onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir İnsan Hem Çok Başarılı Bir Cerrah Hem de Karikatürist Olur mu? Olur... Karşınızda Prof. Dr. Metin Ertem

etiket Bir İnsan Hem Çok Başarılı Bir Cerrah Hem de Karikatürist Olur mu? Olur... Karşınızda Prof. Dr. Metin Ertem

Cenk Yüksel
28.09.2022 - 11:40 Son Güncelleme: 28.09.2022 - 11:43

Hem başarılı bir doktor hem de karikatürist olan Prof. Dr. Metin Ertem'i daha yakından tanıyalım. Buyurun sohbete...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

- Metin Bey, Türkiye’de sizi zaten tanımayan yok. O yüzden hemen mesleki anlamdaki sorularımla başlıyorum. Genel cerrahi alanımda kariyer yaptığınız biliyorum. Ne alanda çalışıyorsunuz.?

- Metin Bey, Türkiye’de sizi zaten tanımayan yok. O yüzden hemen mesleki anlamdaki sorularımla başlıyorum. Genel cerrahi alanımda kariyer yaptığınız biliyorum. Ne alanda çalışıyorsunuz.?

Tıp eğitimime Hacettepe Tıp Fakültesinde başlayıp eğitimimi İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde bitirdim. Aynı fakültede kariyerime devam ettim. 2019 yılında erken emekliğe ayrılarak özel muayenehanem ve özel bir hastanede cerrahi direktör olarak mesleki çalışmalarımı yürütüyorum. İlgi alanım kanser cerrahi ve birçok ameliyatı Türkiye’de ilk gerçekleştirdiğim laparoskopik ve robotik cerrahidir. 

- Laparoskopik cerrahi nedir?

Halk arasında yaygın olarak delikli ameliyat, kansız cerrahi, kapalı ameliyat vb. gibi biliniyor. Sıklıkla karın içi sindirim sistemi kanserlerinde, sarfa kesesi vb. hastalıklarda uyguladığımız bir cerrahi teknik. Karın içine deliklerden gönderdiğimiz bir kamera ile yine karın duvarında açtığımız deliklerden aletleri kullanarak bir monitöre bakarak bu ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Aynı tekniği robot kolları kullanarak da yapıyorum. Çinlilerin çubuklarla yemek yemesine benzetilebilir. Biraz eğitim ve beceri gerektiriyor.

2003 yılında Türkiye Fıtık Cerrahi Derneğini kurdum. Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği’nin yönetimindeyim. Bu alanda çalışan dünyadaki dernek üyeliklerim var. Genç cerrahlarımızın bu alanda yetişmeleri için kurslar düzenliyoruz. Yine birçok ülkede özellikle Orta Doğu ülkeleri olmak üzere ameliyatlar yaparak eğitime katkıda buluyorum. 

- Bir vakıf yöneticisi olduğunuzu da biliyorum? Vakıf hangi alanda faaliyet veriyor?

Türkiye Kanserle Savaş Vakfı, 1975 yılından beri kanser alanında faaliyet gösteren ve bu alanda Türkiye adını taşıyan ilk vakıflardan biridir. Tamamen gönüllülerin bağışları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Yaklaşık on beş yıldan beri yönetim kurulu başkanlığını sürdürmekteyim. Halkın kanser konusunda bilinçlendirilmesi ile ilgili sürdürdüğümüz toplantılar dışında, yıllardır hekimlere yönelik Kanser Gündemi dergisini ve halka yönelik Menekşe ve Yaşam dergisini periyodik olarak yayınlıyoruz.

Bildiğiniz gibi kanser hastalığı tedavisi oldukça pahalı. İhtiyacı olan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan hastaların tedavilerini üstleniyoruz. Yine dönem dönem tıp öğrencilerine tıp kitaplarına ulaşmaları açısından yardımda bulunuyoruz. Yani üniversitelerle işbirliğinde olup ihtiyacı olan tıp öğrencilerine yardım ediyoruz. Yine üniversiteler başta olmak üzere kanser alanında kullanılan tıbbi cihaz bağışları yapıyoruz.

- İlgimizi çeken sizinle ilgili bir diğer konu karikatür çizmeniz oldu.

-	İlgimizi çeken sizinle ilgili bir diğer konu karikatür çizmeniz oldu.

Evet uzun yıllardan beri amatör olarak karikatür çizmeye çalışıyordum. Ama yoğun olarak çizmeye başlamam Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde aylık çıkartılan Cerrahi Bülteni gazetesine çizerek başladı. Daha sonra bazı özel hastanelerde, tıp fakültelerinde ve tabip odalarında sergilerim oldu. Tablet bilgisayarların çıkması ile hızlandım. Çizgilerime “Ameliyat Arası” adını koydum. Gerçekten fikir oluştuğu zaman birkaç dakikada çizebiliyorum. Çizmek yorgunluğunuzu alıyor. Çizdiklerimin kaybolmaması ve daha çok kişiye ulaşması açısından Instagram'da paylaşıyorum. Davet edildim ve iki yıldan beri Karikatüristler Derneği üyesiyim.

- Karikatür kitabınız olduğunuzu biliyorum.

- Karikatür kitabınız olduğunuzu biliyorum.

Evet basılmış üç karikatür kitabım var. Kitapları yine Ameliyat Arası başlığında yayınladım. İlk iki kitap tıp ve cerrahi alanda çizgileri oluşturuyor. Üçüncü kitap Covid ve pandemi dönemi karikatürlerini içeriyor. Bu son kitabın gelirini ve yine bu dönemde bir sanat galerisinde düzenlenen sergimin gelirlerini kanser vakfına ve bir okula bağışladım.

- Karikatürlerinizi ne tarzda çiziyorsunuz?

- Karikatürlerinizi ne tarzda çiziyorsunuz?

Bildiğiniz gibi karikatür mizah ve çizginin birleşimidir. Ben mümkün olduğu kadar yazısız çizmeye çalışıyorum. Bunun daha doğru olduğunu düşünüyorum. Karikatürde anlatılmak istenenin kişi tarafından yorumlanmasını istiyorum. Çok yazılı karikatürleri beni yoruyor. Yazıları elinizle kapattığınız taktirde çizgiler hiçbir mizah içermiyor. Bu tür karikatürler evrensel olmuyor ve o günün eğlencesi şeklinde kalıyor. Tabii bu bir tercih meselesi. Çizgilerim çoğu meslek içinde karşılaştığım konular oluyor. Doğal olarak insan yakın çevresindeki esprileri görüyor. İyi bir gözlemci olmak gerekiyor. Sonra bunu kafanızda çizip kâğıda veya tablete aktarıyorsunuz. 

- Karikatür çizmek konusunda önerileriniz neler?

Ben herkesin en az bir konuda da olsa yetenekli olduğunu düşünüyorum. Önemli olan o yeteneği bulup üzerinde çalışması gerekiyor. “Ben çöpten adam bile çizemem” söylemine katılmıyorum. Karikatür çizmek herhalde resim sanatının en kolay öğrenilecek alanlarından biri. 

Türk milleti olarak espri anlayışımızın üst düzeyde olduğunu biliyorum. Gülmeyi seviyoruz.

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın