onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir An Önce Yapmayı Bırakmanız Gereken 17 Duş Alışkanlığı

Bir An Önce Yapmayı Bırakmanız Gereken 17 Duş Alışkanlığı

Amy Santiago
11.11.2020 - 07:15

Duşa girince rahatladığınızı, temizlendiğinizi düşünüyorsunuz. Ama bazı duş alışkanlıklarınız sağlığınızı kötü etkiliyor. Nasıl duş aldığınızı düşünmenin ve gerekliyse duş rutininizi değiştirmenin vakti gelmiş olabilir. İşte duşta sık sık yapılan hatalar ve zararları…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Soğuk duştan kaçınmak

1. Soğuk duştan kaçınmak

Soğuk duş almak çok kolay olmayabilir. Dişleriniz birbirine vurarak duş almak istemiyor olabilirsiniz. Yaz mevsiminde belki tercih edilebilir ama diğer zamanlarda çok zor. Çoğu insan sıcak duşu tercih eder. Aslında soğuk duş sağlığınız için çok yararlı. Canlanmanızı sağlar, saçlarınızı güzelleştirir, stresinizi azaltır ve kilo vermenize yardımcı olur!

2. Çok sık keselenmek

2. Çok sık keselenmek

Kese yapmak, ölü derilerinizden kurtulmak için çok önemlidir. Tabii, her şeyin fazlası zarar! Bir hafta içinde 2 ya da 3 defadan fazla keselenmemelisiniz. Çok fazla kese yapmanız, cildinizin tahriş olmasına neden olur hatta tüy köklerinize bile zarar verebilir.

3. Spordan sonra direkt duşa girmemek

Spor yaptınız ve çok yoruldunuz. Eve gidip hemen yatağa uzanmak ve dinlenmek istiyorsunuz. Aslında eve girer girmez yapmanız gereken tek şey duşa girmek olmalıdır. Çünkü terli bir spor sonrası bakteriler cildinizde çoğalabilir. Bu da cildinizde sivilce ve kaşıntı oluşumuna sebep olur.

4. Kireçli su

4. Kireçli su

Duş aldığınız suyun kireçli olup olmadığını anlamak kolay olmayabilir. Anlamak için tek yapmanız gereken küvetinizde ya da lavabolarınızda su izleri varsa bu suyun çok kireçli olduğunu gösterir. Yüksek miktarda magnezyum ve kalsiyum içermesi cilt sağlığınıza zararlı olacaktır. Suyunuzu arındırıp, yumuşatacak birçok yöntem bulabilirsiniz!

5. Saç ve vücudu havluyla sertçe kurulamaya çalışmak

Vücudunuz kendiliğinden kurumaya bırakmak oldukça uzun süreli ve acılı olabilir fakat havluyla kurulamaktan daha sağlıklı olacağı kesin. Havlu cildinizde kuruluğa neden olabilir. Havluyu cildinize yavaşça dokundurup çekebilirsiniz. Saçınız için ise havlu yerine pamuklu bir tişört kullanabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Kokulu sabun kullanmak

6. Kokulu sabun kullanmak

Sabununuzun misler gibi kokmasını isteyebilirsiniz. Ancak kokulu sabunların içerisindeki bazı maddeler cildiniz için zararlı olabilir. Duştan çıktığınız zaman cildinizi kurumuş ya da hassas hissediyorsanız, ilk olarak kullandığınız sabunu kontrol etmenizde fayda var. Çünkü bazı kokulu sabunlar cildinizin nem dengesini koruyabilmesi için gerekli olan bazı doğal yağların kaybolmasına sebep olabilir.

7. Saçları her gün yıkamak

7. Saçları her gün yıkamak

Yağlı saçlardan hoşlanmıyorsanız ve saçların her gün yıkanması gerektiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Saçlarınızın sağlıklı uzaması ve saç diplerinizin sağlığı için yağlanmasına ihtiyaç vardır. Saçlarınızı sürekli şampuanla yıkamak hem saç derinizdeki koruyucu bakterileri yok eder hem de saçlarınızın dökülmesine yol açar.

8. Sabunluk kullanmak

8. Sabunluk kullanmak

Sabunluk boş yere icat edilmemiştir bir sebebi vardır diye düşünebilirsiniz. Ancak sabunluğunuza bakarsanız, nerede hata yaptığınızı anlayacaksınız. Eski sabununuzun kalıntıları ile yeni sabununuz, bakterilerin yaşaması ve çoğalması için gayet elverişli bir ortamdır. O kadar bakteriyi cildinizle buluşturmak istemezsiniz herhalde, değil mi?

9. Duş sonrasında nemlendirici kullanmamak

9. Duş sonrasında nemlendirici kullanmamak

Duş aldıktan sonra cildinizi nemlendirmiyorsanız, sadece kendinize zarar veriyorsunuz demektir. Sıcak suyla aldığınız duş cildinizi kurutur ve cildinizin nem dengesini bozar. Cildinizin nemlendirerek çok kuru veya çok yağlı olmasını engelleyebilirsiniz

10. Aynı havluyu tekrar tekrar kullanmak

10. Aynı havluyu tekrar tekrar kullanmak

Duş aldıktan sonra, temiz cildinizle kullandığınız için havlunuzun kirlenmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Çok yanılıyorsunuz. Havlunuzu en fazla 3 defa kullandıktan sonra yıkamanız gerekir. Havlunun nemli kalması bakteri oluşumuna neden olur, böyle bir havluyu tekrar tekrar kullanmak istemezsiniz herhalde…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Banyo lifini yıkamamak/değiştirmemek

11. Banyo lifini yıkamamak/değiştirmemek

Kendinizi bildiniz bileli aynı banyo lifini mi kullanıyorsunuz? O lifi alıp acilen atmanızda fayda var. Hatta 3-4 haftada bir lifinizi değiştirmeniz gerekir. Bakterilerin içinde cirit attığını söylemeye gerek yok herhalde, değil mi? Eğer 1 yıldır aynı lifi kullanıyorsanız, çöpe atmayın, direk yakın.

12. Kirli küvette duş almak

12. Kirli küvette duş almak

“Bir insan kirli küvette neden duş alır ki ya?” dediğinizi duyar gibiyiz. Peki siz ne sıklıkla temizliyorsunuz küvetinizi? Olması gereken haftada bir temizliktir, eğer buna uymuyorsanız küvetiniz kirli demektir...

13. Ayakları yıkamamak

Duştayken daha çok saçınızı ve özel bölgelerinizi yıkayamaya özen gösterdiğiniz için ayaklarınızı yıkamayı unutabilirsiniz. Vücudunuzdan akan sabunlu suyla ayaklarınız yıkanmış olmuyor. Bu sebepten, duştan çıkmadan önce özellikle ayaklarınızı yıkamanız tavsiye ediliyor.

14. Yüz yıkamak

Para ve zaman tasarrufu için yüzünüzü duş sırasında yıkamak isteyebilirsiniz. Ancak bu cildinize zarar verir. Çünkü normalde yüzünüzü yıkadığınız suyun sıcaklığı ile duş aldığınız suyun sıcaklığı aynı değildir. Bu da cildinizin tahriş olmasına sebep olur.

15. Jileti duşta bırakmak

“E başka nereye bırakacağız ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama duşta bırakmamanız gerekiyor. Çünkü buharlı banyo ve sıcaklık, jiletiniz için kötüdür ve jiletinizin paslanmasına yol açar. Eğer paslanmıyorsa da bakteriler her yerindedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Eski bir jilet kullanmak

16. Eski bir jilet kullanmak

Jiletinizi duşta bırakmak kötü olduğu gibi eskimiş bir jilet kullanmak da zararlıdır. Eskimiş jiletler cildinizi tahriş edebilir.

17. Uzun süren duşlar

17. Uzun süren duşlar

Uzun süre duşta kalmak size rahatlık verebilir fakat 30 dakikadan fazla kaldığınız zaman cildinizde kuruluk hissi oluşabilir. Bu yüzden duşta kalma sürenizin 5-10 dakika olmasında fayda var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
32
31
23
21
15
6
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kara Paytak

listeyi babam yapmış gibi.