Görüş Bildir
Haberler
Celal Şengör Ve Kitapları

Celal Şengör Ve Kitapları

Kadir Cakar
29.05.2015 - 10:28 Son Güncelleme: 10.06.2015 - 02:08

Celal Şengör

Celal Şengörü Bilenler bilir, güven verici bilgileri ve mükemmel anlatımıyla dinlemesi keyifli bir türk bilim adamıdr. jeoloji dalın da uzmanlaşmışdır ancak tarih hakkında da çok fazla bilgisi vardır. Misafir olarak katıldığı televizyon programların da ev sahibi olur adeta ve kitapları ise okumaya değer.

http://www.gezileceksehirler.com/celal-sengor-kitaplari/

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Zümrütname

Zümrütname
www.gezileceksehirler.com

Üretkenbir bilim adamı olan ve çeşitli ülkelerde yayınlanmış bilimsel makalelerinin yanı sıra, popüler bilimsel makale ve denemelerinde de bilim adamı tavrından asla ödün vermeyen Şengör, Zümrütname’de bilimin ve bilimsel düşüncenin özgürleştirici, aydınlatıcı, yol gösterici olduğunu bu nedenle de vazgeçilmezliğini savunan bir bilim düşünürü olarak çıkıyor karşımıza.

Zümrütname, bilim tarihinden bilim felsefesine, gündelik hayatın yorumundan gezi notlarına; Atatürk’ten İhsan Ketin’e, Herakleitos’tan Charles Darwin’e, Kâtip Çelebi’den Hasan-Âli Yücel ve Ekrem Akurgal’a uzanan, düşünce coğrafyasında renkli bir yolculuk.

(Tanıtım Bülteninden)

Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması

Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması
www.gezileceksehirler.com

Başlığından da anlaşılacağı gibi bu küçük kitap Hasan-Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı sürcesince (28.XII.1938 – 18.VIII. 1946) büyük bir bilgi, beceri ve coşkuyla yönettiği Türk Aydınlanma Hareketinin hangi bilim felsefesi temeline dayandığını irdelemektedir. Bu nedenle başlıkta Türk Aydınlanmasının metabilimsel temellerinden bahsedilmiştir. Bu temeller yalnızca zeki ve bilgili bir insan tarafından bilinç dışı bir dürtü ile bulunup göz kararı ile uygulanmış pratik bazı kurallardan ibaret olmayıp, kuramsal olarak felsefi temelleri iyi düşünülmüş, dikkatle uygulanmış, evrensel standartlara dayalı fikir sistemlerinden oluşmaktadır.

Zaten Hasan-Ali’nin amaçlarının ve çalışma yöntemlerinin zamanında da günümüde de büyük ölçüde anlaşılamamış olması, O’na ve fikirlerine, kişiliği ve düşünce yapısıyla bağdaşması mümkün olmayan bir sürü felsefe veya politik doktrinin yapıştırılmaya çalışılması, O’nun çalışma arkadaşı veya politik hasmı durumunda bulunanların ezici ekseriyetinin O’nun yukarısında çalışmak mecburiyetinde olduğunu hissettiği entellektüel düzeye yükselmeyi başaramamış olmalarındandır.

Zümrüt Ayna

Zümrüt Ayna
www.gezileceksehirler.com

Bu kitapta bilimin ışığı; antik çağ düşünürlerinden Fransız İhtilali’ne, evrim kuramından C-47 uçaklarına, YÖK’ten Anadolu-Avrupa ilişkilerine kadar hayatı -neredeyse bütünüyle- kapsayan bir alana; III. Selim’den Mustafa Kemal’e, Hasan Âli Yücel’den Ömer Hayyam’a, II. Mahmut’tan Cahit Arf’a, Kropotkin’den Sırrı Erinç’e hatta “coğrafyanın müzisyeni” Barış Manço’ya kadar bilim, sanat, kültür ve siyaset alanında var olmuş birçok öenmli adın üzerine düşüyor.

Bilimin ışığı, hayatı ve tarihi bilimsel düşünce yöntemi ve eleştirel akılla aydınlatıyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk bilim adamı ve Academia Eıropaea’ya seçilen ilk Türk üye olan, Londra Jeololji Cemiyeti Başkanlık ödülü sahibi, Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyesi A. M. Celâl Şengör’ün bu kitabı bilimin kılavuzluğunda “düşünen deneme” tadını taşıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

Yaşamın Evrimi Fikrinin Darwin Döneminin Sonuna Kadarki Kısa Tarihi

Yaşamın Evrimi Fikrinin Darwin Döneminin Sonuna Kadarki Kısa Tarihi
www.gezileceksehirler.com

Charles Darwin'in evrim kuramı tüm bilim tarihinin en önemli düşünsel ürünlerinden biridir. Darwin'den sonra insanın hem kendine hem de içinde yaşadığı ve bir parçası olduğu doğaya bakışı çok temelli bir değişime uğramıştır. Darwin ile birlikte insanlık çok daha rasyonel düşünmeye başlamıştır. Ancak evrim fikri Darwin'in değildir. Darwin yaşamın evrimi için yalnızca akılcı ve gözlemle denetlenebilir, yani bilimsel bir mekanizma bulmuştur. Evrim fikri ise bilimsel düşüncenin kendisi kadar eskidir ve onun gibi günümüz Türkiye'sinin sınırları içindeki eski miletos şehrinde M.Ö altıncı yüzyılda doğmuştur.

99 Sayfada İstanbul Depremi

99 Sayfada İstanbul Depremi
www.gezileceksehirler.com

17 Ağustos depremi ile iyice gündemimize girmiş olan “İstanbul Depremi” için, dünyanın sayılı 

jeologlarından olan Prof. Dr. Celal Şengör’le, gazeteci Sefa Kaplan konuştu. Akıllarımızdaki en önemli 

sorular ve bunların bilimsel karşılıkları ile bu kitap hazırlandı, 10 bin adet basıldı.

Kitabın ilk ilanları, 6 Nisan’da yayınlanmaya başlanacak.

Yayınevimiz, başlattığı bu yeni dizi ile, gündemimizde ya da aklımızda olan soru ya da sorunları oluşturan 

önemli konuları 99 sayfa içinde, konunun gerçek uzmanı ile yapılan söyleşilerle okura ulaştıracak.

Dizinin ilk kitabı olan İstanbul Depremi’ni hemen bu ay çıkacak olan Migren izleyecek.

Dizi, 2005 içinde 40 kitaplık bir toplama ulaşacak ve kütüphanelerimizin başvuru kaynakları bölümünde 

yerini alacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bilgiyle Sohbet

Bilgiyle Sohbet
www.gezileceksehirler.com

Avrupa Bilimler Akademisi’nin ve Amerikan Bilimler Akademisi’nin ilk Türk üyesi, Rus Bilimler Akademisi’ne Fuat Köprülü’den sonra seçilen ikinci Türk, Türkiye Bilimler Akademisi’nin en genç kurucu üyesi, TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanan en genç bilim adamı… İki şeref doktorası, Paris’te Collège de France’da profesörlük, ulusal ve uluslararası otuz bir adet şeref payesi ve ödül. Tüm bu nitelikleri şahsında toplayan Prof. Dr. A. M. Celâl Şengör halen İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde görevini sürdürmektedir. Dünyanın en saygın jeolog, bilim adamı ve üniversite hocalarından biri olmasının yanı sıra Prof. Şengör’ün en önemli özelliği hayata bir bütün olarak bilim çerçevesinden bakmasıdır. Bu anlamda kelimenin tam anlamıyla bir “akademisyen”dir. Prof. Şengör’ün yirmi yılı aşkın süreyle çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazıları ve farklı platformlarda yaptığı konuşmalarının metinleri elinizdeki kitapta bir araya getirilmiştir. Prof. Şengör bilimsel birikimini elbette yine başta bilim olmak üzere eğitim, tarih, arkeoloji, coğrafya, edebiyat, toplum ve kültür gibi pek çok alanda okurlarla paylaşıyor. Herkesi Bilgiyle Sohbet’e davet ediyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

Dahi Diktatör

Dahi Diktatör
www.gezileceksehirler.com

Atatürk hâlâ önemli mi bizim için? Çok önemli. Peki akıl bizim için önemli mi, aklımızı kullanmak zorunda mıyız? Buna verilecek cevap neyse, Atatürk’ün bugün bizimle ilgili olup olmadığı, onun adını hatırlayıp hatırlamamız, onun yaptıklarından ders alıp almamamız gerektiği ortaya çıkacaktır. Kendisinin de söylediği budur.

Atatürk bize aklın neler yapabileceğini göstermiştir. Bunun mümkün olduğunu göstermiş; ama “Ben böyle diyorum, böyle yapın” dememiştir. Bilakis, “Ben hiçbir şey söylemiyorum, sadece aklınızı rehber edinin” demiştir. Yaptığı bütün inkılapların gayesi de aklın rehberliğinde Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline dönüştürmektir.

Atatürk bir diktatör mü, değil mi? Son yıllarda yazılmış en iddialı Atatürk kitabı olmaya aday bu eserde bu ve daha birçok sorunun cevabını bulacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

Bir Bilim Adamının Serüveni – Celal Şengör Kitabı

Bir Bilim Adamının Serüveni – Celal Şengör Kitabı

Avrupa Bilimler Akademisi’nin ve Amerikan Bilimler Akademisi’nin ilk Türk üyesi, Rus Bilimler Akademisi’ne Fuat Köprülü’den sonra seçilen ikinci Türk, Türkiye Bilimler Akademisi’nin en genç kurucu üyesi, Tübitak Bilim Ödülü kazanan en genç bilim adamı… İki şeref doktorası, Paris’te Collège de France’da profesörlük, ulusal ve uluslararası otuz bir adet şeref payesi ve ödül… Jeolog Prof. Dr. A.M. Celâl Şengör’ün sıfat ve ödüllerinin bir kısmı. Şimdilik… 

Neden dünyanın en saygın akademisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor, sorusunun cevaplarından bazıları:

Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koydu ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetti, Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkardı, Kıta-kıta çarpışmasının önülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözdü, Levha tektoniği içinde Türkiye’nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazdı (Yücel Yılmaz ile birlikte).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın