Bilime Göre Kıyamet Günü Yaklaştı: Dünya Kaçınılmaz Sona Giderken İnsanlara Sığınak Olacak Ülkeler Açıklandı!
Bilime Göre Kıyamet Günü Yaklaştı: Dünya Kaçınılmaz Sona Giderken İnsanlara Sığınak Olacak Ülkeler Açıklandı!
Biz söylemiyoruz, bilim insanları kıyamet gününün yakın olduğunu söylüyor. Dünya Koronavirüs pandemisinden daha büyük bir felakete doğru gidiyor. Kuraklık, iklim ve gıda krizleri dünyanın sonu olabilir. Kaçınılmaz son geldiğinde ise yalnızca 5 ülke ayakta kalacak, peki onlar hangileri...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilim insanları, enerjiye dayalı ve karmaşık ağlarla birbirine bağlanmış küresel ekonomimizin çevreye verdiği zarar sonucunda insanlık tarihinde "kritik bir döneme" girdiğimizi belirtiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Küresel bir çöküşün, ağır bir finansal kriz, küresel ısınma, doğanın aşırı tahribi, Covid19'dan daha ölümcül bir pandemi ya da bu faktörlerin birleşimi sonucunda gerçekleşebileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Ülkelerin bu tür bir çöküşe karşı ne kadar dirençli olabileceğini belirlemek adına, gıda üretme kapasiteleri, sınırlarını kitlesel göçlere karşı koruma yetenekleri, elektrik ağları ve üretim kapasiteleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir sıralama yapıldı.
Ilıman iklimlere sahip ve genellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip olan adalar bu sıralamada en üstte yer aldı.
Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere, İrlanda ve Avustralya'nın Tazmanya eyaleti, bu ülkeler arasında ön plana çıkıyor. Özellikle Yeni Zelanda, jeotermal ve hidroelektrik enerji kaynaklarına, geniş tarım alanlarına ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip olmasıyla bu listeye öncülük ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilim camiasının önde gelen isimleri, ülkelerin dayanıklılıklarını artırmak adına iyileştirmeleri gereken noktaları belirginleştiriyor. Küreselleşmiş bir toplumda ekonomik verimlilik önemli olmakla birlikte, bu durumun dayanıklılığı olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Gıda ve diğer hayati sektörlerde yedek kapasitenin bulunması gerektiği vurgulanıyor.
Sustainability dergisinde yer alan bir makalede, milyarderlerin kıyamet senaryolarına karşı önlem almak adına Yeni Zelanda'da sığınaklar için arazi satın aldıkları bilgisi paylaşıldı.
Anglia Ruskin Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Profesör Aled Jones, Yeni Zelanda'nın güvenli bölgeler listesinde yer almasının beklenildiğini belirtti.
Kendi ifadeleriyle, sınırlarının korunmasının kolay olduğu ve ılıman iklimin hüküm sürdüğü bölgelerin genellikle en güvenli olduğunu söyledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca, büyük adaların genellikle bu listelerde üst sıralarda yer aldığını belirtti. Jones, İngiltere'nin bir felaket durumunda güçlü bir duruş sergilemesinin kendilerini şaşırttığını ekledi.
İngiltere'nin yoğun nüfusu ve dışa bağımlı üretimine rağmen, ülkenin kendi yiyeceğinin yalnızca yüzde 50'sini ürettiği ve bu durumun şoklara dayanma potansiyeli olduğunu belirtti.
Yazarlar, çevresel tahribat, kısıtlı kaynaklar ve nüfus patlaması nedeniyle dünya geleceğinin ciddi bir risk altında olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, "dehşet verici toplumsal çöküşlerden muaf" olan ve bu sayede nüfuslarını büyük ölçüde koruyabilen bölgeleri "hayatta kalma botları" olarak adlandırıyorlar.
Jones, "Son zamanlarda büyük ölçekli küresel gıda kayıpları, bir ekonomik kriz ve bir pandemi yaşandı. Ancak, bunların hepsinin aynı yıl içinde gerçekleşmesini engelleyen bir sebep yok" şeklinde ifade etti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
insanlardaki bu ego beni bitiriyor.. dünyanın kaynakları biterse ya da başka bir şey olursa ölürüz bitti gitti.. dinozorlar nasıl nesil olarak tükendi biz de... Devamını Gör
Turkiye hep tehlike de oldugu icin listeye koymaya gerek duymamislar:)
Niteliksiz çoğalmayı sonuna politika eklenecek her alanda dibi görmekle desteklemiş olmasına rağmen, kitlesel cehalet sayesinde ayakta duran iktidarların old... Devamını Gör