Çoğu Kişinin Muhtemelen İlk Kez Duyacağı 36 Ufuk Açıcı Madde İle Beyninizi Acıtıyoruz!
Çoğu Kişinin Muhtemelen İlk Kez Duyacağı 36 Ufuk Açıcı Madde İle Beyninizi Acıtıyoruz!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir önceki içeriğimizde Kuantum Dolanıklık Teorisi, Anti-madde Teorisi, Anti-evren Teorisi ve Ayna Teorilerinden bahsetmiştik.
Şimdi oradan devam edelim...
1. CERN'de de uzun yıllardır çalışılan anti-madde konusu, uzay ve zaman yolculuğu için en büyük umutlardan biri.
2. Anti-madde pek çok açıdan cazip ve ilginç, öyle ki Dan Brown’un Melekler ve Şeytanlar kitabı ile Uzay Yolu’ndaki Atılgan’a konu oldu.
3. Melekler ve Şeytanlar’da suikastçilerin CERN’den çaldığı bomba ile Uzay Yolu’nda Atılgan’a enerji veren güç, anti-madde idi.
4. Anti-maddeyi sıra dışı yapan şey, deneyler esnasında keşfedilmişti. Parçacık ile anti-parçacık yan yana geldiğinde ikisi de yok oluyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
5. İkisi yan yana geldiğinde, ikisi de kayboluyor ve enerji açığa çıkıyordu. Tersi de geçerliydi, enerjiden madde ve anti-madde doğuyordu.
6. Akıllara "büyük patlama" anı geldi. O anda, madde ve anti-madde eşit olmalıydı. İkisi yan yana geldiğinde patlama oldu diye düşünüldü.
7. Diğer yandan, “biz yaşıyorsak, demek ki evrende madde miktarı, anti-maddeden daha fazla” denildi ama neden fazla olduğu hala çözülemedi.
8. Evrende hala madde varsa, arta kalan anti-madde de olmalıydı. Bu yüzden evrende doğal “anti-madde avı”na çıkıldı ama pek sonuç alınamadı.
9. Ancak nispeten yakın zamanda uzayda “anti-madde çeşmeleri” bulundu, ayrıca gama ışınlarında ve yıldırımlarda anti-madde olduğu saptandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
10. Bu anti-maddeleri toplamak çok zor olduğu için, iş CERN’e ve dünyadaki birkaç büyük laboratuvara düştü ve anti-madde üretimine başlandı.
11. Laboratuvarların anti-maddeye büyük ilgi göstermesinin bir nedeni vardı: Madde-anti madde ikilisinden ortaya çıkan "devasa" enerji.
12. Bir örnek vermek gerekirse, bir anti-maddenin içindeki enerji, normal roket yakıtındaki enerjiden "1 milyar kat" daha fazla.
13. Bu da 4 miligram gibi çok az bir anti-madde ile birkaç hafta içinde Mars’a gitmek demek ya da daha fazlasıyla çok daha uzaklara...
14. Bu yüzden Avrupa’da CERN, Amerika’da Fermilab laboratuvarları yıllardır anti-madde üretme üzerinde çalışıyor ancak büyük bir sorun var.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
15. Anti-madde, madde ile yan yana geldiğinde patladığı için, üretmek için çok çok özel sistemler gerekiyor, bu da fiyatı "aşırı" artıyor.
16. Şu anda dünyadaki en pahalı şey ne elmas, ne de yakut. Gram fiyatı 62,5 trilyon $ olan anti-madde! (Fiyatı bi' daha okuyun)
17. Zaman geçtikçe fiyatlar düşecek ama şimdiye kadar Fermilab, yılda sadece 1,5 "nanogram" anti-madde üretiyor, CERN ise daha az.
18. 40 yıl içinde anti-madde üretiminin artması ve anti-madde kullanan roket motorlarının geliştirilmesi planlanıyor.
19. Bunlar gerçekleştiği takdirde, hem şu an hayal olan galaksiler arası yolculuk, hem de zaman yolculuğu gerçekleşmiş olacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
20. Anlatmaya karanlık madde/enerji ile devam edelim. Bu konular doğrudan değil, dolaylı yoldan uzay/zaman yolculuğu ile ilgili ve çok soruluyor.
21. İnsanoğlu antik çağlardan beri evrenin boş olmadığını, göremediğimiz sıvılar/gazlarla kaplı olduğunu düşündü ve farklı isimler verdi.
22. Bilim ilerleyip, teknoloji geliştikçe bu konudaki bilimsel çalışmalar arttı, ancak öne sürülen yeni teoriler/görüşler ciddiye alınmadı.
23. Ancak 70’li yıllarda ilginç bir gözlem yapıldı. Bir galaksinin etrafındaki bazı yıldızların olması gerekenden daha hızlı döndüğü görüldü.
24. Hesaplar, simülasyonlar tekrarlandı ancak yıldızların dönme hızı, normalden daha fazlaydı. Bir şey, "bir kuvvet" onları hızlandırıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
25. Bu kuvvetin ne olabileceğine dair fikir yoktu, çünkü görünürde hiçbir cisim yoktu. Teleskoplar göstermiyor, sanki bir yerde saklanıyordu.
26. İşin içinden çıkılamayınca bu cismin, ışık yaymayan, görünmeyen ancak kütle çekimi olan “karanlık bir madde” olabileceği öne sürüldü.
27. Teoriye göre, yıldızlar bu görünmez maddenin yanından geçerken kütle çekiminin etkisine kapılıyor ve böylece daha da hızlanıyorladı.
28. Bilim kadını Vera’nın Nobel’e layık bu tespiti, uzun yıllar kabul görmedi, ta ki 10 yıl önceye kadar. 2006’da ilk somut verilere ulaşıldı.
29. Karanlık maddenin varlığı keşfedildikten sonra bu defa bilim insanları evreni yeniden modellediler, ancak hala eksik bir şeyler vardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
30. Tahmin ve hesaplara göre evrenin çok küçük bölümünü görebildiğimiz madde, biraz fazlasını göremediğimiz madde oluşturuyordu. Geri kalan?
31. Geri kalan eksik kısım için tekrar evrene bakıldı. Evren sürekli genişliyordu, üstelik bu genişleme yavaşlamıyor, aksine hızlanıyordu.
32. Evrenin giderek artan bir hızla genişlemesi akla şu soruyu getirdi: Galaksileri hem dağılmadan tutan, hem de onları iten bir şey mi var?
33. Bu sorunun cevabı, "galaksiler arasında elastik, görünmeyen bir ağ, bir enerji var" olarak verildi ve buna "karanlık enerji" denildi.
34. Karanlık madde ile karanlık enerji arasında bir bağ var mı, henüz bilinmiyor. Bunların nasıl olduğu, yapıları vs de bilinmiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
35. Karanlık maddenin görünmeyen yıldızlar mı, yoksa moleküller hatta atomlar seviyesinde küçük şeyler mi olduğu da henüz anlaşılamadı.
36. Ancak bilinen bir şey var: Gördüğümüz her şey evrenin %5'ini oluşturuyor. Geri kalanların %25'i karanlık madde, %70'i ise karanlık enerji.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
çok acayip konular. mesela Güneş'in kütlesinin hesaplanmasına yarayan bir hesaplamanın değişik bir versiyonu ile evrendeki aydınlık enerjinin, evrenin toplam... Devamını Gör