Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!
'Yuh, neler neler olmuş!' demenize sebep olacak bu hafta bilim dünyasını çalkalayan birbirinden ilginç haberlere gelin hep birlikte bakalım... 🤓🧠
Bu içerik hazırlanırken Phys, Popular Mechanics ve Sputnik sitelerinden yararlanılmıştır.
Haftaya 'yok artık' diyeceğiniz bir haberle başlayalım. Bilim insanları nükleer atıklardan elmas batarya üretti!
Bu hafta Dünya'nın gündemini çalkalayan haber Çin'den geldi! Yeni koronavirüsü (corona) başka ülkelere de yayılmaya başladı.
Koronavirüsü (corona) için dikkat etmeniz gereken noktaları buraya bırakıyoruz... 👇
Bu haftanın en heyecan verici haberlerinden biri de Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan 100 yıllık gazete oldu!
Daha önce böylesini görmemiştik! Dünyanın en hızlı ve en donanımlı kamerası ile tanışın... Şok dalgasının su üzerinde dağılışının yavaş çekimdeki görüntüsü. 👇
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Lihong Wang geçtiğimiz yıl en hızlı kamerayı icat etmişti, bu sene de elindeki teknolojiyi geliştirerek saniyede 1 trilyon kare çeken bir fotoğraf makinesi ile icadını bambaşka bir boyuta taşıdı! Aynı zamanda saydam nesnelere yansıyan ışığı da yakalayabilen bu kamera, ışığın hareketini yalnızca tek bir seferde yakalayabiliyor.
Bir kameradan daha fazlası... Aynı zamanda şok dalgalarını ve nöronlardan geçen sinyalleri bile yakalayan kameranın kapasitesini biz de hayal edemiyoruz!
Restorasyon çalışmasında ortaya çıkan kuzu, sosyal medyayı ikiye böldü! 👀
1432 yılında Hubert ve Jan Van Eyck tarafından tamamlanan Orta Çağ Avrupası’nın en önemli sanat eserlerinden ve ilk yağlı boya tablolarından bir tanesi olan 'Gent Altar Panosu' ile ilgili 2012 yılından bu yana restorasyon çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar sonucunda bulunan ve panonun içinde yer alan 'Mistik Kuzu Tapınması' tablosunda yer alan kuzunun İsa'nın sembolü olduğu ortaya çıkarıldı. İşte o kuzunun yenileme çalışmalarından sonra geldiği son hali, sosyal medyanın ikiye bölünmesine sebep oldu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da gurur verici bir haber süslüyor gündemimizi, Dr. Duygu Özmadenci ABD’de sadece 10 bilim insanına verilen bir ödül aldı!
Bu hafta da gurur duymalara doyamadığımız bir haber bilim dünyasının gündemine oturdu...
Yumurtalık kanseri hücrelerini çoğaltan Fokal Adezyon Kinaz (FAK) adlı protein ile ilaçlı mücadele yönteminin keşfini yapan Dr. Duygu Özmadenci, kanser araştırmalarına destek veren Ovarian Cancer Research Alliance’nın (OCRA) sadece 10 bilim insanına verdiği ödüle ve 75 bin dolarlık araştırma desteğine layık görüldü.
Dr. Duygu Özmadenci'nin üstün başarısını bir kez daha tebrik ediyoruz...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
saniyede 1 trilyon kare ? inanılır gibi degil peki veriyi nereye nasıl depoluyorlar. Bunun içinde başka bir gelişmiş teknolojiye ihtiyaç var. Bir şeyler ... Devamını Gör