Görüş Bildir
Haberler
Bir Zamanlar Yayınevlerinin Yüzüne Bakmadığı Daha Sonra Dünyaca Üne Kavuşan Kitaplar

Bir Zamanlar Yayınevlerinin Yüzüne Bakmadığı Daha Sonra Dünyaca Üne Kavuşan Kitaplar

Birçok yayınevi tarafından geri çevrilen ama zamanımızın en kıymetli ve anlamlı kitapları haline gelmiş olan 11 kitap içeriğimizde!👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Hayvan Çiftliği (Animal Farm)

1. Hayvan Çiftliği (Animal Farm)

1944 yılında yazılan Hayvan Çiftliği kitabı, fabl tarzında siyasi bir hiciv kitabıdır. George Orwell'ın yazarlığını yaptığı kitap yankı uyandırmış ve aslında olumlu eleştiriler almasına rağmen 1945 yılında yayımlanmıştır. Kitap, Faber&Faber yayınevine gönderilir. Yayınevini sahibi T.S. Eliot bir mektupla kitabı reddeder. Mektubunda: 'inancımız yok... şu anda siyasi durumu eleştirmek doğru değildir.' gibi açıklamalarda  bulunmuş. Başka kaynaklara göre ise Eliot şu açıklamada bulunuyor: 'Benim bu yapıtla ilgili genel tatminsizliğimin temeli, en yalın haliyle, yapıtın olumsuz havası. Yazarın istediklerine, karşı çıktığı şeylerin bazılarına sempati duyuyorum ama kitaba hakim olan ve genelinde Troçkist diyebileceğim bakış ikna edici değil.' SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen olayları kara mizah yoluyla anlatılan kitapta ayrıca mecazlı bir dil kullanılarak birçok şeyi gözler önüne sermektedir.

2. Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies)

2. Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies)

1953 yılında yazılan Sineklerin Tanrısı, tam 20 kez yayınevleri tarafından reddedilmiş. Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz romancı ve şair William Golding'in despotik kitabı Sineklerin Tanrısı, II. Dünya Savaşı sonrası gerçek olmayan bir nükleer savaş sırasında geçer. Çocuklarının içindeki iyilikten bahsetmek yerine köklerindeki kötülükten bahsetmesi nedeniyle çok tepki toplamıştır. William Golding bu kitabı II. Dünya Savaşı'ndaki gördüğü vahşetin ardından, insanın içinde doğuştan var olan kötülüğü sorgulamak amacıyla yazmıştır. 1954 yılında yayımlanan kitap, beyaz perdeye de uyarlanmasıyla, okullarda tavsiye edilen kitaplar arasında yerini aldı.

3. Harry Potter

3. Harry Potter

Hepimizin severek okuduğu ve izlediği Harry Poter serisinin büyük bir hayran kitlesi mevcut. J.K. Rowling tarafından yazılan kitabın basımı aslında hiç de kolay olmamış. 10'dan fazla yayınevi tarafından reddedilen ve Roewling'e 'yazarlığı bırakması gerektiğini' tavsiye veren yayınevi sahipleri bile olmuş. 1997 yılında küçük bir yayınevinde yayımlanan kitap dünyaca üne kavuştu. 2001 yılında beyaz perdeye uyarlanmış olup, toplam 8 filmi çekildi.

4. Alıklar Birliği (A Confederacy of Dunces)

4. Alıklar Birliği (A Confederacy of Dunces)

Alıklar Birliği Amerikan yazar John Kennedy Toole tarafından1963'te kaleme alındı. Görüştüğü yayınevlerinden olumsuz cevap alan Toole, bu durum karşısında psikolojik olarak güçsüz kalarak, 1969 yılında intihar eder. 11 yıl sonra, 1980 yılında yayımlanan kitap klasikler arasında yerini almıştır. 1981'de Pulitzer Ödülü'nü alan kitap 18 farklı dile de çevrildi.

5. Kayıp Zamanın izinde (À la recherche du temps perdu)

5. Kayıp Zamanın izinde (À la recherche du temps perdu)

Marcel Proust'un 1913 yılında yayımlanan kitabını kendi imkanlarıyla bastırabilmiştir. Bu olayın öncesinde Proust'un arkadaşı, Kayıp Zamanın İzinde taslağını, Alfred Humboldt adlı bir yayınevine gönderir. Humboldt ise bu kitaba şöyle bir açıklama yapar: 'Sevgili dostum, muhtemelen kafam durdu. Ama Tanrı aşkına, bir insanın uykuya dalmadan önce yatakta oradan oraya dönmesini anlatmak için otuz sayfaya ihtiyaç duymasını bir türlü anlayamıyorum' Aynı taslak André Gide adlı yayınevine de gönderilir ama kapağı açılmadan reddedilir. Proust'un hayatının son 17 yılında yazdığı kitabı yaklaşık bir milyon iki  yüz elli bin sözcük ve 3 bin sayfadan oluşur. 20. yüzyıl edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. Marcel Proust kitabındaki son düzeltmeleri yaparken, 1922 yılında yaşamını kaybetmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Rüzgar Gibi Geçti (Gone with the Wind)

6. Rüzgar Gibi Geçti (Gone with the Wind)

Amerikan yazar Margaret Mitchell tarafından, 1936 yılında basımı yapılmış, Batı edebiyatının dünyaca ünlü tarihi romans kitabıdır. Basımına kadar gelişen süreçte, 'kimse iç savaşı anlatan bir kitabı okumaz' denilerek reddedilmiştir. Basım tarihinden sonra en çok satılan kitap olan Rüzgar Gibi Geçti, Amerikan İç Savaşı döneminde, savaşın zorluklarıyla baş ederken, aşk, gurur ve hayat şartlarını gözler önüne seren romantik bir eserdir. 1936 yılında beyaz perdeye uyarlanan film, Türkiye sinema tarihinde en çok bileti satılan film olmuştur. 20. yüzyılın En Popüler Romanı Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır.

7. Sırça Fanus (The Bell Jar)

7. Sırça Fanus (The Bell Jar)

Sylvia Plath, Amerikalı şair ve yazardır. Dünyaca ünlü kitabı Sırça Fanus taslağı ilk olarak Knopf yayınevine gönderilmiş ve sert bir dille de geri çevrilmiştir. Ocak 1963'te Victoria Lucas takma adını kullanarak yayınevine gönderilen kitabın Sylvia Plath'a ait olduğunu öğrenen yayınevi tekrar göz atmış ama... 'Plath tarafından yazıldığını aklımda tutarak metni bir daha okudum. Otobiyografik ögeler kitabın tek ilginç tarafı. Hala romana benzemiyor.' diyerek romanı tekrar geri çevirmiştir. Daha sonra Victoria Lucas adıyla yayımlanan romanı, Plath'ın intiharı sonrası gerçek adıyla yayımlanmıştır.

8. Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings)

8. Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings)

İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı romandır. Tolkien çocuklar için yazdığı Hobbit'in devamı olarak başlanmış olsa da, ondan çok daha büyük bir kitap haline gelmiştir. 150 milyon üzerindeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanı olan Yüzüklerin Efendisi, gönderildiği ilk yayınevi tarafından 'satmaz' denilerek reddediliyor. Birçok edebiyat türünü içinde barındıran kitap, aynı zamanda birçok edebiyat türleri arasında da bir önderliğe sahip.

9. Pratik Aklın Eleştirisi

9. Pratik Aklın Eleştirisi

Immanuel Kant tarafından yazılan Pratik Aklın Eleştirisi de değer görmeyen kitaplar arasındadır. Kitapla ilgilenen yayınevi sahibinin cümleleri: 'Susan'dan şuna bir bakmasını rica ettim, Barthes'tan sonra bu Kant'ı çevirmenin hiçbir anlamı olmadığını söyledi bana' 1781 de basılan kitapta tüm bilgiler tecrübe ile başlasa da, tüm bilgilerin tecrübeden kaynaklanmadığı savunulur.

10. Moby Dick (Beyaz Balina)

10. Moby Dick (Beyaz Balina)

Herman Melville tarafından yazılan roman, 1851 yılında Harper & Brothers tarafından yayımlanmıştır. O dönemde oldukça az ilgi görmüş ve sadece 3 bin adet satılmıştır. Melville daha önceden başvurduğu yayınevlerinden, eserin gereksiz uzun olduğunu ve balinalar yerine 'şehvetli bakireler' kullanılıp kullanılmayacağını sormuşlardır. Tüm bunlara rağmen, roman günümüzün en büyük klasiklerden biri haline gelmiştir. Üstelik kitabın başında yer alan 'bana Ishmael deyin' cümlesi ise hala popülerliğini korumakta.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Martı Jonathan Livingston

11. Martı Jonathan Livingston

Richard Bach tarafından yazılan roman 18 yayınevi tarafından reddedilmiştir. 1970 yılında yayımlanan kitap, bize hayattaki sınırlarımızı aşabileceğimizi anlatan masal türünde bir kitaptır. Diğer martılar gibi yemek bulmak için değil, gerçekten uçmak için çabalayan Jonathan martılar tarafından dışlanır. Kitap hiçbir şey için kendimizi sınırlamamız gerektiğini ve her zaman daha fazlasını yapabileceğimizi anlatır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
18
4
3
3
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
CONALL

#11 bu kitabı kesinlikle okuyun mükemmel ötesi bir kitap. İlginç bir şeyde söyliyim ben bu kitabı okuduktan sonra okumaya geldiğim şehirde, evimin baktığı ta... Devamını Gör