Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bütün Umutlar Tükendikten Sonra Gerçekleşen 10 Mucizevi Kurtarma Operasyonu

Bütün Umutlar Tükendikten Sonra Gerçekleşen 10 Mucizevi Kurtarma Operasyonu

Beste İçten
13.07.2018 - 13:15

Kural olarak yeraltı afetleri sonucunda gerçekleşen kayıp arama ve kurtarma görevlerinin yoğunluğu 5 ile 7 gün sonra azalmaya başlar. Çünkü mahsur kalan kişilerin içme suyu sıkıntısı, artan karbonmonoksit seviyeleri ve zihinsel stres ile birlikte hayatta kalma ihtimallerinin iyice azaldığı düşünülür. Bu tahminlere rağmen bazen öyle şeyler gerçekleşir ki mucizelere olan inancımızı doruğa çıkarır. Büyük ölçekte afetlerde mahsur kalmış ve olağanüstü bir şekilde hayatta kalarak kurtulan 10 kişinin hikayesini sizin için Listverse'den derledik.

Kaynak: http://listverse.com/2018/07/12/10-un...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

10. Gizli Hazine Kuyusu, Amerika Birleşik Devletleri

10. Gizli Hazine Kuyusu, Amerika Birleşik Devletleri

1989 yılında bir grup izci, Salt Lake şehri yakınlarında terk edilmiş bir maden kuyusunu araştırıyordu. Daha 10 yaşında olan Joshua Dennis, babasından, diğer izcilerden ve izci liderlerinden ayrıldı ve keşif grubunu kaybetti. 5 gün boyunca bir kayanın üzerinde oturdu ve 10 tane küçük meyan kökünü emerek hayatta kaldı. Onu aramaya başlayan kurtarma ekibi en sonunda ağlama seslerini duyarak yerini tespit edebildi ve onu kurtardı. Kurtarıldığında aşırı sıvı kaybetmişti ve ufak çaplı donma tehlikesi atlatmıştı.

9. Sichuan Depremi, Çin

9. Sichuan Depremi, Çin

Mayıs 2008'de Şanghay'daki gökdelenleri bile sallayan büyük bir deprem meydana geldi. Depremden hasar alan bölgelerin dağlık ve uzak yerler olması arama kurtarma çalışmalarını kötü etkiledi. Ama ülke tam 3 günlük yas ilan edecekken bile mucizeler gerçekleşmeye devam etti. 61 yaşındaki Li Mingcui, Beichuan İlçesinde, bir pazarın molozu altında bulundu. Bulunduğu zaman sıvı kaybı, karaciğer ve böbrek yetmezliği, omzundaki sorun ve birçok kaburga kırığına rağmen 7 gün boyunca hayatta kalmıştı.

8. Wang Jialing Kömür Madeni, Çin

8. Wang Jialing Kömür Madeni, Çin

2010 yılında, Wangjialing kömür madenindeki işçiler, bir tünel kazarken suyla dolu eski bir kuyu ile karşılaştılar ve sekiz gün boyunca mahsur kaldılar. 100 işçinin mahsur kaldığı madende 55 tane olimpik havuzu doldurmaya yetecek kadar su vardı. Bazıları suyun içine düşmemek için kemerlerini kullandılar. Birçoğu, hayatta kalabilmek için kağıt, kömür ve ağaç kabuğu yemenin yanında ne olduğunu bilmedikleri rengi siyah suyu bile içtiler. Binlerce kişiden oluşan kurtarma ekibi kuyuda ki suyu dışarı pompalamak için günlerce çalıştı. Dalgıçlar onlara ulaşmaya çalıştı ama pek çok kez başarısız oldular. En sonunda su seviyesi azaldığı zaman kurtarma ekibi mahsur kalan ekibe ulaşabildi. Birçoğunda hipotermi, sıvı kaybı, cilt enfeksiyonları, şok ve düşük tansiyon vardı.

7. Bam Depremi, İran

7. Bam Depremi, İran

90'lı yaşlarının sonlarında olan Shahrbanou Mazandarani, Antik Bam şehri 2004 yılında büyük bir depremle yıkıldıktan sekiz gün sonra ahşap mobilyaların altında bulundu. Uzmanlar bile umutlarını yitirmişlerdi, kimsenin moloz altında gıda veya su olmadan üç günden fazla hayatta kalabileceğini düşünmüyorlardı hatta 90'lı yaşlarda yaşlı bir kadının... İşin aslı kurtarma köpekleri ile arama yapan ekip ilk başta mobilyalar altında görünen elin bir cesede ait olduğunu sanmışlar. 3 saat süren bir kurtarma çalışmasından sonra bir battaniyeye sarılmış şekilde buldular. Hiç zarar görmeden kurtulduğu için durmadan dua ediyordu ve ilk isteği bir bardak sıcak bir çay oldu.

6. Deep Lark Mine, Amerika Birleşik Devletleri

6. Deep Lark Mine, Amerika Birleşik Devletleri

1969 yılında çinko madeninde çalışan William Jones, çığ düşmesi sonucunda yerin 8 km altında 9 gün boyunca mahsur kaldı. Büyük çabalar ile kurtarılmaya çalışılan işçiler  için yapılan her adım sinir bozucu bir şekilde engelleniyordu. İşçiler de kendilerini kurtarmak için bir yol bulmaya çalışsalar da gittikleri her yer çamur ya da kaya ile doluydu. En sonunda kurtulmaları için uzatılan merdiveni kendi çabaları ile çıkmak zorunda kaldılar. William Jones, mağaradan çıktığında onu, karısı ve 11 çocuğu bekliyordu. Hastanede tedavi görürken banyo yapabilmenin ve tıraş olmanın onu çok mutlu ettiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

5. Port-au-Prince Depremi, Haiti

5. Port-au-Prince Depremi, Haiti

Wismond Exantus, gerçekten mucize eseri kurtulan bir kişi diyebiliriz. 2010 yılında Haiti'de yaşanan depremden sonra Birleşmiş Milletler'in desteği ile orada bulunan arama kurtarma ekibi onun öldüğünü kabul etmişti ve onlara tek karşı çıkan kişi ise kardeşiydi. Bir türlü öldüğünü kabul etmiyordu ve Napoli Hotel’in dükkanının kalıntıları kontrol ederken, yardım çığlığını duydu. Uluslararası kurtarma ekipleri, matkaplar ve el testereleri ile betonu kazdıktan sonra sadece omuzlarının genişliği kadar açılan boşluktan çıkarılarak kurtarıldı.

4. Tangshan Depremi, Çin

4. Tangshan Depremi, Çin

1976'da Büyük Tangshan Depremi'nde 200.000'den fazla insan öldü. Moloz haline gelen bir şehirde ciddi kurtarma çalışmalarının başlaması birkaç günü buldu. Ağır makine kullanılmadığında, tüm kazma işlemleri elle yapılmak zorundaydı. Artçı sarsıntı ve şiddetli yağmur nedeniyle çalışmalar aksıyordu. Sekiz günün sonunda şehir tamamen sessizdi ve askerler artık sadece ceset bulacaklarını düşünüyordu. 13. günde, tamamen yok olan bir hastanenin altında yaşam belirtileri tespit edildi. 40 yaşında olan Lu Guilan, kendi idrarını ve çatlaklardan sızan yağmur suyunu içerek hayatta kalmıştı. Ona ulaşmak 7 saatten fazla sürdü. Kazmaya yardım eden bir ordu fotoğrafçısı, Lu'nun çıkarıldığı sırada bir fotoğraf çekti. Bu felaketin en dokunaklı görüntülerinden biri olarak kaldı.

3. Beaconsfield Altın Madeni, Avustralya

2. Pingyi Eyaleti Alçı Madeni, Çin

2. Pingyi Eyaleti Alçı Madeni, Çin

25 Aralık 2015 tarihinde, Shandong alçı madeninde bir çukur çöktü. Hayatta kalanlardan bazıları hızla kurtarıldı. Ancak, dört madencinin 36 gün boyunca yerin 200 metre altında kalması gerekti. Çöküşten beş gün sonra, kızılötesi kameralar ile mahsur kalanların 0,7 metrekareden fazla olmayan bir alanda toplandıkları tespit edildi. Daha sonrasında kurtarma ekiplerinin yiyecek, giyecek ve lamba göndermek için yeterli kazıyı yapması 2 hafta sürdü. Bu sürede hayatta kalabilmek sadece onlara bağlıydı. Pek çok kazı denemesi başarısız oldu ve ekipler her seferinde yeni kazılar yapmak zorunda kaldı. Zor görev en sonunda başarıldığında dar bir kapsülden çekilerek çıkarıldılar. Madenin sahibi ise, felaketten iki gün sonra kuyuya atlayarak intihar etti.

1. San Jose Bakır Madeni, Şili

1. San Jose Bakır Madeni, Şili

2010 yılında Şili'de 33 bakır madencisi yerin 800 metre altında mahsur kaldılar. Yüzeye çıkarılmaları 69 gün sürdü ve ilk başta hepsi ölü zannedildiği için termal kameralar ile hayatta oldukları fark edildiği zaman herkes büyük bir şaşkınlık geçirdi. 33 kişilik grup küçük bir bölüme sığınmışlar ve yanlarında bulunan besinler idareli kullanarak hayatta kalmayı başarmışlardı.Gerekli yardımın yapılması için kazılan tünelin açılması 2 haftayı buldu. Mahsur kalan kişileri gerekli gıda, oksijen takviyesi sağlandı. NASA mühendisleri oksijen kaynakları, iletişim ekipmanı ve tıbbi izleme monitörü içeren kurtarma kapsülünü özenle geliştirdiler ve test ettiler. En sonunda her biri kendi kapsülü ile 15 dk içinde yeryüzüne çıktı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
9
7
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın