BTS: 'Kaza Değil Cinayet'
BTS, TCDD'yi 5 Ay Önce Uyarmıştı; 'Kaza Değil Cinayet'
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Mersin'de bu sabah yolcu treninin işçi servisini ezmesiyle yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili açıklama yaptı. Genel Başkan Nazım Karakurt imzasıyla yayımlanan açıklamada 'Kaza değil cinayet' denildi. Adana-Mersin hattındaki demiryolunda 5 ay önce de böyle bir kaza yaşandığı hatırlatılırken TCDD'nin BTS'nin bu dönemde ve daha önce yaptığı uyarılarını dikkate almadığı ifade edildi.
BTS açıklamasında özelleştirmelerin ölümlü kazalara davetiye çıkardığı vurgulandı. Hemzemin geçitte çalıştırılan bekçilerin de hizmet alım yolu ile çalıştırıldığı, demiryolu personeli olmadığı ve bu yüzden işin önemi ve tehlike boyutunu anlayamadığı belirtildi. Olay sonrası bir görgü tanığı cumhuriyet savcısına verdiği ifadede kaza olduktan sonra bariyer görevlisinin 'Eyvah ağabey ben ne yaptım, daldım' dediğini iddia etmişti.
BTS'nin açıklamasının tam metni şöyle:
'Yeniden yapılanma adı altında yürütülen özelleştirme çalışmaları, ölümlü kazalara davetiye çıkarıyor.
Bugün Adana-Mersin seferini yapmakta olan 16.036 km'de Yolcu Treninin Mersin'in Merkez Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi hemzemin geçidinde, işçi taşıyan minibüse çarpması sonucu 10 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi de yaralandı.
Öncelikle bu vahim kazada hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Yaşanan kazanın olduğu Mersin Adana demiryolu hattı 68 kilometredir. Bu hatta toplam 31 tane hemzemin geçit bulunmaktadır. Adana-Mersin arasında çalışan trenlerin hızı 120 km/s'tir. Bu her bir trenin ortalama her 1 dakikada 1 hemzemin geçitten geçtiği anlamına gelmektedir. Böylesi bir hatta trenlerin hızlarının belirlendiği takayudat uygulaması da yapılamamaktadır.
Adana-Mersin arasındaki demiryolu hat kesiminde bu tür vahim kazalar sürekli yaşanmaktadır. Yaşanan bu son kazanın öncesinde 8 Ekim 2013 tarihinde yine bir kaza yaşanmış, bu kazada da 2 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu kazanın ardından sendikamız tarafından TCDD yöneticileri ile görüşmeler yapılmış bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli adımların atılması talep edilmiş, önerilerimiz sunulmuştur.
Ancak geçen süre içerisinde TCDD yönetiminin bu tür kazaların önlenmesi yönünde hiçbir ciddi adım atmadığı görülmüştür. Edindiğimiz bilgilere göre TCDD tarafından hemzemin geçitlerle ilgili olarak yeni bir yönetmelik çıkarılmasına rağmen, bu yönetmelik halen hayata geçirilememiştir.
Kamu sorumluluğumuz gereği hemzemin geçitlerde sorumluluğu bulunan Belediyeleri, İl Özel İdarelerini, Karayolu ve TCDD yetkililerinin bir an evvel kurulacak diyalog üzerinden gerekli adımların atılması gerekirken bugüne kadar bu tür kazaların yaşanmasını engelleyecek bir adım atılmamıştır.
Adana-Mersin arasında bulunan ve karayolu trafiğinin yoğun olduğu hemzemin geçitlerde koruma sistemi bekçili ve otomatik bariyerli olmaktadır. Bu tür korumaya sahip hemzemin geçitlerde kazalar hemen hemen hiç yaşanmamaktadır. En güvenli koruma şeklinin Bekçili Bariyerli Hemzemin Geçit olduğunu bilinmektedir.
Hemzemin geçitlerle ilgili yönetmelikte; hemzemin geçit bekçileri her demiryolu aracının hemzemin geçitten geçmeden 3 dakika önce geçit üzerinden geçen karayolu araçlarını uzaklaştırdıktan ve demiryolunu serbest bıraktıktan sonra bariyerleri kapatıp kumanda kolunun başında durarak demiryolu aracı bariyeri tamamıyla geçtikten sonra bariyerleri açmak zorundadır denilmektedir.
Şu anda Adana-Mersin arasındaki bazı hemzemin geçitlerde geçit bekçileri hizmet alımı yolu ile buralarda çalıştırılmaktadır. Buralarda çalışanlar demiryolu personeli olmadığı için işin önemi ve tehlike boyutu bu çalışanlar tarafından anlaşılamamakta, TCDD tarafından da kazalara davetiye çıkaran satın alma yoluyla hizmet alımı işi tüm kazalara davetiye çıkarmaktadır.
Çok büyük paralarla hayata geçirilen hızlı tren projelerinden önce mevcut konvansiyonel hatlarda kazaların yaşanmaması için adım atılması daha öncelikli bir durumdur.
TCDD web sayfasında kazayla ilgili yer alan haberde başsağlığının bile dilenmediği görülmüştür. Bu durumu üzüntüyle karşılıyor, bu anlayışın kazaların kanıksandığı ve giden yaşamların çokta umursanmadığı anlamına geldiğini görüyoruz. TCDD'nin bu tututmunu kınıyoruz.
Bu tür kazaların önlenmesi için acilen şu önlemler alınmalıdır;
· Şu anda mevcut hali ile otomatik bariyerli olarak çalışan tüm geçitleri demiryolu ile ilişkisini kesecek şekilde alt geçit veya üst geçit şeklinde yapılmalıdır.
· Alt geçit veya üstgeçit yapılmasının imkansız olduğu zorunlu durumlarda ise geçitler bekçili bariyerli hemzemin geçide dönüştürmelidir.
· Ayrıca yapımı devam eden Sinyalizasyon projesini tekrar gözden geçirilmeli ve projede bulunan otomatik bariyerli hemzemin geçitlerden vazgeçerek hepsini demiryolu ile ilişkisini kesecek şekilde alt geçit veya üst geçit şeklinde yapılmalıdır.
· TCDD yönetimi tarafından alınan karala hemzemin geçitlerin sayısında azalma olmasına rağmen bunun yetersiz olduğunu burdan bir kez daha ifade ediyoruz. Daha önce yaşanan kazada sendikamız tarafından yapılan açıklamada TCDD yetkilileri uyarılmış, gerekli önlemleri almaya çağrılmış, ve bundan sonra olabilecek kazalarda da sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmiştik. Yaşanan kazayla iliglil sendikamız tarafından suç duyurusubnda bulunulacağını ifade ederiz.'
Evrensel
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!