Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
Kardeş Kavgası | Özgür Mumcu | Radikal
Her kötülüğün arkasında “Ergenekon” vardı. Şimdi her kötülüğün arkasında “paralel devlet” var. Oyunda değişmeyen tek bir veri var. Erdoğan milli ve ebedi mağdur.
Kimi Ergenekon kimi kontrgerilla der. Elbette bu memlekette bir derin devlet sorunu var. Darbelere önayak olmuştur, siyasi sebeplerle cinayetler işlemiştir. Ergenekon’da derin devlet sorunu hariç her şey yargılandı.
Derin devletin somut cinayetleri ise Ankara’da yargılanıyor. Henüz ikinci duruşması tamamlandı. İddianamede on dokuz cinayet var ama bütün sanıklar tutuksuz yargılanmakta.
Din, Dindar, Dinci... | Ataol Behramoğlu | Cumhuriyet
İnsanlığımızın tarihini dinlerin tarihinden ayrı düşünemeyiz.
Bütünüyle kültür tarihi, siyasi tarih, dinlerin tarihiyle iç içe süreçlerdir.
İnsanlığımız ve dinler, herhangi iki şeyden daha çok birbiriyle ilişkili sosyal, tarihsel,psikolojik, bütün anlamlarıyla kültürel oluşum süreçleridir.
Herhangi bir dinin mensubu olup olmamaktan bağımsız, nesnel bir olgudur bu.
Bu gerçeği bir yere yazalım..
Erdoğan Sonrası Formüller | Nazlı Ilıcak | Bugün
Asıl mesele, Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olduğu takdirde, kimin AK Parti’nin başına geçeceği hususu. Erdoğan, Mehmet Barlas’ın bu konudaki sorusuna şu cevabı verdi: “10 aylık bir ara dönem var. 10 aylık süreden sonra cumhurbaşkanımız siyasete geri dönme gibi bir arzusunun olması halinde, buna AK Parti içerisinde ‘Niye dönüyorsun, dönme’ kimse demez. Böyle bir şey zaten mümkün değil.”
Barlas, Gül’ün yeni bir parti kurma ihtimali olup olmadığını da öğrenmek istedi. Erdoğan, “Birilerinin tahriki, teşvikiyle Allah muhafaza böyle bir yanlışın içine düşebilir ki, bu çok büyük bir tehlike olur. Bundan parti de kaybeder, ülke de kaybeder” cevabını verdi.
Abluka Kalkarsa Tüneller de Kapanır | Fikret Bila | Milliyet
Ahmet Davutoğlu, en önemli hedefin Filistin’de kalıcı ateşkes sağlanması olduğunu söyledi. Katar’da hazırlanan ortak metne İsrail ve Hamas ‘evet’ derse 7 günlük ateşkes için bugün Paris’te zirve yapılacak
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar’a hareket etmeden önce İsrail ve Gazze saldırısına ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa’ya yapacağı resmi geziyi izlemek üzere Ankara Esenboğa Havalimanı’nda dün sabah saat 6’da buluşacaktık ki Dışişleri yetkilileri İsrail-Filistin ateşkes görüşmelerindeki gelişmeler nedeniyle programın değiştiğini bildirdiler.
Ayıpladıklarını Yapmak | Ayşe Böhürler | Yenisafak
Cumhurbaşkanı adaylarından İhsanoğlu'nun kampanya afişlerini gördüm. Bir iletişimci olarak dikkatimi çeken noktalar oldu. Bunlardan birisi resmin altındaki fonun renginin yeşil olarak seçilmesi. Yıllardan beri CHP zihniyeti yeşil rengi, İslamcıların alameti sayar, türbe rengi diye de küçümserdi. Renk seçiminden anlaşıldı ki CHP zihniyeti, 'Bu halk bundan anlıyor' diyerek tercihini bu noktada kullanmış. Kaldı ki siyasal iletişim açısından yeşil, elverişli bir renk de değildir.
İkinci nokta da afişteki ismin başında yer alan titrin, 'profesör doktor' diye açık ve geniş geniş yazılması. Yine aynı zihniyet, 'Profesör Erbakan' denmesiyle hep alay etti.
Selam-Tevhid Dosyası: İran ve İsrail Bağlantıları | Ruşen Çakır | Vatan
Cemaat çevreleri, hükümetin 22 Temmuz operasyonuyla esas olarak 17-25 Aralık 2013 rüşvet/yolsuzluk soruşturmalarının üstünü örtmek istediğini ileri sürüyor ancak gündemi aslında yarım kalmış “Selam-Tevhid terör örgütü soruşturması” belirliyor. Çok karmaşık bir dosya söz konusu. Medyada şu ana kadar bu konu hakkında yazılanların önemli bir kısmının yanlış, eksik, abartılı ve hatta uydurma olduğunu düşünüyorum.
Geçmişteki Selam-Tevhid soruşturmasını gazeteci olarak bayağı incelemiştim. O zamanki dosya da epey karmaşıktı. Açıkçası, gerek polis, gerek savcılar, gerek zanlılara ağır cezalar veren yargıçlar, gerekse bu cezaları onaylayan Yargıtay’ın ilgili birimlerinin aslında neyin olup bittiğini tam olarak kavrayabilmiş olduklarını sanmıyorum.
İsrail'le Ticaret | Ali Bulaç | Zaman
Mavi Marmara’da 10 kardeşimizin şehid edilmesinden bu yana İsrail ile Türkiye arasında ‘ciddi kriz’ yaşandığı söyleniyor ancak aslında ticari ve ekonomik ilişkilerde kriz yok.
İki ülke arasında 2011 yılında 4 milyar 22 milyon dolar olan dış ticaret, 2013 yılında 4 milyar 858 milyon dolara yükseldi. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’a göre, “Türkiye, İsrail’in en önemli 10 ekonomik partnerinden biri.” Daha düne kadar iki ülke arasında günde 11 uçak seferi yapılıyordu.
'İlginç' Değilsiniz | Murat Belge | Taraf
Bu günlerimiz de gözaltına alınan Emniyetçiler’le şenleniyor. “Paralel yapı”ya herhalde ilk ciddi saldırı başladı. Erdoğan’ın habire sözünü ettiği “in” burası mıdır, bilmiyoruz, ama herhalde buradan “in”e bir geçit bulunması bekleniyordur.
Burada asıl konu belli ki “dinleme”ler! 17 Aralık’tan beri toplumun önüne boca edilen bilgiler hep telefon vb. konuşmaları dinlenerek erişilmiş nesneler. “Kim dinledi?” “Nasıl dinledi?” vb. Bu sorgulamalarla nereye varılır, tahmin etmesi güç. İşleyen nesnel bir hukuk olmadığı için özellikle güç.
Bu Coğrafyada Yaşayanların da Canları Biraz Sıkılsaydı |-Mehmet Barlas | Sabah
Bu coğrafyada yaşayanlar için trafikte, sokak kalkışmalarında veya kan davalarında ' Canını kaybetmek ' ihtimali ne kadar fazla ise ' Canının sıkılması ' ihtimali de o kadar azdır.
Bir İsviçreli dostum var... Kendi ülkesinde yerleşik düzeni olan, taşınır taşınmaz mal varlıkları onu ' Zengin ' statüsünde bulunduran Zürihli bir dost bu... Uzun yıllardır Türkiye'de yaşıyor ve İsviçre'ye dönmeye hiç niyeti yok... Sohbet ederken ' Neden İsviçre yerine Türkiye'de yaşamayı seçiyorsun ' diye sormuştum... Gülerek cevap vermişti bu soruma.
Irak'a İkinci Kürt Cumhurbaşkanının Anlamı | Cengiz Çandar | Radikal
İki hafta kadar önce Celal Talabani’nin yeğeni ve sağ kolu Aras Şeyh Cengi ile Berlin’in tarihi Adlon otelinin bahçesinde, şehrin simgesi Branderburg Kapısı’na bakarak sohbet ediyorduk. Brandenburg Kapısı’nın önünden Zafer Sütunu’na kadar olan bir kilometre uzunluğunda, Reichstag’ın önünde uzayıp giden alanda, birkaç saat sonra Almanya ile Arjantin arasında Rio’da oynanacak Dünya Kupası finalini dev ekranlarda izlemek üzere onbinlerce kişi toplanmaktaydı.
Aralık 2012’nin son haftasında ölümcül bir beyin kanaması geçirdikten sonra Berlin’e getirilmiş olan ve adeta mucizevi biçimde yaşama döndürülen Irak Cumhurbaşkanı Celâl Talabani –herkesin ve bizim kendisinden söz ettiğimiz haliyle Mam Celâl- ülkesine ve Süleymaniye’deki evine dönmek için gün saymaya başlamıştı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!