Sinir sistemine saldıran poliovirüs adı verilen bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir. Poliovirüs bulaşan kişilerin yüzde 95 ila 99'unun asemptomatik (belirtisiz) olduğu tahmin edilmektedir. Bu subklinik çocuk felci olarak bilinir. Semptomlar olmasa bile, poliovirüs ile enfekte olan insanlar virüsü hala yayabilir ve başkalarında enfeksiyona neden olabilir.
Paralitik olmayan çocuk felci belirtileri ve semptomları ise bir ila 10 gün sürebilir. Bu belirti ve semptomlar grip benzeri olabilir ve şunları içerebilir:
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Kusma
- Yorgunluk
- Menenjit
Çocuk felci vakalarının yaklaşık yüzde 1'i paralitik çocuk felcine dönüşebilir. Paralitik çocuk felci, omurilikte, beyin sapında veya her ikisinde (bulbospinal çocuk felci) felce yol açar. Kol ve bacaklarda (genellikle bacaklarda) kalıcı kas fonksiyon kaybı veya gövde ve göğüs kaslarında tutulum sonucu solunum fonksiyon kaybından dolayı ölüm oluşabilir. 200'de bir vakada genellikle bacaklarda geri dönüşü olmayan felce neden olabilir. Bunlar arasında felç, solunum kaslarını tutması halinde % 5-10 oranında ölüme neden olabilir.
ÇOCUK FELCİ NASIL BULAŞIR?
Poliovirüs çok bulaşıcıdır sadece insanlara bulaşır. Virüs, enfekte bir kişinin boğazında ve bağırsaklarında yaşar. Ağız yoluyla vücuda girer ve enfekte olmuş bir kişinin dışkısı (kaka) ile temas yoluyla yayılır ve daha az yaygın olsa da, hapşırma veya öksürükten damlacıklar yoluyla da bulaşabilir. Elinize dışkı bulaşmışsa ve ağzınıza dokunursanız poliovirüs bulaşabilir. Ayrıca, dışkı ile kontamine olmuş oyuncaklar ağıza sürülürse enfekte olabilirsiniz.
Virüslü bir kişi virüsü başkalarına derhal ya da semptomlar görüldükten yaklaşık 1 ila 2 hafta öncesinde yayabilir. Virüs bulaşmış bir kişinin dışkısında uzun haftalarca yaşayabilir. Semptomları olmayan kişiler virüsü başkalarına da geçirebilir ve onları da hasta edebilirler.
Yorum Yazın