CHP'li Tanal, Takipsizlik Kararına İtiraz Etti
CHP’li Mahmut Tanal, 25 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararına itiraz etti. Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu itiraz dilekçesinde “Bu takipsizlik kararıyla maddi gerçeğin ortaya çıkarılması perdelenmiş olacaktır” ifadelerine yer verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 25 Aralık soruşturmasında 96 şüpheli hakkında verilen takipsizlik kararına itiraz etti. Tanal, aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma neticesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 1 Eylül 2014 tarihinde verdiği kovuşturmaya yer olmadığına hükmeden kararına itiraz etti. 96 şüpheli soruşturma ”suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, rüşvet vermek, almak, aracılık etmek, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırmak, irtikap, imar kirliliğine neden olmak, pasaport kanununa muhalefet ve suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama” suçlamaları ile açılmıştı.
Tanal, itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Bu itirazın gerekçesi olarak ‘Eksik inceleme yapılarak, gerekli bilgi ve belgeler istenmeden, tanıkların ifadeleri alınmadan, bilirkişi incelemesi yapılmadan, hukuki nitelendirmede yanılarak, soyut gerekçeler ile karar verilmesinin usul ve yasaya aykırılık teşkil etmesi, yine 2012/656 sayılı soruşturmanın, devletin menfaatini de açıkça ilgilendirmesi, fakat devletin menfaatini yakından ilgilendiren bu soruşturma kapsamında Hazine’ye veya başka herhangi bir devlet kurumuna ihbarda bulunulmamasını ve bu anlamda da etkin bir soruşturma yürütülememesini’ gerekçe göstermiştir.
Emniyet mensuplarına yönelik yapılan operasyonlarla, takipsizlik kararı verilen işbu itiraza konu soruşturma dosyası arasında fiili ve hukuki bir bağ bulunmaktadır. Yolsuzluk soruşturmaları hakkında verilen takipsizlik kararlarının hemen ardından, yolsuzluk operasyonunu gerçekleştiren emniyet mensuplarına yönelik operasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu takipsizlik kararıyla maddi gerçeğin ortaya çıkarılması perdelenmiş olacaktır. Bu perdenin kaldırılması için işbu takipsizlik kararının kaldırılarak yeniden icrası ve emniyete yönelik operasyonun, işbu soruşturma dosyası ile birleştirilerek icrası hem hukuk güvenliği hem kamu vicdanı hem de adaletin tecellisi açısından elzemdir. Takipsizlik kararı ile delil niteliğinde sunulmuş tapeler ve diğer belgelerin silinmelerinin veya yok edilmelerinin önüne geçmek adına gerekli tedbirler alınmalıdır.”
- ZETE