onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çin Hükumeti Tarafından Konulan ve Gördüğünüz An "Yok Artık!" Diyeceğiniz Birbirinden Garip Yasaklar

Çin Hükumeti Tarafından Konulan ve Gördüğünüz An "Yok Artık!" Diyeceğiniz Birbirinden Garip Yasaklar

Son zamanlarda, Çin hükumeti ile ilgili en çok konuşulan konulardan bir tanesi sansür kararları. Hükumet sansür kararlarını istedikleri kadar ileri götürebileceklerini bildirdi. Çin hükümeti internet sitelerini ve özellikle sosyal medyayı yakından takip ediyor ve vatandaşlarına neler yapıp yapamayacaklarını da açık bir dille bildiriyor. 

Google ve Facebook gibi birçok site Çin'de yasak, bu yüzden Çin hükumeti, kendi yaptıkları benzer siteleri kullandırmak istiyor. İnternetin dışında, Çin hükumeti aklınıza gelmeyecek değişik yasaklara sahip. Hükumet her ne kadar alakası olmadığını iddia etse de sizin için listverse'den derlediğimiz bu içerikteki yasakların büyük bir kısmının nedeni politika.

Kaynak: http://listverse.com/2018/07/02/10-of...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

10. Hip-Hop

10. Hip-Hop

Hip-hop şarkıları, şarkıcıları hatta dövmeleri Çin'de yasak. Sebebi ise şarkıcıların Çin Komünist Partisi'ne uygun bir ideolojiye sahip olmamaları ve şarkılarının ise tatsız ve saçma olduğunu düşünmeleri.

9. Zamanda yolculuk

9. Zamanda yolculuk

2011 yılının Nisan ayından bu yana Çin hükumetinde film ve dizilerde zamanda yolculuk yasak. Çünkü hükumete göre filmlerde gösterilen zamanda yapılan yolculuklar asılsız ve batıl bir inanç. Aynı zamanda filmlerin çoğunda insanlar modern Çin'den eski Çin'e yolculuk yapıyormuş ve insanlara eski Çin'i olduğundan farklı gösteriyormuş.

8. Ünlülerle ilgili dedikodu yapmak

8. Ünlülerle ilgili dedikodu yapmak

8 Haziran 2017'de birçok sosyal medya hesabı ünlü insanlarla ilgili dedikodu yaptıkları için esrarengiz bir şekilde ortadan kalktı. Daha sonra anlaşıldı ki bu hesaplar hükumet tarafından zorla kapattırılmış. Sebebi ise ünlülerle ilgili olan haberlerin çoğunun asılsız ve saçma olmasıymış. Bu sosyal medya hesapları ve bloglar kapatılırken spor haberleri yapan sitelerin açık kalması ise Çin halkını şaşırttı.

7. Reenkarnasyon

7. Reenkarnasyon

Çin'de izinsiz reenkarnasyon yasak. Ölümden tekrar yaşama dönmek olarak bilinen reenkarnasyonu denemek isterseniz de önce Çin hükumetinden izin almanız ve belirlenen kurallara uymanız gerekiyor. Bu yasağın hedefinde ise Tibetli Budistler ve hem ruhani hem de politik liderleri olan Dalai Lama var. Lama artık yaşlanmış ve hükumetin asıl amacı yeni bir Dalai Lama'yı engellemek.

6. Kelime oyunları

6. Kelime oyunları

Kelime oyunları genellikle Çin internet sitelerinde ve medyada kullanılır. Kelimeler, karakterler ve deyimleri kullanırken aslında farklı anlamlar çıkarılması amacıyla yapılır. Hükümete göre bu yasak gerekliydi çünkü yapılan kelime oyunları Çin kültürünün farklı anlaşılmasına neden olabilir ve bu da çocukların yetişmesinde kötü bir rol oynayabilir. 

Diğer bir taraftan Çin halkına göre bu yasağın en temel nedeni insanların internet üzerinden hükümetle dalga geçmelerini engellemek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

5. "Katılmıyorum."

5. "Katılmıyorum."

Çin'de Twitter hesabı gibi kullanılan Sino Weibo isimli sitede 'katılmıyorum', 'hayatı boyunca', 'ölümsüzlük', 'iltica etmek' ve 'utanmaz' kelimeleri yasaklandı. Bazı internet kullanıcıları bu durumu protesto etmek isteyerek 'katılıyorum' yazılarını paylaştılar bunun üzerine hükümet bu kelimeler kullanıldığı zaman hata veren paylaşıma izin vermeyen bir yazılım geliştirdi.

Diğer bir yasak ise 'Hayvan Çiftliği'. George Orwell'in ünlü romanlarından biri olan 'Hayvan Çiftliği' yasaklandı çünkü kitaptaki hayvanlar insanlar tarafından yönetilen bir dünya istemedikleri için devrim yapıyorlar.

4. Winnie-The-Pooh

4. Winnie-The-Pooh

Çin hükumeti, Winnie ile Xi Jinping'in internet üzerinden benzetilmeleri yapıldığını fark ettiği zaman Winnie-The-Pooh isimli animasyonu yasakladı. İnternette uygulanan sansür yüzünden Çin halkı bazı kelimeleri kullanamıyordu ve bunun için kendi aralarında şifreler belirlediler. Örneğin, Xi Jinping demek yerine Pooh diyorlardı ki sansüre takılmasınlar.

3. Canlı yayın

3. Canlı yayın

Çin hükumeti canlı yayını yasakladı çünkü o an yayınlandığı için sansür uygulayamadıklarını fark ettiler. Yasak öncelikle Sina Weibo isimli site ve daha sonra Ifeng ve Acfun isimli Youtube benzeri iki tane site içindi.

2. "N"

2. "N"

Çin'de kısa bir süreliğine 'N' harfi yasaklandı. Sebebi ise Matematik alanında 'N' harfinin belirsizlik için kullanılması aynı bizlerin 'X' harfini kullandığı gibi.

1. Din

1. Din

Çin kendisini ateist olarak tanımlıyor. Her ne kadar vatandaşlarının da ateist olarak kalmasını istese de din özgürlüğü tanıdıklarını dile getiriyorlar. Çin Komünist Partisi'nde görev alan ya da emekli olan insanların herhangi bir dini görüşe sahip olmaları yasak. Bu yüzden din özgürlüğü sadece sözde kalan bir durum. Aynı zamanda hükumet, dini kitapları, gelenekleri hatta ibadet alanlarını bile düzenliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
128
73
51
25
21
8
6
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DoctorWhat

yasaklayın tabi hayvan çiftliğini bence bütün dünyaya Orwell'ın 1984 ve hayvan çiftliği kitapları okutulmalı o zaman belki biraz kafamız çalışmaya başlar

niye N harfi benim adım N harfi ile başlıyo dgjoıerjgeı

Sensizliğe Devrim

din hariç diğer yasaklar saçma