Görüş Bildir
Haberler
Boğulmanıza Sebep Olabilecek Hataları Olimpik Yüzücülerin Ağzından Anlatıyoruz!

Boğulmanıza Sebep Olabilecek Hataları Olimpik Yüzücülerin Ağzından Anlatıyoruz!

20.08.2022 - 07:37

Boğulma, dünyada en yaygın olan ölüm nedenleri arasında sayılıyor. Uzmanlar; boğulanların kritik durumda ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini, eğer bilselerdi bu boğulmaların çoğunun ölümle sonuçlanmayacağını söylüyor. Çok iyi yüzseniz bile eğer bu kuralları bilmiyorsanız siz de risk altındasınız demektir. İşte; olimpik yüzücülerin de uyguladığı, herkesin bilmesi gereken o kurallar!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Paniğe kapılmayın.

1. Paniğe kapılmayın.

Biri boğulma tehlikesiyle karşılaştığında genellikle suyla değil, içgüdüleriyle mücadele ediyor. Kişi durumun kendi kontrolü dışında olduğunu hissettiği zaman vücudu sağa sola savrulmaya başlıyor. Paniğe kapıldıkça kendini daha derine batırıyor. Sonuçta bitkin düştükleri için yardım gelene kadar su üzerinde kalamıyorlar. Boğulma durumlarında hatırlanması gereken ilk şey, insan vücudunun su üzerinde kalma yeteneği olduğu. Boğulan bir kişi başının belada olduğu fikrine kapılır ve kollarını sallayarak dikkat çekmeye çalışır. Bu hareket onun kollarının sudan çıkmasına neden olduğu için o kişi ağırlaşarak batmaya başlar. Oysa boğulan biri, sakinleşip akciğerlerini nefesle doldurarak suyun üzerinde kalmayı başarabilir.

2. Yüzerken nefes almayı öğrenin.

2. Yüzerken nefes almayı öğrenin.

Tabii bunu doğru şekilde yapmak önemli. Suyun üzerindeyken ağzınızdan nefes alın, suyun altındayken aldığınız nefesi ağzınızdan veya burnunuzdan verin. Bir ritim tutturarak alıştırmalar yapın. Suyun içinde nefes tutma egzersizleri yapın. Böylece boğulma riskinizi azaltabilir, olası bir boğulma durumunda ise doğru şekilde nefes alarak yardım gelene kadar zaman kazanabilirsiniz.

3. Suyla dost olun

3. Suyla dost olun

Suyu tehlikeli bir düşman olarak görmeyin. Bu düşünceyi tamamen kafanızdan uzaklaştırın. Suyun ilgili, sevecen bir arkadaşınız olduğunu düşünün. Kendinizi arkadaşınızın kollarına rahatça bırakın ve biri sizi kurtarmaya gelene kadar enerjinizi korumak için sırtüstü pozisyonda uzanın. Bu, sakinleşmenin ve normal nefes almanın en iyi yolu. Vücudunuzu suya paralel şekilde konumlandırın. Kulaklarınız suyun altında olmazsa boynunuz gerilir ve suyun üzerinde kalamazsınız. Dolayısıyla başınız geriye doğru eğimli, kulaklarınız suyun altında olmalı. Bu şekilde bacaklarınız suyun yüzüne çıkar ve üzerinde yatay olarak kalabilirsiniz. Ağzınız da suyun üstünde olduğu için rahat rahat nefes alabilirsiniz. Akciğerlerinizde hava olduğu sürece suyun üzerinde kalabilirsiniz.

4. Suyun üstünde sırtüstü yatın.

4. Suyun üstünde sırtüstü yatın.

Az önce de belirttiğimiz gibi suyun üzerinde uzanabilmek çok önemli. Suyun üzerinde sırtüstü yatarak kollarınızı iki yana açın ve kendinizi rahat bırakın. Suyun vücudunuzu nasıl kaldırdığını, yavaş yavaş nasıl hareket ettiğinizi hissedin. Bunu yaparak suyun içinde kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.

5. Bacaklarınızı nasıl kullanacağınızı öğrenin.

5. Bacaklarınızı nasıl kullanacağınızı öğrenin.

Yüzerken vücudunuzu etkili bir şekilde kullanarak boğulma riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun için güvenli bir ortamda alıştırma yapabilirsiniz. İşe ilk olarak krol egzersiziyle başlayın. Kollarınızı açın, havuzun yan kısmına ya da bir yüzme tahtasına tutunun. Olduğunuz yerde durabiliyorsanız bir bacağınızı aşağı ve yukarı oynatın. Diğer bacağınızı da aynı şekilde hareket ettirin. Ayaklarınızı uzatmaya çalışırken bacaklarınızı biraz bükerek daha iyi sonuç alırsınız. Sonrasında kurbağalama egzersizi yapmak için bir yüzme tahtasına tutunun. Dizlerinizi kırarak bacaklarınızı zıt yönlerde dışa doğru açıp kapatın. Bunu yaparken her seferinde kendinizi yukarı doğru itin. Kendinizi kurbağa gibi hissedeceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kollarınızı kullanmayı öğrenin.

6. Kollarınızı kullanmayı öğrenin.

Yine krol yöntemini kullanarak sırtüstü yatın ve bacaklarınızı çalıştırın. Aynı zamanda kollarınızı da gövdenizin yanına yerleştirip, yarım daireler çizerek suyun üstüne kaldırmaya başlayın. Bu sırada başınızı mümkün olduğunca geriye doğru uzatın. Kollarınız suyun altındayken vücudunuzun hizası boyunca yarım daireler çizmeli ve başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Ellerinizi de sırayla ileriye doğru uzatıp kulaç atın. Daha sonra suya yüzüstü uzanın ve kollarınızı art arda kullanarak kulaç atın. Kollarınızı her seferinden yarım daireler çizerek suyun altından geçirin ve başlangıç pozisyonuna geri getirin. Kolunuz havaya kalktığında başınızı o yöne döndürerek nefes alın. Buradaki en önemli şey kollarla bacakların hareketlerini koordine edebilmek. Sonrasında kurbağalama alıştırmaları yapabilirsiniz.

7. Suda dik durun.

7. Suda dik durun.

Boğulma riskiyle karşı karşıya kaldığınızda yerinizde sabit durmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için bacaklarınızı kurbağalamada olduğu gibi hareket ettirin ve suyu altınıza doğru çekin. Kollarınızı da yanlara doğru açarak dairesel hareketler yapın. Bu şekilde suyun üzerinde durabilirsiniz. Başka bir yöntem ise yanlara doğru açtığınız bacaklarınızı içeri doğru çekip bisiklete biniyormuş gibi yapmak. O sırada kollarınızı dirsekten bükerek dairesel hareketlerle açın.

8. Su altında yüzmeyi öğrenin.

8. Su altında yüzmeyi öğrenin.

Yüzerken ihtiyacınız olabilecek bir diğer yöntem de suyun altında yüzmek. Kendinizi zeminden iterek bulunduğunuz yerden suyun altına dalın. Dalarken kollarınız ok şeklinde önde olmalı. Önünüzdeki bir noktaya doğru yavaş yavaş ilerleyin. Suyun içinde kurbağalamadaki kol hareketlerini kullanın. Kollarınızı her açtığınızda kendinizi ileriye doğru itin.

Yüzerken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

Yüzerken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

Alkol aldıktan sonra kesinlikle yüzmeyin. Baş dönmesi, ağrı ve kramp durumlarında hemen sudan çıkın. Akıntıya kapılırsanız akıntıyla boğuşmaya kalkmayın. Önce kıyıya paralel şekilde yüzün, sonra akıntıya çapraz şekilde yüzerek yavaş yavaş kıyıya yaklaşmaya çalışın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DR.D

Aynı şeyler tekrar tekrar yazılmış

DreadKnight

Yüzmeyi gerçekten bilen insan boğulmaz. Alkollüyken de çok yüzdüm normalde de cok yüzdüm iddia ediyorum bilincim açik olduğu sürece asla boğulmam