Görüş Bildir
Haberler
ChatGPT4: Gidişat Nereye?

etiket ChatGPT4: Gidişat Nereye?

Dr. Yiğit Kulabaş
31.03.2023 - 08:17 Son Güncelleme: 01.04.2023 - 20:03

Aralarında Elon Musk, Yuval Noah Harari ve Steve Wozniak’ın da bulunduğu binden fazla bilim insanı, düşünür ve girişimci yapay zekaya karşı bir nevi ateşkes çağrısında bulundu. Future of Life isimli kuruluşun öncülüğünde hazırlanan açık mektupta altı aylığına da olsa iddialı yapay zeka çalışmalarına ara verilmesi istendi. Future of Life, teknolojik gelişmelerin gündelik hayata etkilerini inceleyen, olası risklere dikkat çekmeye çalışan bir kuruluş.

Mektubun satır aralarında tedirginlik, kuşku ve hatta korku var: 

Çağdaş yapay zeka sistemleri artık genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir hale geliyor. Kendimize şu soruyu sormalıyız: Makinelerin iletişim kanallarımızı propaganda ve kurgu içeriklerle doldurmasına izin vermeli miyiz? Tatmin edici olanlar da dahil olmak üzere tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Sonunda sayıca üstün olabilecek, zekice üstün gelebilecek ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz? Medeniyetimizin kontrolünü kaybetme riskine girmeli miyiz? […] Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir. […] Bu nedenle, tüm yapay zeka laboratuvarlarını GPT-4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin eğitimine en az 6 ay ara vermeye çağırıyoruz.

Açık mektubun tamamı için buraya tıklayınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İki ayda yüz milyon aktif kullanıcı

İki ayda yüz milyon aktif kullanıcı

ChatGPT iki ayda yüz milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Bu başarının internet tarihindeki en hızlı çıkış olduğunu söyleyebiliriz. TikTok bu kadar kullanıcıya dokuz, Instagram otuz, Spotify ise elli beş ayda ulaşmıştı. 

Son birkaç ayda yaşanan gelişmeleri özetleyelim: 

• ChatGPT’yi üreten OpenAI isimli şirketin değeri 29 milyar dolar.

• Şirket, 2024’te 1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor.

• Aşırı talep sonrasında şirket ücretli (20 $/ay) ve performans garantili bir abonelik başlattı. 

• Ücretsiz üyelik modelinin aynen devam edeceğini açıkladı.

• Şirket 11 milyon dolar ödeyerek AI.com alan adını Google’dan satın aldı ve kullanmaya başladı.

• Servisin yeni sürümü, ChatGPT4 yayınlandı. Yeni sürüm daha akıllı, daha bilge ve daha yaratıcı. Üstelik artık sadece sözlü değil görüntülü iletişim de kurabiliyor. Peçete üzerine yazılan bir algoritmadan program yazabiliyor, buzdolabındakilerin resmini çekip yüklediğinizde size saniyeler içinde elinizdeki malzemelerle hangi yemekleri yapabileceğinizi sıralıyor. 

• Sürümle birlikte API hizmeti de duyuruldu. Bu sayede şirketler, kendi uygulamaları içine ChatGPT yeteneklerini gömmeye başladı.

Konu sadece ChatGPT’den ibaret değil... Sene başından bu yana yüzlerce çözüm daha piyasaya çıktı.

Microsoft’tan iddialı hamleler

Microsoft OpenAI platformuna yaptığı yatırımı artırarak 10 Milyar dolara çıkardı. Geri planda yatırımın büyüklüğünü önemsizleştirecek güzellikte iddialı, stratejik bir iş birliği var. GPT4 lansmanının hemen ardından Microsoft da bir seri tanıtım gerçekleştirdi. İlk tanıtımı Bing’in ChatGPT destekli yeni sürümü ile yaptı. Arama motoru cephesinde yeni Microsoft Copilot isimli servis ile ChatGPT’yi Word, Excel, PowerPoint ve Outlook ürünlerinin içine öyle bir yerleştirdi ki, şimdiden her beyaz yakalının hayatının değişeceğini söyleyebiliriz. Bu değişimin nasıl olacağını daha yakından hissetmek isterseniz şu tanıtım videosunun 22 ve 35. dakikaları arasını izleyin.

Rüzgar yön değiştiriyor

ChatGPT ile iyice görünür hale gelen bu dönüşüm tsunami etkisinde. Hemen herkesin hayatını, çalışma kavramını, iş dünyasını, akademiyi, eğitimi, yaratıcılığın tanımını, sanat dünyasını, dünya düzenini değiştirebilecek etkiler barındırıyor. Yüzlerce mesleği ortadan kaldırabilecek yıkıcı bir gelişmeden söz ediyoruz.

Hal böyle olunca tepkiler de evriliyor. İlk günden bu yana baskın olan duygular takdir ve hayranlık üzerineydi… Başlarda denk geldiğimiz yanlış bulma, dalga geçme, hor görme deneyleri ve tepkileri yavaş yavaş yerini kaygıya bırakıyor.

Mavi hap mı kırmızı hap mı?  

Büyük düşünürlerin art arda yazdığı makalelerde de bu tedirginliği hissetmek mümkün. Yuval Noah Harari’nin New York Times için kaleme aldığı makalenin başlığında Matrix’e gönderme vardı mesela. Mavi hapların bittiğini söylediği yazıda şu paragraf oldukça dikkat çekici:

Yabancı bir zekayı hayatımıza kabul ettik. Son derece güçlü olması, bize göz kamaştırıcı hediyeler sunması ve aynı zamanda medeniyetimizin temellerini yıkabilecek yeteneklere sahip olması dışında onun hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Dünya liderlerini bu zor mücadeleye gereken seviyede cevap vermeye çağırıyoruz. İlk adım, 19. yüzyıl gerçeklerine göre şekillenmiş kurumlarımızı yapay zeka çağına hazır kılmak ve yapay zekaya hükmedebilecek hale getirmek için zaman kazanmaktır. Bu adımı yapay zeka bizler üzerinde hakim olmadan önce atmalıyız.

Bill Gates: "Yapay zeka çağı başladı"

Bill Gates: "Yapay zeka çağı başladı"

Bill Gates geçtiğimiz günlerde 'Yeni Bir Dönem: Yapay Zeka Çağı Başladı' başlığıyla uzun bir yazı yayınladı. Dünyayı dönüştüren ikinci büyük gelişmenin yapay zeka olduğunu anlattığı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Bill Gates, alışık olduğumuz şekilde konunun riskli taraflarına değinmekle kalmıyor, çareler de üretiyor: 

Bu kadar yıkıcı olan herhangi bir yeni teknolojinin insanları tedirgin etmesi kaçınılmaz… Bu kesinlikle yapay zeka için de geçerli. Nedenini anlıyorum; işgücü, yasal sistem, kişisel bilgilerin gizliliği, önyargı ve daha fazlası hakkında zor soruları gündeme getiriyor. Yapay zeka aynı zamanda olgusal hatalar yapıyor ve hatta halüsinasyonlar yaşayabiliyor. [Bu yazıda…] Riskleri azaltmanın bazı yollarını önermeden önce, yapay zeka ile ne demek istediğimi tanımlayacağım ve iş yerindeki insanları güçlendirmeye, hayat kurtarmaya ve eğitimi iyileştirmeye nasıl yardımcı olacağı konusunda daha fazla ayrıntıya gireceğim.

Yaz derken sonbahar olmasın…

Yazının başında gönderme yaptığımız açık mektup şöyle bir paragrafla bitiyor:

İnsanlık yapay zeka ile gelişen bir geleceğin tadını çıkarabilir. Güçlü yapay zeka sistemleri oluşturmayı başardıktan sonra, artık ödülleri topladığımız, bu sistemleri herkesin açık yararı için tasarladığımız ve topluma uyum sağlama şansı verdiğimiz bir 'Yapay zeka yazının' tadını çıkarabiliriz. […] Uzun bir yapay zeka yazının tadını çıkaralım, hazırlıksız bir şekilde sonbahara koşmayalım.

Evet, artılarıyla eksileriyle, kazanımları ve riskleriyle yeni bir çağ başlıyor. Tarihe 2023 yapay zekanın atılım yılı olarak geçecek. Önümüzdeki günler nice yeni gelişmelere gebe… 

Her birimiz yapay zekadan en iyi şekilde faydalanmak, bir yandan da alternatif yetenekler ve bireysel yol haritaları geliştirmek zorundayız. 

Twitter

Linkedln

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio' 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Görünmez

Gidişat Terminatör filmi olacak.Bence çok tehlikeli.İnanılmaz bir hızla evrimleşiyor ve bu çok korkutucu.Bir kaç kez sohbet ettim inanılmaz. Barış Özcan'ın k... Devamını Gör