Non-fungible token (değiştirilemez jeton) aslında bir sanat biçimi değil, dijital bir tescil şekli. Fakat sanata sanal ortamda dolaşım olanağı vermesi ve çağdaş sanatın yeniliklere açık tutumu, NFT’nin sanatla eş olarak algılanmasına neden oluyor. Gerçekte olan, sanat üretiminde teknolojinin ön plana çıkmasıdır. NFT, tamamen dijital işlerin soyut yapılarını destekleyen bir sistem kuruyor. Elle tutulamayan sanat eserlerinin aidiyetini tescil ediyor, bu sayede eserin el değişiminde güvenilir bir ortam sunuyor. Hatta sanatçı ile alıcı arasında doğrudan bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Yani NFT’ler, kripto sanat çağının tapu sicilleridir. Dijital eserlerin tescillenmesi ve varlığının dijital ortamda devam ettirmesini sağlayan NFT; resim, şarkı, video veya GIF şeklinde bulunabiliyor. Özetlemek gerekirse NFT bir dijital sertifikadır ve sanat eserleri dijitale bu yolla uyarlanmış oluyor.
NFT, işlevsellik açısından kripto para birimlerine benzer. Ancak kripto para birimlerinin aksine, birbirleriyle değiştirilemezler.
Sanatseverler ve ekonomistlerin yeni gözdesi!
Geleneksel kurumların ve ünlülerin NFT pazar yerlerinde yeni eserlerini sergilemeye başlaması pazardaki paydaşları heyecanlandırırken, yeni potansiyel koleksiyonerlerin de ilgisini çekiyor.
Mike Winkelmann'ın Beeple olarak da bilinen dijital sanat eseri 'Everydays - The First 5000 Days' 2021'de 69.3 milyon dolara satıldı. 'Crossroad' adlı bir başka Beeple parçası da Nifty Gateway'de 6.6 milyon dolara satıldı.
NFT'ler yaratıcılara dijital sanat eserlerini kiralama, satma veya istedikleri gibi sergileme yetkisi veriyor.
Onları satmak için tasarımcıların çalışmalarının bir tür 'yasal' sahipliğini almaları gerekiyor. Bu nedenle, NFT sanatı oluşturulduktan sonra, kripto para birimi hizmeti Blockchain'de 'basılır' veya tokenize ediliyor.
Telif haklarıyla korunuyorlar!
Değiştirilemez sanal paralar, özellikleri nedeniyle genellikle telif hakkıyla korunan ürünler oluşturmayı amaçlar. Örneğin; bir sanatçı, geri alınamayan bir simge olarak kendi sanat eserini yarattığında ürünün her satışından pasif gelir elde eder.
NFT'ler, benzersizliklerini kanıtlamak ve alıcıların mülkiyeti haklarının korunmasını sağlamak için bir blok zincirinde kayıtlı benzersiz dijital varlıklara bağlı dijital sertifikalardır. NFT'nin değeri, eşsizliğine bağlıdır ve dijital sanatçıların çalışmalarıyla gelir elde etmelerini sağlar. Detaylı koruma sistemleri sayesinde kopyalanmaları, bölünmeleri veya değiştirilmeleri mümkün değildir. Bir video oyunundaki çizimlerden oyun içi para birimine kadar neredeyse her şeyi temsil edebilirler. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez. Bu benzersizlik ve özgünlük onlara değer verir.
Bir NFT'nin değeri, benzersizliğinden geliyor ve dijital sanatçıların çalışmalarından yararlanmalarına olanak tanıyor. Kopyalanamıyor, bölünemiyor, değiştirilemiyor. Hiçbir iki NFT birbirine benzemez ve bu benzersizlik ve kıtlık onlara değer katıyor.
Yorum Yazın
abi bi de şeyler var. (geçen hafta başıma geldi, bağlantılı sektörde olduğumdan devamlı geliyor) NFT satıcakmış. sen nesin kimsin neden senin eserini alalım ... Devamını Gör