Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çıban Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Çıban Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
21.10.2021 - 10:15

Derideki yağ bezinde ya da kıl keseceğinde stafilokok adında bir bakterinin sebep olduğu ağrılı şişliklere çıban adı verilir. İlk etapta küçük bir sivilceye benzeyen giderek büyüyerek iri bir kitleye dönüşen çıban, bu aşamadan sonra ağrı hissi de vermeye başlar. Basit bir enfeksiyon olmasına rağmen zayıf bağışıklık sitemine sahip olan kişilerde kana karışma ihtimalinden dolayı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Peki, çıban nasıl geçer? Ne iyi gelir? İşte çıban ile ilgili merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Genellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişilerde, obezite ve diyabet hastalarında sık ortaya çıkan çıban, yeterli temizliğin sağlanmadığı durumlarda da ortaya çıkabilir. Başta boyun, ense, kafa derisi, kulaklar, kalça ve bacaklarda görülmekle birlikte vücudun hemen hemen her yerinde çıban çıkabilir. Bazen hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşen çıban, bazı durumlarda içindeki irinin akıtılması gerekebilir. Peki, çıban nasıl geçer? Çıbana ne iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Çıban Nasıl Geçer?

Çıban Nasıl Geçer?

Hemen hemen herkeste ortaya çıkan çıban, kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Giderek şişer ve acı hissi vermeye başlar. Çıban genellikle büyüme evresinde kendiliğinden patlar ve bulunduğu bölge iyileşir. Hal böyle olunca çıban için herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çıban patladığı anda bakterilerin yayılmasını önlemek için hijyen kuralları doğrultusunda temizliği yapılmalıdır. Çıplak el sürmekten kaçınmanız oldukça önemlidir.

Çıbana Ne İyi Gelir?

Çıbana Ne İyi Gelir?

Çıban ilk evrede daha kolay tedavi edilebilir. Bu nokta da büyümesi engellenerek iyileşme sağlanabilir. Çıbana iyi gelen bazı yöntemler şöyle sıralanabilir;

• Çıban çok büyümeden üzerini sıcak pamuk ile nazikçe temizleyin. Çıbanı sertleşmeden, büyümeden tedavi edebilirsiniz.

• Zerdeçal, inflamasyon ve antibakteriyel etkileri ile çıban tedavisinde kullanılabilir. Bir miktar zerdeçal tozu su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir ve bölgeye sürülür. 

• Çay çiçeği yağı da antibakteriyel ve antiseptik etkisi ile çıbana olumlu etki sağlamaktadır. 5 damla çay çiçeği yağı 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırılarak pamuk yardımı ile çıban iyileşene kadar günde 2-3 kez uygulanabilir. Yakıcı etkisinden dolayı çay çiçeği yağı tek başına kullanılmamalıdır.

• Çıbanın tipine göre müdahale edilmesi gerekir. Çoğu zaman antiseptik solüsyonlar veya antibiyotikli kremler önerilir. Eğer şiddetli ağrınız var ise doktorunuz ağrı kesici krem reçete edebilir.

• Çıban iyice büyümüş ve acı hissi artmışsa doktor çıban ameliyatı ile içindeki irini akıtabilir.

• Sürekli olarak çıban meydana geliyor ve vücudunuzun çeşitli yerlerinde de çıban bulunuyorsa bu zayıf bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora gitmeniz sağlığınız açısından yararlı olacaktır. 

Kendi başınıza çıbanı patlatmaktan kaçının. Burun, kulak, gözaltında çıkan çıbanlara yanlış müdahaleler uygulanırsa ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Ağrılı çıbanlara mutlaka doktor müdahale etmelidir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın