Birçoğumuz Uğrasa da Fark Etmiyoruz: Flört Şiddeti Nedir ve Nasıl Korunabiliriz?
İlişkilerde yaşanabilecek flört şiddetinin ne olduğundan, türlerinden ve nasıl farkında olup korunulabileceğinden bahsettik! Flört şiddetine dair merak ettiklerin için 👇
Kaynak: TabuKamu
Flört şiddeti neye denir?
Flört şiddetinin türleri nelerdir?
Flört şiddetlerini temelde dijital flört şiddeti, psikolojik flört şiddeti, ısrarlı takip, sosyal flört şiddeti, ekonomik flört şiddeti, fiziksel flört şiddeti ve cinsel flört şiddeti olarak 7 kategoride ele alınmaktadır. Bu türlere eklenebilecek hayatın birçok farklı alanında partnerlerin birbirine uygulayabileceği şiddet türleri de olabilmektedir.
Dijital flört şiddeti nedir?
Dijital flört şiddeti temelde teknolojik cihazlar üzerinden partnerin hayatına baskı ve kontrol kurmasını içermektedir. Bu baskı ve kontrol kurmaya çalışmanın en kesin örnekleri de partnerinin telefonunu karıştırmak, sosyal platformlardaki arkadaşlarına karışmak veya kullandığı platformların şifrelerini istemek, onaysız bir şekilde cinsel içerikli mesaj, fotoğraf/video göndermek veya paylaşmaya zorlamak.
Psikolojik flört şiddeti nedir?
Psikolojik flört şiddeti; aşağılama, tehdit etme, küçük görme, zorlama, kıyaslama, aşağılama yoluyla partnerin duygusal anlamda iyi hissetme halini engelleyen bir flört şiddeti türüdür. Şiddet, partnerinin bedeninden giydiği kıyafete, kişiliğinden hobilerine kadar hayatının birçok alanına karışarak partnerini zorlaması, kısıtlaması ve kontrol altına almaya çalıştığı davranışlarda bulunmasını kapsamaktadır.
Sosyal flört şiddeti nedir?
Sosyal flört şiddeti partnerin sosyal yaşamı üzerinde kurulan hakimiyet üzerinden tanımlanmaktadır. Partnerin sosyal ilişkilerini kısıtlayıp partnerini sosyal hayatından soyutlamaya yönelik eylemlerde bulunmasını kapsamaktadır. Partnerin işteki veya okuldaki ya da çeşitli yerlerdeki arkadaşlarıyla görüşmesini, iletişim kurmasını engellemek ve bunu da sevgi, kıskançlık gibi duygular öne sürülerek yapılabilmektedir.
Israrlı takip nedir?
Stalking olarak da bilinen ısrarlı takip, partnerin özel hayatına veya mahremiyetine fiziksel ve/veya dijital alanlardan dahil olarak partnerin güvenliğini sarsmak, onu tehlikede hissettirmeye neden olmaktır. Israrlı takibe örnek olarak verilebilecek eylem ve davranışlar arasında partnere rahatsızlık verecek raddede mesaj atma veya aramalarda bulunmak, partnerin sürekli olarak bulunduğu ev, iş yeri, okul gibi alanlarda beklemek veya bu alanlarda karşısına çıkmak yer almaktadır.
Ekonomik flört şiddeti nedir?
Ekonomik flört şiddeti kişinin partnerini finansal anlamda baskılamasını içeren bir flört şiddeti türüdür. Partnerin çalıştığı yerde onun itibarını zedeleyecek, kovulmasını sağlayabilecek tutum sergilemesi ve eylemlerde bulunması, partnerine para harcamasına neden olacak zorlayıcı hareketlerde bulunması veya tam tersi bir şekilde para harcamaması için zorlaması gibi durumlar ekonomik flört şiddeti olarak adlandırılan flört şiddetini tanımlamaktadır.
Fiziksel flört şiddeti nedir?
Bu flört şiddeti türü diğerlerinden daha belirgin bir şekilde görülmekte ve anlaşılmaktadır. Partnerin bedeninde kasıtlı olarak yapılmış, gözle görülür bir zararın olduğu fiziksel flört şiddetini içeren davranışlara örnek olarak: tokat atma, tekme atma, itme, tekme atma, partnere yaralayıcı cisim doğrultma eylemleri söylenebilir.
Cinsel flört şiddeti nedir?
Cinsel flört şiddeti yalnızca cinsel ilişkiyi kapsamakla birlikte bireylerin cinsel kimliğini, bedenini ilgilendiren bir şiddet türüdür. Partneri bir cinsel davranışa zorlamak, bir cinsel davranış için ikna etmeye çalışmak, daha önceki deneyimleriyle ilgili sorgulamak, kıyaslamak, küçümsemek gibi eylemler cinsel flört şiddeti türü içerisine giren davranışlardır.
Flört şiddeti çeşitlerinin hepsinin önem sırası aynıdır!
Şiddet davranışları biri diğerinden daha önemli veya önemsiz, daha zararlı, daha kabul edilebilir olduğu anlamını taşımamaktadır. Şiddetin her türü bireye ve hayatına olumsuz anlamda bir etkide bulunmaktadır. Farkında olup olmamak apayrı bir konu olmasına karşın altını çizmek isteriz ki yalnızca flört şiddetinde değil diğer şiddet türleri arasında da bir hiyerarşi gözetilmemektedir. Şiddet şiddettir!
Flört şiddetinden nasıl korunabiliriz?
Kamusal alanda istemeden de olsa şiddeti normalleştiren içerikler yer almaktadır. 'Aslında beni çok seviyor”, 'Seven kıskanır', “Her zaman böyle sinirli değildir o”, 'Kötü bir dönemden geçiyor, yakında düzelecek' gibi cümleler ve kalıplaşmış sözler sevginin değil güvensizliğin, kabul etmemenin, durumun ciddiyetinin farkında olmamanın ifadeleridir.
Şiddetin sorumlusu uygulanan kişide değil uygulayan kişidedir. Başlangıçta bu söylemlerin güvenli ilişkilerde olmadığı ve olamayacağı fark edilmelidir. Bu nedenle önce şiddetin türünü anlamak flört şiddetinden korunmanızın ilk adımı olarak sayılabilir.
Partnerinize durumu anlatın!
Flört şiddetini fark ettikten sonra bundan korunmak için öncelikle partnerini gözlemle ve yaptığı davranışların farkında olup olmadığını anla. Şiddetsiz bir ilişki için çaba sarf edip etmediğine bak. Ardından partnerinle yapmasından hoşlanmadığın davranış ve tutumlar hakkında konuşabileceğiniz bir alan yarat. Konuşmalarınız sonrasında uyguladığı şiddeti durdurmaya çalışmıyorsa ilişkinizi tekrardan gözden geçirmelisiniz.
Flört şiddetini döngüsünü fark edin!
Her zorluğu tek başına omuzlamak zorunda değilsin! Güvendiğin kişilere içinde bulunduğun durumu anlatabilir veya bu konuda uzman birine danışabilirsin. Bir yandan şiddet davranışının tekrar etmeyeceğini düşünebilir ya da inanabilirsin ancak bu şiddet döngüsüne girildiğinin ilk işaretlerinden birisidir.
İlişkinizdeki şiddet döngüsünü sorgulayın.
Şiddet döngüsü, zarar veren davranış biçimlerinin tekrar etmesiyle oluşmaktadır. Gerilim, şiddet, barışma ve sakinlik olarak dört aşaması bulunan şiddet döngüsüne kısa zamanda müdahale edilmediği takdirde bu döngünün yaşanma sıklığı ve şiddetin boyutu hızlı bir şekilde artabilir.
Şiddet döngüsü yukarıda bahsettiğimiz gibi her ilişkide aynı sırayla, aşamayla ve tekrarda gerçekleşmeyebilmektedir. Şiddet döngünün varlığını sorgulamak ilişkide flört şiddetinin olup olmadığını anlamaya yardımcı olacaktır.
Yorum Yazın