Cinsel yolla bulaşma özelliği gösteren 25'ten fazla mikroorganizma vardır. Bu hastalıklar mikroorganizmanın türüne göre, kişinin bağışıklık durumu, nasıl bulaştığı, bulaştığı süre zarfı gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer tedavi edilmezse iyileşmez ve hastalık tekrarlar. Çeşitli parazitler, mantar, virüsler bulaşabileceği gibi vücutta kalıcı hasarlar da bırakabilir.
Sadece korunmasız cinsel ilişki sonrası değil ameliyat, manikür/pedikür, diş çekimi gibi cerrahi işlemler sırasında da bulaşabilir. Eğer hastalık hamile bir kişide ise bebeğine de geçebilir. Frengi, bel soğukluğu, üretrit, uçuk, siğil, hepatit, trikomonas, aıds en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bu hastalıklar bağışıklığı düşük kişileri daha fazla etkiler.Tüm vücut salgıları ile bulaşan bu hastalıklar bazen belirti göstermeden ilerleyebilirler. Enfeksiyonu kaptıktan sonra akıntı, idrar yolunda kaşıntı, idrarda yanma olur. Kadınlarda ise vulva da yanma, kaşıntı veya akıntı ve adet dışı kanama, erkeklerde nadiren de ateş testislerde ağrı veya şişme görülür.
HIV virüsü bağışıklık sistemine zarar veren bir virüstür. Bağışıklık sistemi düştüğü anda vücudun enfeksiyonlarla savaşma gücü de düşer. Doğum ve emzirme sırasında anneden bebeğe kolaylıkla geçebilir. Tedavisi yoktur ama hastalığın belirtileri ve ilerlemesi azaltılabilmektedir. HPV enfeksiyonu ise siğillere neden olan ve en yaygın cinsel hastalıklardandır. Çoğu HPV enfeksiyonu zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Bazıları ise genital siğillere ve kanserlere neden olabilmektedir. Genelde erkekler enfeksiyonu taşıyıcıdır, kadınlar ise enfeksiyon belirtileri gösterendir. Erkekler belirti gösterirken kadınlarda belirti o kadar göstermeyebilir. Kadınlarda erken belirti göstermediğinden tedavi gecikebilir, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini düşürmek için korunma yöntemlerini uygulamak gereklidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için erkekler üroloji bölümüne, kadınlar ise jinekoloji bölümüne gitmelidirler. Kan testleri ile HIV ve HPV virüsü kontrol edilebilir. Kadınlar vajinal smear testini 2-3 yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavilerinde partnerlerin eş zamanlı olarak tedavi edilmesi çok önemlidir.
Yorum Yazın