onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Borsa İstanbul'da Temkinli Yükseliş Güç Gösterisine Döndü! Dolar ve Altın Yatay, Petrol Hareketlendi

Borsa İstanbul'da Temkinli Yükseliş Güç Gösterisine Döndü! Dolar ve Altın Yatay, Petrol Hareketlendi

Özder Şeyda
22.11.2022 - 10:11 Son Güncelleme: 22.11.2022 - 18:24

Dünyada artan resesyon ve enflasyon sorunları para politikalarında belirsizlikleri artırıyor. Küresel piyasalarda da karışık görünüm sürerken, Asya'da Çin vakaları ve Japonya para politikası, Batı'da da enflasyon ve resesyon ön planda görülüyor. 

Borsa İstanbul'da dalga boyu azalırken, endeks gün içinde karışık seyir izlese de yükseliş seyrinden vazgeçmedi. Gün sonunda yükselişini güçlendirdi. 

Altın ve petrol fiyatlarında dalgalanma sürerken, altın Fed tutanakları öncesinde daha sakin bir seyirde. Petrolde Suudi Arabistan tarafındaki haberler hareketlenmeye neden oldu. 

Dolar/TL'de 18,62 üzerine bir hareket görülürken, görece yatay seyir devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

BIST 100 endeksi günü yüzde 4,60 oranında güçlü bir yükselişle 210,42 puan artışla 4.780,74 puandan rekor seviyede kapattı. İşlem hacmi 125,197 milyar TL olarak gerçekleşti.

BIST 100 endeksi günü yüzde 4,60 oranında güçlü bir yükselişle 210,42 puan artışla 4.780,74 puandan rekor seviyede kapattı. İşlem hacmi 125,197 milyar TL olarak gerçekleşti.

BIST 100 endeksi dün düşüşle başladığı günü yüzde 0,96 oranında yükselişle 4.570,32 puandan tamamladı. 

Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve yurt dışında da Euro Bölgesi ödemeler dengesiyle tüketici güven endeksi, ABD Ricmond Fed sanayi endeksi takip edilecek.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,08 oranında 3,51 puan düşüşle 4.566,81 puandan başlarken, açılış sonrası yüzde 1'in üzerinde artıya geçti.

Piyasalarda baskı sürüyor.

Piyasalarda baskı sürüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları para politikasına dair ipucu vermezken, resesyon fiyatlamaları güçlenmeye devam ediyor. Çin'de de artan vaka sayıları piyasaları baskılıyor.

Fed toplantı tutanakları yatırımcıların odağında olurken, tutanaklar yarın açıklanacak. Para politikasına dair sinyaller bekleniyor. ABD borsasında dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün güne Nasdaq yüzde 0,26, S&P 500 yüzde 0,45 ve Dow Jones da yüzde 0,58 oranında yükselişle başladı.   

Avrupa'da enflasyonla mücadele ana gündem olmaya devam ediyor. Borsalarda dün değer kaybı görülürken, Almanya DAX yüzde 0,36, Fransa CAC yüzde 0,41 ve İngiltere FTSE yüzde 0,98 oranında yükselişle işlem gördü. 

Çin'de artan vakalar ve devam eden sıfır vaka politikasıyla tedbirler arttı. Şehir merkezlerinde vatandaşlara evlerinden çıkmamaları tavsiye edilirken, okullarda çevrim içi eğitime geçildi.

Çin'de tedbirler, borsada açılışta düşüşe neden olurken, sonrasında bir toparlanma görüldü. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 yükselişle, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 oranında düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL dün yatay seyrederken, bugün piyasa açılışında 18,62 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda 18,61 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL dün yatay seyrederken, bugün piyasa açılışında 18,62 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda 18,61 seviyesinden işlem gördü.

Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde 1,024 seviyesinde bulunurken, euro/TL de 19,10 seviyelerinde işlem gördü. Gün sonunda parite 1,027, euro/TL de 19,13 seviyesinden karşılık buldu.   

Tahvil piyasalarında kısa vadede satış baskısı görülürken, resesyon sinyali olarak izlenen ABD 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasında fark eksi 54 baz puanla Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyede bulunmaya devam ediyor. 

ABD'de para piyasalarındaki fiyatlamalarda 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi sürerken, Fed'den aralık ayı toplantısında yüzde 75 ihtimalle 50 baz puan, artırım fiyatlanıyor. 

Japonya Başbakanı Kişida bu sabah yaptığı açıklamalarda, zayıf yenin hem iyi hem de kusurlu tarafları olduğu açıklamasını yaptı. Para politikasına BOJ'un karar vereceğini söylerken, geçen günlerde BOJ Başkanı Kuroda ile yapılan toplantıda hükümetin BOJ ile sürdürülebilir ve istikrarlı enflasyon hedefine ulaşmak için esnek politika yanıtında yakından çalışma konusunda anlaştığını belirtti.

Altın fiyatlamalarında sakin görünüm.

Altın fiyatlamalarında sakin görünüm.

Ons altın Fed tutanakları öncesinde sakin seyrederken, tutanaklarda aralık ayına yönelik sinyallerin gelmesini bekliyor.

Ons altın, son 4 gündür görülen dün gerileme sonrasında bugün bir miktar yükselişle hareket ederek 1.740 dolardan, gram altın da yurt içinde 1.042 liradan işlem gördü.

Gün sonunda ons altın 1.744 dolardan, gram altın da 1.043 liradan işlem gördü.

Petrol, Çin'deki yavaşlama endişeleriyle düşüşte.

Petrol, Çin'deki yavaşlama endişeleriyle düşüşte.

Petrol fiyatları, artan koronavirüs vakaları nedeniyle dünyanın en büyük ikinci ham petrol tüketicisi olan Çin'den gelen talebin yavaşlamasına ilişkin endişelere bağlı olarak bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Ocak 2023 vadeli kontrat bugün en son 0,05 USD düşüşle 87,40 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Batı Teksas (WTI) petrolü eşdeğer kontrat ise 0,09 USD düşüşle 79,95 USD/varil düzeyinden işlem gördü.

Petrol fiyatları dün Wall Street Journal'ın petrol karteli OPEC'in üretimi artırmayı planladığını bildirmesinin ardından keskin bir şekilde düşüş kaydetti ve yedi haftanın en düşük seviyesini gördü.

Çin'deki pandemi koşullarına dikkat çeken ANZ Bank tarafından iletilen bir notta, “Pekin şehri yetkilileri, salgının en şiddetli ve karmaşık durumuyla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı” ifadeleri kullanılıyor.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 2'ye yakın yükselişle 89,13 dolardan karşılık buldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın