onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklara Hükmetme Sanatı: Çocuğunuzun Krizleriyle Başa Çıkmanın En Etkili 8 Yolunu Açıklıyoruz!

Çocuklara Hükmetme Sanatı: Çocuğunuzun Krizleriyle Başa Çıkmanın En Etkili 8 Yolunu Açıklıyoruz!

Mert Akol
12.02.2019 - 18:33

Çocuk büyütmenin en kötü kısmının onların yaygaralarıyla başa çıkmak olduğunu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Ne de olsa her anne baba bir noktada çocuklarının krizleriyle başa çıkmak zorunda kalabiliyor. Tabii ki bir çocuk gürültücü, rahatsız edici ve hatta yaptıkları korkutucu olabilir, ama büyüyen çocuklar için bu evrenin ne kadar da doğal olduğunu kabul etmek gerekir. Bu anlarda çocuğunuzu nasıl sakinleştireceğinizi bilmekte de fayda var. Bu nedenle uzmanların çocuklarla başa çıkmakla ilgili paylaştıkları ipuçlarını sizler için bir araya getirdik!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Çocukların üzülmesi ve üzüntüyü tanıması önemli!

1. Çocukların üzülmesi ve üzüntüyü tanıması önemli!

Söz konusu herkes için normal olan duygusal çöküntüler olduğunda çocukların da aynı yetişkinler gibi zamana ve alana ihtiyacı olur ki bu durumla başa çıkabilsinler. işte bu yüzden çocuğunuzu sakinleştirmeye ya da avutmaya çalışmayın. Onun güvenli ortamda ve güvende olduğundan emin olduğunuz sürece bu alanı ve zamanı onlara tanıyın. Çocuğunuz bu kriz anlarında etrafta koşuşturup duruyorsa koşmasına izin verin, yeter ki kendine ve başkalarına zarar vermediğinden emin olun.

2. Çocuğun suçu değil!

2. Çocuğun suçu değil!

Genelde bir çocuğun tepesi attığında bu özellikle insan içindeysek geri kalanımız tarafından pek de hoş karşılanmaz. İnsanlar gürültüyü, yüksek kahkahaları, çığlıkları veya herhangi uç noktayı hoş görmeyebilirler. Unutmayın, çocuklar duygularını kontrol etmek konusunda yetişkinler kadar iyi olamazlar, dolayısıyla onları biriken duygularını boşalttıkları için suçlamayın. Bazı ebeveynler bu krizleri  kişisel algıladıkları için çocuklarını suçlama eğiliminde olabiliyor.  Size bağırıp çağırsalar ve kırıcı şeyler söyleseler bile unutmayın, bunlar size yöneltilmiş şeyler değil. Bu yalnızca duygularını ifade etmekteki bir girişim.

3. Çocuğunuzun başarısızlıklarını geride bırakmasına yardımcı olun.

3. Çocuğunuzun başarısızlıklarını geride bırakmasına yardımcı olun.

Çocuğunuzun bu krizinin sebebi ayakkabısını giyememek gibi bir başarısızlığı ise sadece bu becerisini geliştirmesine yardımcı olun. Ona yardım ederseniz bu sorunun başka bir krize sebep olamayacağından emin olabilirsiniz. Aksine bu beceri onun başarım duygusunu geliştirerek ona kendisini iyi hissettirecektir. Bunu o an için yerine getiremiyorsanız bile 'Beceremiyorsun!' ya da 'Yasak!' demek yerine  o an için bu dürtüyü bastıracak başka cümleler kurmaya çalışın, mesela 'Daha sonra birlikte yapalım ve ben de sana yardım edeyim.' diyebilirsiniz.

4. Onlara sıkı sıkı sarılın!

4. Onlara sıkı sıkı sarılın!

Güçlü ve sıkı kucaklar çocuğunuzun güvende hissetmesini, ihtiyaç duyduklarında yanında olacağınızı düşünmesini sağlayacaktır.  Davranışlarını onaylamıyorsanız bile çocuğunuzu kucaklamanız onların stresini azaltan ve psikoloji kararlılığı sağlayan oksitosin hormonu miktarlarını yükseltecektir.

5. Kelimelerinizi seçerek kullanın.

5. Kelimelerinizi seçerek kullanın.

Uzmanlar, çocuğunuz sesini yükselttikçe sizin sakinleşmeniz gerektiğini söylüyor. Bu sadece sesinizi azaltarak değil, söylediklerinizi de değiştirerek yapmanız gereken bir şey. Çocuğunuzla kriz hakkında o bütün bu duygularla dolmuşken konuşamazsınız, denerseniz de işe yaramayacaktır. Onun yerine istediklerini çığlık atarak veya tekme atarak elde edemeyeceklerini anlatın ve onlarla sakinleştiklerinde konuşmayı deneyin.

Kriz hakkında konuşurken basit bir dil kullanın ve onların duygularını kabullenmeye çalışın. Uzmanların önerdiği bazı cümleler:

'Kızgın hissettin, çünkü yemeğin tam da istediğin gibi değildi.'

'Seni tam olarak anlamadığım için üzgünüm. Şimdi sakinleştiğine göre ne istediğini anlamaya çalışabilirim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Sakinleştirin ve rahatlatın.

7. Biraz yemek ve uyku her şeyi çözecektir.

7. Biraz yemek ve uyku her şeyi çözecektir.

Uykusuz kaldığınızda ya da acıktığınızda sizin de ne kadar huysuz olabileceğinizi düşünün. Bu nedenle psikologlar çocuğunuz ne zaman duygusal bir krize girse onlara yemek ya da dinlenme fırsatı vermenizi öneriyor. Ne de olsa çocuğunuz sadece uykulu ya da acıkmış olabilir ve sorununuz bu kadar basitçe çözülebilir.

8. Önce kendinizi kontrol edin.

Sizde en etkili olan yöntem neydi? Bu krizlerle siz nasıl başa çıkıyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
17
13
4
3
2
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ben yokum

keşke şu sağlıklı ve bilinçli ebeveynlik olayı bizler yeni doğduğumuzda revaçta olsaydı.

Elena Claire Carter

Ben size en iyi ve en kesin çözümü sunuyorum; çocuk yapmayın. Dünya yeterince kalabalık

Serenat Athena

Peki bunları bu ülkede kaç ebeveyn uyguluyor? İnsanlar çocuk psikolojisi bilmeden,çocuk yetiştirme hakkında bilgi sahibi olmadan bilinçsizce çocuk yapıyor,so... Devamını Gör

Serenat Athena

Anneler babalar çocuklarını "şımarır" diye kucaklamıyor,sarılmıyor,öpmüyor. Çocuk annesine babasına öfkesini belli etmeye kalksa "Cevap verme anneye/babaya!"... Devamını Gör