Bir Nevi Sosyal İzolasyon! Japonya'da Yaygın Bir Depresyon Türü Olan Hikikomori Nedir?
Japonların yalnızlık ve depresyon konularında çok fazla vakası olsa da özellikle 2013 yılında Japon halkında büyük artış gösteren Hikikomori adlı sendrom, depresyonu bir üst seviyeye taşıyıp işi asosyalliğe vardırıyor. Peki Hikikomori nedir?
Genellikle Japonya'da yaygın olarak görülen Hikikomori, genellikle Y ve Z kuşağını etkileyen bir depresyon türü.

2013 yılında Japonya'da meydana gelen sayısız Hikikomori tanısı, bu hastalığın çok ciddi bir depresyon olduğunu ortaya koyuyor.
Hikikomori sendromuna sahip olan kişiler, aylarca odasına kapanır ve tuvalet gibi ihtiyaçlar dışında odalarından çıkmaz.

Tüm günlerini bilgisayar, anime, video oyunları vb. şeylerle geçiren bu insanlar, aynı zamanda yemek yemeye dahi ihtiyaç duymaz ve aramaz.
Hikikomori sendromu kişiyi dış dünyadan tamamen soyutlar ve en yakınlarından bile uzaklaştırır.

Kişisel bakımlarını bile umursamayan bu insanlar, belli bir süre sonra yalnızlığa ve hatta intihara kadar sürüklenebilir. Bunun en büyük nedeni de ailelerin bu durumun geçici olduğunu düşünmesidir.
Yapılan araştırmalarda Hikikomori'nin en az 6 ay sürdüğü görülüyor.

Eğer kişi 6 aydan önce bu depresyon halinden çıkamazsa 6 aydan sonra önlenemeyen bir çöküş meydana geliyor ve kişi Hikikomori durumundan daha zor sıyrılabiliyor ya da hiç sıyrılamıyor.
Japonya kökenli bir rahatsızlık olan Hikikomori'nin bu ülkede ortaya çıkmasının en büyük nedeninin edebi kültürlerinde yer alan yalnızlık duygusu olduğu düşünülüyor.

Tabii bir diğer etken de kişilerin aileleri. Zaten yalnızlığa ve depresifliğe yatkın olan Japonlar bir de ailelerinin 'zaten düzelir' düşüncesi ile karşılaşınca Hikikomori sendromu kaçınılmaz bir hal alıyor.
Hikikomori kendi içinde 4 bölüme ayrılır.

Hikikomori sendromu olan bir kişi bu 4 aşamadan geçebilir ya da daha ilk aşamada kurtulabilir. Bu tamamen tedavi sürecine ve ailesinin desteğine bağlı.
Bu 4 aşama şu şekilde;
Hikikomori - Kişi sadece okula ve işe yani zorunlu tutulan yerlere gidip sosyal iletişimden kaçınır.
Sosyal Hikikomori - Kişi okul ve iş yerine gitmekten kaçınır ve bahaneler üretir.
Tachisukumi-gata - Kişi kendini tamamen soyutlamaya başlar ve dışarı çıkmaya korkar.
Netogehaijin - Kendini dış dünyadan tamamen soyutlayan kişi asla kimseyle iletişim kurmaz ve bir bilgisayar bağımlısı haline gelir.
Ne yazık ki Hikikomori'nin net bir tedavisi bulunmuyor.

Psikososyal yöntemler ve aile terapisi ile Hikikomori sendromu olan kişinin bu rahatsızlığı hafifletilmeye çalışılır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
galiba ben japonum
lan yoksa ben de mi sikimokoko oldum
Sadece caponlar (Japon) değil diğer ülkelerde de insanlar sanırım aynı şekilde depresyona giriyor. Bunlarınki tutsi kiyan çek veya oram akoma bura mako dur... Devamını Gör
çeksi kiyan çek de var unutmuşsun