Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Felsefeci Nurettin Topçu
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Felsefeci Nurettin Topçu
Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu ise: Nurettin Topçu
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1909'da İstanbul'da dünyaya gelen ve küçükken sakin bir mizaca sahip olduğu söylenen Nurettin Topçu, İstanbul Erkek Lisesi'nde okurken felsefeye merak sarar ve küçük yaşlardan itibaren kitap ve gazete biriktirme alışkanlığı edinir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sonrasında genç Nurettin 1928'de açılan sınavı kazanarak üniversite için Fransa'ya gider. Önce Aix Lisesi'nde Fransızca öğrenen Topçu, burada felsefe hocasının sayesinde Hareket felsefesinin kurucusu Maurice Blondel'i tanır.
Bir süre Aix-Marseille Üniversitesi'ne devam eden Topçu, burada da Hareket felsefesini benimsemiş Joseph Segond'dan ders alır. İki yıl sonra Strasburg Üniversitesi’ne geçer ve felsefenin yanında psikoloji ve estetik, mantık, çağdaş sanat tarihi, sosyoloji ve ahlâk, eski çağlar sanat ve arkeolojisi dallarında lisans derecesi alır.
Eğitimine Fransa'da devam eden Topçu, Fransız Şarkiyatçı Louis Massignon ile tanışır ve ona Türkçe dersleri verir. Hallac-ı Mansur üzerine çalışan Massignon ile ahbaplığı mistik ilgisini arttırır ve Topçu Tasavvuf'a yönelir.
Yıl 1934'ü gösterdiğinde ise Conformisme et révolte* adlı doktora tezini Sorbonne'da savunan Topçu üstün bir başarı göstererek bütün Fransa'da tanınır hale gelir. Fransa'da kalması üzerine çok talep olsa da o Türkiye'ye dönerek Galatasaray'da felsefe öğretmenliği yapar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sonrasında İzmir ve Denizli'de de felsefe öğretmenliği yapan Topçu hakkında çok konuşturacak Hareket dergisini çıkarmaya başlar. Bu dergideki yazılarında Hareket felsefesini, İsyan ahlakını anlatır; İsyan ahlakında örnek aldığı kişi Hallac-ı Mansur olur.
1974'te İstanbul Erkek Lisesi'nde öğretmenlik yaparken yaş haddinden emekli olan felsefeci bir sene sonra ise pankreas kanserinden hayatını kaybeder ve tasavvufla harmanlanmış orijinal felsefesi, İsyan ahlakı, takipçilerine miras kalır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın