onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bin Tanrılı Şehir Olarak Anılan ve Anadolu'daki İlk Merkezi Devletin Başkenti Olan Hattuşa Antik Kenti

Bin Tanrılı Şehir Olarak Anılan ve Anadolu'daki İlk Merkezi Devletin Başkenti Olan Hattuşa Antik Kenti

Nur YILMAZ
15.09.2022 - 20:58

Hattuşaş, 1986'da UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Hattuşa Hitit İmparatorluğunun başkenti olan bu kent Anadolu’da yüzyıllar boyu önemli bir merkez olma özelliğini korumuştur. ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak isimlendirilen kent, Hititlilerin eline geçmesinin ardında “Hattuşa” ismini aldı. Milattan önce1700’lü yıllarda Kuşşara kentinin kralı Anitta tarafından Hititlerin topraklarına kazandırılan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkılmıştır.

Yazılı kayıtlar incelendiğinde Anitta ilk Hitit kralı olduğunu görüyoruz. Yıkılmasının yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kuruldu. 400 seneden fazla bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti oldu. Günümüzde görülen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya zamanına ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar vardır.

Hattuşaş Antik Kenti Tarihçesi

Hattuşaş

Milattan önce 5000'li senelerde ilk yerleşmeler başlamıştır. Bölgenin halkı olarak kaynaklarda Hattiler geçmektedir. Hatti halkı şehre gümüş anlamına gelen Hattuşaş ismini vermişlerdir. Milattan önce 1700'lere gelindiğinde Hitit Kralı Kuşşara Anitta şehri ele geçirmiş ve Hattilerin izini silmek için büyük bir çaba sarf etmiştir. Kuşşara Anitta'nın hayatını kaybetmesi ile Hattuş şehri yeniden kurulmuştur. Hitit Kralı I. Hattuşili Hattuşaş ismi ile kenti başkent yapmıştır.

I. Hattuşili zamanında Hattuşaş 75 hektarlık bir alandaydı. Zaman ilerledikçe 75 hektarlık bu alan 2 kilometrelik bir alana yayıldı. Savaşçı olmaları ile bilinen Hititler kazandıkları ganimetler ile pek çok tapınak yapmıştır.

Hattuşaş Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Hattuşaş

Hattuşaş Antik Kenti Çorum şehir merkezinin 82 kilometre güneybatısında yer alan Boğazkale ilçesinin Boğazköy yolunda bulunmaktadır. Hattuşaş'a Çorum şehrinden maalesef direkt bir ulaşım bulunmamaktadır. Çorum'dan Hattuşaş'a özel aracınız ile gitmeniz için D795 karayolunu kullanmalısınız. Hattuşaş'ın bazı yerlere olan uzaklığı şu şekildedir:

  • Hattuşaş Çorum arası 82 km,

  • Hattuşaş Sungurlu arası 29 km,

  • Hattuşaş Yozgat arası 40 km,

  • Hattuşaş Ankara arası 208 km.

Adres:  Adres: Merkez, 19310 Boğazkale/Çorum

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Hattuşaş Antik Kenti Ziyaret Günleri

Hattuşaş

Yaz döneminde 08.00 ila 19.00 arasında hizmet veren Hattuşaş Antik Kenti, kış mevsiminde 08.00 ila 17.00 arasında hizmet vermektedir.

  • Yaz dönemi: 1 Nisan- 1 Ekim arasıdır.

  • Kış dönemi: 1 Ekim- 1 Nisan arasıdır.

Dini bayramların birinci günü saat 13.00'a kadar kapalıdır.

Hattuşaş Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Hattuşaş
  • Hattuşaş Antik Kenti'ne giriş ücreti 20 TL'dir.

  • Müze karta sahipseniz senede iki defa ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

  • Plus müze kartınız var ise sınırsız giriş hakkınız bulunmaktadır.

Hattuşaş Antik Kenti İçerisindeki Yapılar

Hattuşaş
www.akittv.com.tr

Büyük Kale

Şehrin merkezinde yer alan büyük Kale'de saray bulunmakta idi. Şehir bu alanında kuzeybatısındaki yamaçtan vadinin aşağısına kadar bir alandaydı. Batı tarafından surlar ile korunan şehir, 0,9 x 1,2 km boyutlardaydı. Kalede su kültü ile ilgili bina, arşiv, kabul salonu ve depo bulunmakta idi.

Büyük Tapınak

65x 42 metre boyutlarına sahip olan büyük tapınak şehrin en gösterişli yapısı idi.14.500 metrekarelik alanda depo odalarınıda bulundurmaktaydı. 

Büyük Mabet şehrin kuzeyinin merkeziydi.  Arinna Şehri Güneş Tanrıçası ve Hati’nin Fırtına Tanrısı'nın evi olarak bilinmektedir. Büyük mabet ve aşağı şehir mahalleleri birbirinden ayrılmıştır.

Aslanlı Kapı

Yukarı kentin güneybatısında yer alan güney surunun ihtişamlı yapısıdır. Pervaz bloklardan işlenen iki aslan heykelinden ismini alan Aslan Kapı iki tarafında da kule barındırmaktadır.

Yazılıkaya Tapınağı

Hitit mimarisini görebileceğimiz Büyük ve Küçük Galeri isimlerinde iki adet odaya sahip olan Yazılıkaya Tapınağı, Hattuşaş ören bölgesinin 2 kilometre mesafesinde yer almaktadır. 

Milattan önce 13. yüzyılda yapılan bu yapı Hitit açık hava tapınağıdır. Doksandan fazla tanrıça, tanrı, hayal ürünü varlıklar ve hayvanlar kayaların üzerine işlenmiştir.

Hattuşaş Gezgin Yorumları

Hattuşaş

'Gerçekten görülmesi gereken bir yer. Yolları güzel. Otopark sorunu yok. İçeriye giriş ücretli. Müze kartımız olduğu için ücretini sormadık. Dünya üzerindeki yazılı ilk antlaşma olan Kadeş Antlaşmasının taraflarından birinin yerleşim yeri. Lakin hangi akla hizmetse İstanbul'da sergileniyor! Burada kalsın ki turist çekmesi açısından faydası olsun. Gerçi ülkemizde kalmış olmasına da şükretmek gerekir! Neyse, içerde çok ağaç yok. Serin bir havada gezmenizi tavsiye ederim. İçeriyi arabayla gezmeniz gerekiyor. Zira yaklaşık 5 kmlik rampalı bir parkur. Yol tek yön. Belli istasyonlar var. Bu istasyonlarda durup ören yerlerini, mimari yapıları gezip haritalardan bilgi öğrenebilirsiniz. Buraları gezip öğrendikçe o zamanın insanlarına hayret edeceksiniz. Şehre özel giriş çıkış yerleri, savunma sistemleri, kent mimarisi, yerleşim yerleri, ibadet yerleri, kraliyet konutları ve bunların konumları vs vs... Detaylı gezmek isterseniz temponuza göre 2-4 saatinizi alabilir. Bazı yerlerin görselleri de paylaşıyorum. Çıkışta kooperatif mağazaları var. El yapımı ürünler satılıyor. Burayla ilgili heykeller, kolye, bileklik vs şeyler. Aslında tam turist kazıklama yeri. Yerli turist pazarlıkla kurtarabilir ama yabancı turistler dikkat etmeli. Çevre düzenlemesi yeterli ve temiz. Girişte wc mevcut. İçerde market yok ama bulunduğu köyde mevcut. Siz yine de hazırlıklı gelin. Buralara gelmişken Yazılıkaya'ya ve Alacahöyük'e de uğramanızı tavsiye ederim. Yazılıkaya yakın. Yaklaşık 3 km. Diğeri 50 km. Oralara da girişler ücretli yada müze kartlı. Bu tür yerlere ilgiliyseniz mutlaka uğrayın. Yok biz sadece yoldan geçiyoruz diyorsanız da mola verip hem dinlenmiş hem de farklı yerler görüp tecrübe edinmiş olursunuz.'

'Medeniyetler beşiği Anadolu’daki bu antik kenti herkesin görmesini isterim. Giriş ücreti 20 TL, müzekart geçerli. Araçla çok rahat gezebilirsiniz. Tarihe dokunmak keyif verecektir. Girişte kooperatif ürünleri satan bir yer var mutlaka orayı da ziyaret edip el yapımı ürünlere bir göz atın imkanınız varsa da bir ürün alıp bölge halkına da katkı sağlayın :) (mühürler harika tavsiye ederim) Mutlaka gezilecek her yerde durun. Sabah erken saatlerde gittik buna rağmen çok sıcaktı öğle saatlerinde gezilmesi zor olacaktır.'

'Ülkemizde böylesi yerlere gidebilmek görebilmek çok güzel ve farklı hissettiriyor. İçeriyi kesinlikle araba ile gezin çok büyük ve esas görülmesi gereken yerler çok tepede. 4 yıldız çünkü içeride nereye gitmemiz gerektiğiyle ilgili bir tane bile tabela yok. Sfenksli kapı dikkat çekici'

'Çok harika bir yer. İçerisi oldukça geniş onun için içeride bile arabayla dolaşıp belirli noktalarda durup geziyorsunuz. Rahat en az 2 saat ayırmalısınız. Halen Almanlar araştırma yapıyorlar içeride. Yazılı kaya çok yakın o da 3 km. Burdan sonra oraya gidebilirsiniz. Hattuşa kişi başı şu an 20 tl. Müzekartı geçerli. Yazılıkaya ücretsiz. Kesinlikle görmeniz gereken bir yer.'

'Hatti ve Hitti uygarlıklarına ait çok büyük bir başkent kesinlikle görülmesi gereken tarihi bir Yer. Anadolu ve dünya tarihinin en önemli başkentlerinden biri ,ören yeri çok büyük yürüyerek 5,6 saatten fazla sürer araç ile gezilebiliyor , girişte ören giriş bileti alınıyor cafe var yanında mola için'

'Yozgat+Çorum ana yolundan yaklaşık 45-50 dakikada gelinebilir. Önce iki şeritli olan yol bir süre sonra tek şerite düşüyor ve biraz virajlı ama asfalt. Yolda Alacahöyük ayrımını da görürsünüz. Önce Hattuşaş Antik Kentini sonra Alacahöyük Müzesini gezmek daha iyi olur. Antik Kenti arabanızla yaklaşık 7 km'lik bol yokuşlu yol boyunca geziyorsunuz. Yol taş döşeme ama tırmanışı çok, eğer aracınıza güvenmiyorsanız çok zorlamayın. Yol boyunca numaralandırılmış kalıntıları ve temelleri görebilirsiniz. Hitit Devleti MÖ 1800-1500 yıl önce hüküm sürdüğü ve 1835'te ilk keşfinden sonra büyük olasılıkla birçok kalıntı yurtdışına kaçırıldığı için bu ören yerinde çok fazla bir eser yok. Olanlar da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmekte. Buradaki kalıntılar daha çok bina ve tapınakların temelleri. Adı geçen kapılardaki heykeller de çoğunlukla replika. Yerkapı bölgesindeki yapay höyük üzerine yapılan kapının zamanındaki büyüklüğü Hitit başkentinin görkemini anlamak için çok iyi bir ipucu. Kısacası oralara kadar gidince görmeden gitmeyin. Müze kart ile ücretsiz girilebiliyor. Tuvalet ve otopark da var girişinde.'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
15
6
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Enkidu An

Göbekli tepeye putlar merkezi diyen TRT belgeselde yobaz zihniyet buraya neler demez.