Cihan Taş Yazio: Pandemi Sürecinde Ebeveynlik
Mizaca uygun çocuk yetiştirmek ile büyütmek arasındaki fark, çocuk bir toplum içine girdiği zaman tanınır ve anlaşılır. Çoğunlukla çocuklar, içinde bulundukları durumları çevresine yansıtmaktadırlar. Tartışmacı ve kavgacı olmayı, yalancı ve ikiyüzlü olmayı, tembellik ve verdikleri sözleri tutmamayı ve birçok davranışı aile bireylerinden öğrenir. Aynı zamanda çocuklar; bunların tam tersi ilkeli olmayı, çalışmayı, erdemli ve savaşçı, dürüst olmayı da aile bireylerinden öğrenirler. Özetle, çocuklar aile bireylerinde gördükleri davranışları olayları kendi kişilik ve karakterlerini değer sistemlerine göre oluşturmaya çalışır. Bu durumda farklılık göstermeyen tek şey çocukların söylenenden çok gözlemleyerek öğrendiği gerçeğini değiştirmediğidir.
Akıl almaz bir dönemden geçiyoruz.
Her insan kendine has bir şekilde dünyaya gelir.
Karşımızdakinin pin ve puk kodlarını bilirsek, ona göre ne yapacağımızı daha iyi öğrenebiliriz. Tek bir doğruyu ile devam etmemeliyiz. Eğer tek bir doğruyu kabul edersek problemleri çözemeyiz tam tersi büyütürüz. Ebeveynlerin üç temel bileşeni vardır. Bunlar; şefkat – sevgi, çocuğa alan tanımak, sınır koymaktır.
Sınırlar aslında çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlar ve doğru şekilde çizilen sınırların içinde çocuğa özgürlük tanımak gerekmektedir. Kısacası çocuklara güvende olduklarını hissettirmek gerekir. Pandemi öncesi ve sonrasında günlük rutinlerinin bozulmadan devam etmesi çocukların kaygı ve endişe yaşamasına engel olur. Bu durum yetişkinler için de tam tersi bir durum değildir. Anne – babalar çocukla konuşurken, çocuk kaygılıysa, öfkeliyse, mutsuzsa, bu durum karşısında problemleri saptayıp ilişkimizi tekrar yapılandırmalıyız. Aslında çocuklarımızın mizacına yani pin ve puk kodlarını belirleyip ona göre düzenlemeliyiz ve genel olarak çocuğun öğrenmesine odaklanmalıyız.
Bu süreçte bilhassa çocukların kademesine uygun öğrendikleri şeye önem vermeliyiz. Çocuklarınızı anlamak için öncelikle kendi tutum ve davranışlarınızda değişiklik yapın ve çocuklarınızı dinlemeye çalışın. Dinlerken yorum yapmayın ve problemi beraber çözmeye çalışın. Onların anlattıkları mesajları doğru anladığınızla ilgili bildirimlerde bulunun. Bu durum çocuğunuzun gelişimi açısından önemlidir.
Çocuklarınıza uygun ders çalışma ortamları hazırladığınız gibi beraber aktivite yapacağınız ortamları hazırlayın. Hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri gelişimdir ve çocuklarımızı kalıplaşmış bireyler değil, gelişmiş birey olarak yetiştirmeye itina gösterin. Gelişmiş insan tipine göre yetişmiş çocuklar otokontrollerini sağlamış olur.
Özetle; ilk eğitim ailede verilen eğitimdir ve ne kadar güçlü olursa, sağlam bir kişilik ve karakter ortaya çıkar. İd, ne kadar etiklerse etkilesin, ego ve süpergo kontrol mekanizmalarını geliştirmektedir. Çocuğunuz etkilenen değil, etkileyen vagon değil, lokomotif olur. Sonuç olarak destekleyici ebeveynler olun. Her çocuğun başarılı olduğu, iyi olduğu bir alan vardır. Hedefe yürürken, aşılan yolda yaşanılanlar önemlidir. Bu süreçte ev ortamında önem verilen şey süreç olsun. Başarılı çocuk, gelişimi desteklenmiş çocuktur.
Cihan Taş
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Çok başarılı bir yazı olmuş. Tespitler on numara. Yazılarınızın devamını bekliyorum. Teşekkür ederim. :)