkali 1 ve 2 kuyuları delindi. Bir de Amasra 1... Buralardaki gelişmeler ile ilgili bir açıklama yapacaktır.' ifadelerini kullandı.

'Anımsarsanız 'Tek kuyu ile ve daha o kuyunun da hedef seviyesine 1100 metre kala, elde edilen bulgularla rezerv açıklanması bilimsel değildir. Yeni tespit kuyuları açıldıktan ve onlarda da sahanın uzanımı, geçirgenlik, gözeneklilik, vb. parametreleri, belirlenip uzun süreli akış testleri yapıldıktan sonra sonuçlar olumlu ise tahmini rezerv o zaman açıklanır. İlk kuyunun ortasında gaz gelişi varsa, bu bulgudur, kaynaktır. Rezerv için yukarıda belirttiğim ilave çalışmalar gerekir' demiştim.' diyen Necdet Pamir, 'Şimdi yeni kuyulardan elde edilen bilgiler doğrultusunda bir açıklama olacaktır. Ama bunların ne kadar gerçekçi olacağı hususunda bir veri yok elimde. Ben petrolcülüğün en temel ilkelerini söylüyorum.' ifadelerini kullandı.

'Yer üstü tesisleri ile ilgili bir anlaşma olabilir'

'Yer üstü tesisleri ile ilgili bir anlaşma olabilir'

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ise yer üstü tesisleri ile ilgili bir gelişme olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

'Sakarya sahasında sondaj için yer üstü tesislerinin mühendislik çalışmaları devam ediyordu. Büyük ihtimalle onlar ile ilgili bir anlaşma imzalanacağını tahmin ediyorum. Açıklanan rezerv miktarında da bir güncelleme olma ihtimali yüksek.'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı tv programında bir müjde vereceğini söylemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
23
7
4
3
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Giordano Bruno

Daha önce de söyledim istersen Atlantis'i bul... farketmez.

Ahmet Sevindi

belki de 2 ay ömrünün kaldığını söyleyip insanları mutlu eder

tutski yançek

ne zaman ülkede Akepe lehine ters giden bir durum olsa ya doğalgaz buluyoruz yada petrol. bunları bulamazsak yerli ve milli araç üretimi için tarih veriliyor... Devamını Gör