onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Burkina Faso'da Devlet Başkanı Campaore İstifa Etti

Burkina Faso'da Devlet Başkanı Campaore İstifa Etti

Onedio Medya
31.10.2014 - 10:24 Son Güncelleme: 31.10.2014 - 16:22

27 yıldır iktidarda olan Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore görevinden istifa etti. Compaore'nin zırhlı araçlardan oluşan bir konvoyla Gana'ya doğru gittiği belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

27 yıldır iktidarda olan Burkina Faso Devlet Başkanı Campaore istifa etti. İstifa kararı, göstericiler tarafından sevinçle karşılandı. Devlet Başkanı Compaore'un başkanlık süresini bir dönem daha uzatmak istemesi üzerine gerçekleşen poretestolarda 15 kişi yaşamını yitirmişti.

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Campaore'nin istifaettiği açıklandı. Ordu yetkililerinen Albay Boureime Farta, Ulus Meydanı'nda toplanan göstericilere Campaore'nin 'artık iktidarda olmadığını' belirtti. Farta'nın açıklaması göstericiler tarafından sevinçle karşılandı.

15 kişi öldü

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore, başkanlık süresini bir dönem daha uzatacak yasa tasarısından vazgeçtiğini, ancak görev süresinin sona ereceği 2015'e kadar iktidarı bırakmayacağını açıkladı. İktidarı bırakmasını isteyen binlerce genç başkent Uagadugu'da toplandı ve ülke karıştı. Gösterilerde 15 kişi öldü. Hükümet tasarıyı geri çektiğini ilan etse de olaylar durulmadı. Halk Uagadugu'daki meclis binasını ateşe verdi, devlet televizyonu binasını yağmaladı, iktidardaki Demokrasi ve İlerleme Kongresi Partisi (CDP) binasına saldırdı. CDP'li milletvekillerinin bulunduğu bir otel de ateşe verildi. Gelişmeler üzerine Compaore olağanüstü hal ilan etti, ardından ordu darbe yaptı ve bir geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

2 bin gösterici sokağa çıktı

Binlerce genç dünden bu yana sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'dan mesajlar atarak arkadaşlarını, siyasileri ve muhalefet parti yetkililerini Ulusal Meydan'da mitinge çağırdı. Compaore, göstericileri sükunete çağırmasına rağmen, göstericiler başkentte toplandı. Yaklaşık 2 bin gösterici, Genelkurmay Başkanlığı binasının önünde toplandı. Göstericiler dün kendilerine eşlik eden eski Savunma Bakanı Kouame Lougue'nin devlet başkanı olması için slogan attı.

Göstericilerden bazıları ise Compaore'ye karşı olduklarını göstermek için Ulusal Meydan'da bir araya geldi.

Yaşananların ardından Afrika Birliği, kaosa sürüklenen Burkina Faso'ya heyet göndereceğini duyurdu. Afrika Birliği'nden yapılan ve Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'nın imzasını taşıyan yazılı açıklamada, heyetin, Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinden oluşacağı belirtildi. Açıklamada, Burkina Faso'daki taraflara 'şiddeti durdurma ve sağduyu' çağrısında bulunuldu.

54 yılda 5 darbe

Fransa'dan bağımsızlığını 1960'da kazanan Burkina Faso 54 yılda 5 darbeye sahne oldu

Burkina Faso'da 27 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin görev süresini uzatmak için anayasada değişikliğe gitmesi protesto gösterilerine, parlamentonun ateşe verilmesine, hükümetin feshedilmesine ve olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu.

Afrika'nın batısında yer alan ülkenin içinde bulunduğu sosyo-politik kriz, 1960'da Fransa'dan bağımsızlığını kazanan ülkenin şahit olduğu 5 darbeyi akıllara getirdi.

İlk olarak, 4 Ocak 1966'da tek partili sistemin gelmesi ve muhalefetin engellenmesiyle halk ayanlanması başladı. Devlet Başkanı Maurice Yameogo'nun sıkı kemer sıkma planı genel grev ve ardından olağanüstü hal ilanıyla sonuçlandı. Halkın öfkesini bastırmakta zorlanan Yameogo istifa etmek zorunda kaldı. Ordu yönetimi ele geçirdi. Genelkurmay Başkanı Aboubacar Sangoule Lamizana devlet başkanı oldu.

Ülkedeki rüşvet ve iltimaslar halkı sokağa döktü. Ulusal Kalkınma İçin Askeri Kalkınma Komitesi (CMRPN) yönetimi ele geçirdi. 25 Kasım 1980'de Albay Saye Zerbo devlet başkanı oldu. Bu darbe, 2. Cumhuriyet Anayasası'nın kabulü ve 1978'de Lamizana'nın yeniden devlet başkanı seçilmesinden sonra bölge için örnek teşkil eden demokratik süreci sekteye uğrattı. 1984'te Lamizana yargılandı ve aklandı.

CMRPN içinde kriz çıktı. Bu karmaşa Thomas Sankara'yı iktidara getirdi. Sankara yerini siyasi deneyimi bulunmayan askeri tabip Jean-Baptiste Ouedraogo'ya bıraktı.

Sömürgeci zihniyetiyle eleştirilen ve yabancı güçlere hizmet etmekle suçlanan Ouedraogo zor durumda kaldı. 1982 darbesinde kilit rol oynayan, Ouedraogo yönetiminde yapılan darbe sonucu başbakanlık görevini üstlenen Sankara, darbe yaptı, 13 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Demokratik ve sosyal reform ile sömürgecilik karşıtı politika yürütme sözü veren Ulusal Devrim Konseyi oluşturuldu. Küba modelinden etkilenen Sankara, eski adı Yukarı Volta olan ülkenin adını Burkina Faso olarak değiştirdi.

Sankara, ekonomik hayatta önemli bir düzelme olmaması nedeniyle halkın tepkisiyle karşılaştı. Sankara'yı devrim ruhuna ihanetle suçlayan Blaise Compaore'nin yönetiminde yeni bir darbe yapıldı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve hükümet feshedildi. Birkaç gün sonra askeri bir tabip Sankara'nın doğal sebeplerden öldüğünü açıkladı. Daha sonra Sankara'nın darbe sırasında çıkan çatışmalarda darbeciler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

CNN Türk ve AA

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/bu...

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso eşine az rastlanır günler yaşıyor. Ülkeyi 27 yıldır yöneten Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin seçimlerde bir kez daha aday olmasını istemeyen göstericiler sokağa çıktı

Fotoğraf: AFP

Başkentteki meclis binası yakıldı, devlet televizyonu işgal edildi.

Fotoğraf: Reuters

İlerleyen saatlerde televizyona çıkan Compaore, protesto gösterileriyle verilmek istenen mesajı anladığını söyledi, bir kez daha aday olmayacağını aktardı.

Reuters

Olayların doruk noktasına ulaştığı gün Perşembe oldu. Yönetimin seçim tasarısını çektiğini açıklamasına rağmen eylemciler sokaklardan ayrılmadı.

Fotoğraf: AFP

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Perşembe akşam saatlerinde darbe yapan ordu meclisin feshedildiğini duyurdu. Genelkurmay Başkanı General Honore Traore, en fazla bir yıl görev yapması öngörülen geçici hükümete tüm partilerin katılması gerektiğini de buyurdu.

Fotoğraf: AFP

Devlet binalarının işgal edilmesiyle ofisler de yağmalandı. Fotoğraftaki ikili, bir yatağı evlerine taşıyor.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: AFP

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: AFP

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam