onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Sosyal Fobi Neden Olur? Çocuklarda Sosyal Fobi Tedavisi…

Çocuklarda Sosyal Fobi Neden Olur? Çocuklarda Sosyal Fobi Tedavisi…

Sunay Korkmaz
29.09.2021 - 12:15

Sosyal fobi bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Maddi durumu ve sosyal konumu yetersiz, hiç evlenmemiş, işsiz ve eğitim düzeyi yüksek olmayanlarda sık görülmektedir. Peki Çocuklarda sosyal fobi neden olur? çocuklarda sosyal fobi tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çarpıntı, terleme, titreme, mide bulantısı, uyuşma ve karıncalanma, sıcak veya soğuk basması, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi belirtiler sosyal fobiye işaret etmektedir. Peki, çocuklarda sosyal fobi neden olur? Çocuklarda sosyal fobi tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilisiniz…

Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal Fobi Belirtileri

Korku verici uyaranlarla karşılaşan çocuklar, yaşadıkları sıkıntıyı tam olarak adlandıramayabilirler. Bu nedenle çeşitli dışavurumlarla sıkıntı yaşadıklarını büyüklere hissettirirler. Sosyal fobide korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz  kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide barsak sisteminde rahatsızlık, diyare, kas gerginliği, titremedir.

Çocuklarda Sosyal Fobi Neden Olur?

Çocuklarda Sosyal Fobi Neden Olur?

Kalıtsal geçiş sosyal fobide güçlü olmasa da vardır. Aile ve akrabalar arasında sosyal fobik olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski nispeten biraz yüksektir. En önemli etmenlerden biri  beyinde bir takım kimyasal ve elektriksel bozukluklar olduğudur, özellikle serotonin adı verilen bu  kimyasal maddenin sosyal fobilerin beynindeki oranının normalden az olduğu veya iletimde aksaklıklar bulunduğu ileri sürülmüştür. 

Çocuk yetiştirme biçimi de hastalığın oluşmasında önemli etmendir. Genelde aşırı koruyucu, ya da red edici, duygusal sıcaklıktan yoksun, katı anne babalar olabilir. Bazen çocuktan yüksek beklentileri olduğunda bunlara ulaşılamayınca çocuk cezalandırıabilir, böylece başarısızlık korkusu gelişebilir. Tanıdık olmayan ortamlara, insanlara ve nesnelere aşırı korku duyma olarak tanımlanan davranışsal ketlenmenin (engelleme), sosyal fobi gelişiminde öncül belirti olduğu açıklanmıştır.

Çocuklarda Sosyal Fobi Tedavisi

Çocuklarda Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobide ilaç tedavisi ve psikoterapi (konuşmaya dayalı ruhsal tedavi) uygulanır. Hastanın durumuna göre bazen tek başına psikoterapi, bazen ilaç tedavisi uygulansa da genelde her ikisinin beraber uygulanması başarı oranını yükseltir.  İlaç tedavisinde özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar seçilir. Tedavinin ilk günlerinde hafif bulantı, baş ağrısı, uyku bozukluğu, midede huzursuzluk gibi geçici yan etkiler oluşabileceği, zamanla bu belirtilere vücudun alışabileceği hastaya bildirilir. Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz, kalıcı hasar veren yan etkileri yoktur. İlaç etkisinin ortaya çıkması için iki-üç hafta kadar beklemek gerekir. İlacın etkili olup olmadığına karar vermek için en az 10 hafta süre geçmelidir. Tedavi süresi, ortalama  9-12 ay sürmektedir.  

Sosyal fobide en sık uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapidir.  Bu terapide kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi aşamalar vardır. Davranışsal terapide ise model olma, yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha net algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı uygulanabilecek yöntemler vardır. Ayrıca aile ve grup terapisi de uygulanabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın