Bir Yılın Uzunluğunu 365.2422 Gün Olarak Hesaplayan İznikli Yunan Astronom Kim?
Bir Yılın Uzunluğunu 365.2422 Gün Olarak Hesaplayan İznikli Yunan Astronom Kim?
İznik doğumlu Yunan astronom Hipparkos (ya da Hipparkhos), antik çağların en büyük astronomik gözlemcilerinden biri. Ömrünün çoğunu Rodos'ta geçiren Hipparkos, teleskop kullanmadan yaptığı mükemmel gözlemleriyle biliniyor. Gelin onu daha yakından tanıyalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yaklaşık iki bin yıl önce, 'Hipparchus' adlı bir Yunan astronom, bir yılın uzunluğunu hesapladı. Ve bir teleskopu bile yoktu. Onun hesaba göre bir yıl tam olarak 365.2422 gündü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkçe kaynaklarda Hipparkos olarak da bilinen Hipparchus hakkında ne yazık ki çok fazla bilgi yok. Bildiklerimiz, M.Ö.190 yıllarında şimdiki İznik bölgesinde var olan Britinya Krallığı'nda doğduğu ve muhtemelen Rodos'ta öldüğü...
Çok fazla kişisel bilgiye sahip değiliz dedik ama bildiğimiz ve emin olduğumuz bir şey var ki o da Hipparkos'un bir dahi olduğu.
Hipparkos hakkında söyleyebileceğimiz en önemli başarılarından biri de, tutulmaların ve diğer gök olaylarının tarihlerini tahmin etmek için kullanılan bir astronomik cihazı (Antikythera Mekanizması) tasarlamaya yardımcı olması.
Hipparkos bir ilk değildi elbette. Ondan önce, dünyanın çevresini doğru bir şekilde hesaplayan Eratosthenes veya dünyanın güneş etrafında döndüğünü teorileştiren Aristarchus gibi birçok büyük Yunan astronomu var.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hipparkos, bunun doğru olup olmadığından emin olmak için, icat edilmesine büyük katkısı olan astronomik cihazları kullanarak kendi hesaplarını yaptı.
Güneş yıl boyunca konum değiştirir. Bir yıl boyunca her gün aynı saatte, aynı yerden güneşin fotoğrafını çekerseniz, düz bir çizgi yerine görseldeki "analemma" olarak bilinen şekil oluşur.
Hipparkos'un sonuçları kesin değildi ve değişkendi çünkü elinde yeterli veri yoktu. Ama pes etmedi. Daha çok veri ile analiz yapabilmek için, Yunanlıların, Mısırlıların ve Babillilerin ayrıntılı astronomik kayıtlarına başvurdu. Neticede yüzyıllardır kayıt tutuluyordu ve bu veriler onun çok işine yarayabilirdi.
Bu araştırmalar sonucunda, Callippus'un hesabının günün 1/300'ünde yanlış olduğu sonucuna vardı.
Şimdi tüm bu okuduklarınızı bir de şöyle değerlendirin. Hipparkos ve diğer astronomlar 21. yüzyılda sahip olduğumuz teknolojinin hiçbirine sahip değillerdi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın