onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur? Çocuklarda Ağız Kokusu Tedavisi

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur? Çocuklarda Ağız Kokusu Tedavisi

Sunay Korkmaz
12.07.2021 - 11:13

Halitozis olarak adlandırılan kötü ağız kokusu çocuklarda da görülebiliyor. Yaş gruplarına göre değişmekle birlikte okul çağı çocuklarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 15 olarak kabul ediliyor. Fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki türde görülen ağız kokusunun kaynağının tespit edilmesi ve vakit geçirilmeden tedavi planlaması yapılması büyük önem taşıyor. Birçok çocukta uyandıktan sonra ağız kokusu olması normaldir ve nadir olarak karşılaşılan bir durum değildir. Ağız kokusu toplumda 7'den 70'e yaygın olarak görülen bir problem. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla görülen bu probleme çocuklarda da sık rastlanıyor. Peki çocuklarda ağız kokusuna yol açan nedenler nelerdir? Çocuklarda geçmeyen ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisi olabilir? Çocukları ağız kokusundan korumak için neler yapmak gerekir? Çocuklarda ağız kokusu tedavisi ile ilgili merak edilenler haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ağız kokusu yaygındır, her yaşta, hatta çocuklarda görülür. Ağızda meydana gelen kokuların büyük bir kısmı, ağız, burun, sinüsler, akciğer ve mide ile alakalı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda görülen ağız kokusu bir dizi önlemle kolaylıkla giderilebilir. Şimdi, çocuklarda ağız kokusu neden olur? Çocuklarda ağız kokusu tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım…

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, bazen altta yatan bir rahatsızlığın belirtisi olabilen, kalıcı ağız kokusu için kullanılan tıbbi terimdir. Kötü ağız hijyeni, kokulu yiyecekler yemek ya da ağız kuruluğu gibi etkenler ağız kokusuna yol açar.

Çocuklarda ağız kokusunun diğer nedenleri arasında ağız veya boğaz enfeksiyonları, burun tıkanıklığı, sinüzit , diş eti hastalığı (diş eti iltihabı), diş çürüğü veya apseler bulunur.

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda ağız kokusu aşağıdakileri içeren bir dizi faktörden kaynaklanabilir:

– Nazal nedenler

Kronik sinüzit, küçük çocuklarda kötü nefesin olası bir nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan çocukların hemen hemen her zaman aşağıdaki gibi başka belirti veya semptomları vardır:

– Uzun süreli burun akıntısı

– Öksürük

– Burun tıkanıklığı

– Yüz ağrısı

Ek olarak, bir boncuk veya yiyecek parçası gibi burnun içine sıkışmış yabancı bir cisim bu yaş grubunda yaygındır. Bu da ağız kokusuna neden olabilir.

– Gastrointestinal nedenler

Çocuklarda kötü nefesin gastrointestinal (GI) nedenleri diğer nedenler kadar yaygın değildir, ancak diğer GI şikayetleri olduğunda dikkate alınması gerekir. 

Çocuğunuzun karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya mide ekşimesi gibi kronik kötü nefesi varsa, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olası bir suçludur. Bu durumda, mide asidi özofagusu sık sık boğaz veya ağzın içine ve bazı durumlarda ağzın dışına geri aktaracak (yukarı doğru hareket edecektir). 

Ebeveynler GÖRH’yi bebek problemi olarak daha iyi tanıyabilirler, ancak bebeklerde de görülebilirler.

Mideyi enfekte edebilen ve bazen rahatsız edici semptomlara neden olabilen bir bakteri türü olan Helicobacter pylori ile enfeksiyon, kötü nefese neden olabilen başka bir hastalıktır. Genellikle bu, karın ağrısı, bulantı, kusma veya geğirme gibi diğer belirgin GI şikayetleri ile birlikte ortaya çıkar.

Semptomlara neden olan H. pylori enfeksiyonu daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde daha sık görülür, ancak bazen küçük çocuklarda da görülebilir.

– İlaçlar

Bir ay veya daha fazla süreyle sürekli antibiyotik kullanımı, çocuklarda ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca, antipsikotikler, antidepresanlar, antihistaminikler, antispazmodikler ve bronkodilatörler ağız kuruluğuna veya kserostomiye neden olabilir.

– Diş telleri veya takma dişler

Ağızdaki takma dişler veya diş telleri çocuklarda uzun süreli kötü nefeslere neden olabilir.

– Diğer nedenler

Çocuklarda ağız kokusunun nedenleri arasında ağız veya boğaz enfeksiyonları, uyurken ağızdan nefes alma, diş eti hastalığı (diş eti iltihabı), diş çürüğü veya apseler bulunur.

Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları
  • Ağız kuruluğunun önüne geçmek için bol sıvı tüketilmesi önemlidir.

  • Tükrük salgısının arttırılması ağız temizliği ve hijyeni açısından önemlidir. Şekersiz sakız tüketimi tükrük salgısını arttırıcı özellik gösterir.

  • Ağız gargaralarının kullanılması ağız hijyenini sağlamada önemlidir.

  • Ağız kokusunu artırıcı özellik gösteren besinler kısıtlanması önerilir.

  • Ağız, diş hijyeni ve temizliği yapılmasına rağmen ağız kokusu devam eden çocuklarda altta yatan sistemik ve olası hastalıklar açısından ilgili uzmanlık bölümleri tarafından değerlendirme yapılmalı ve tedavi edilmelidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çocuklarda Ağız Kokusu Tedavisi

Çocuklarda Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusu çoğunlukla fırçalama ve diş ipi kullanımı, dilin gerisinin temizlenmesi, ağzın nemli tutulması gibi konulara dikkat ederek, ağız ve diş bakımının düzenli yapılması ve altta yatan alerjiler, sinüs enfeksiyonları veya ağız kokusuna neden olabilen diğer tıbbi sorunların tedavi edilmesi ile düzelen bir sorundur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın