Bilgiye Ulaşılabilirlik Arttıkça Daha mı Cahilleşiyoruz? Bilgiyi Doğru Kullanmanın Yolları
Günümüzde bilgi, parmaklarımızın ucunda olmasına rağmen aslında çok erişilebilir olmayan bir şey. Çünkü veri kirliliği sebebiyle ortalıkta dolanan hangi bilginin gerçek olduğunu anlamak bazen çok zor olabiliyor. Hatta yalan haberler, bilgi kirliliği ve yüzeysel okuma alışkanlıkları bilgiyi daha da erişilemez kılıyor. Peki yok mudur bu işin doğrusu?
Elbette var! Bu teknikleri uygulayarak doğru bilgiyi gerçekten parmaklarınızın ucunda bulabilirsiniz!
1. Kaynak güvenilirliğini sorgulayın.
İnternette, özellikle de popüler arama motorlarında çıkan ilk sonuçların doğru sonuçlar olmadığını bilin. Çünkü markalar genellikle arama motor sonuçlarında görünmek için yüksek miktarda meblağ ödeyerek sponsorlu içerik yayınlar. Dolayısıyla bir şey araştırırken kaynağın güvenilirliğini mutlaka kontrol edin. Hatta mümkünse akademik sayfaların, resmi kurumların ve haber sitelerinin paylaşımlarını tarayın.
2. Bilgi güncelliğini kontrol edin.
Bilgi hızlı eskiyen bir şeydir. Dolayısıyla bulduğunuz veri doğru olsa bile güncel durumu yansıtmıyor olabilir. Bir diğer deyişle, geçerliliğini yitirmiş olabilir. Okuduğunuz içeriği paylaşmadan veya onunla ilgili yorum yapmadan önce mutlaka paylaşım tarihini dikkate alın.
3. Birkaç kaynaktan faydalanın.
Tek bir kaynağa bağlı kalmak bakış açınızı kısıtlar ve bir olayı sadece belirli bir açıdan analiz etmenize yol açar. Bu durumu önlemek için birkaç farklı kaynaktan faydalanın. Elbette her bir kaynağın güvenilirliğinden emin olun. Bu sayede tek bir konuya dair farklı bakışları inceleme şansı elde eder, verileri karşılaştırarak doğruluk payını kendiniz ölçersiniz.
4. Ne demek istendiğini anlamaya çalışın.
Okuduğunuz her şeyin ikinci bir anlamı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Çünkü dil esnek bir şeydir ve bazı kelimeler göründüğünden farklı alt anlamlar barındırıyor olabilir. Herhangi bir karışıklık olmaması adına, konunun hangi bağlamda ele alındığını her zaman sorgulayın. Bu sizin doğru görünen yanlışlardan korunmanızı sağlar.
5. Hızlı tüketimden kaçının.
Karşınıza çıkan içerikleri hızlı şekilde tüketmek sizi doğru bilgiye ulaştırmaz. Aksine bir konu hakkında doğru dürüst iç görü elde etmenize engel olur. Bu nedenle bir şey öğrenmeye çalışırken konuya odaklanın ve gereken zamanı ayırın. Bu sayede bilginin kalıcı olmasını sağlar, genel geçer bilgi edinmek yerine derinlemesine görüş kazanırsınız.
6. Eleştirel düşünün.
İnternette gördüğünüz hiçbir şeye kesin doğru gözüyle bakmayın. Aksine her şeyi eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirin ve sorgulayın. Çünkü doğru bilgiye ulaşmanın altın kuralı eleştiridir ve eleştiri, sizi bazı fikirleri körü körüne savunmaktan korur.
7. Algoritmayı beslediğinizi unutmayın.
Her şeye inanmamak, eleştirel düşünmenin uzantısıdır. Ancak burada farkına varmanız gereken şey sosyal medya ve uygulama algoritmalarıdır. Çünkü platformlar size beğenilerinize ve son etkinliklerinize yönelik içerik sunma eğilimindedir. Bu da farklı bakış açılarıyla karşılaşmanızı engeller ve fakir bir bilgi akışına sıkışmanıza yol açar. Arada bir algoritmayı şaşırtmak için farklı araştırmalar yapın ve akışınızı zenginleştirin.
8. Seçici olun.
Bilgi bombardımanına tutulduğunuz anlarda hangi bilgileri seçmeniz gerektiği konusunda deneyim kazanın. Her okuduğunuz şeye inanmayın ve güvenilir kaynakların önerilerinden devam ederek neyin yanlış, neyin doğru olduğunu ayırt etmeyi öğrenin.
9. Dijital detoks yapın.
Arada bir dijital dünyadan, özellikle de sosyal medyadan uzaklaşın. Çünkü uzun süreli sosyal medya kullanımının hem anksiyete seviyesini artırma, hem de sorgulama kapasiteni düşürme gibi konular üzerinde olumsuz etkileri vardır. Yani; sürekli sosyal medyada takılmak eleştirel düşünmenizi önleyebilir, kişisel bakış açınızı kaybetmenize yol açabilir, dahası sizi mutsuz bir insana dönüştürebilir.
10. Edindiğiniz bilgileri paylaşın.
Bilgi paylaşımı, bilgiyi pekiştirmenin en iyi yoludur. Bu sayede öğrendiğiniz şeyleri kendi filtrenizden geçirerek karşı tarafa sunar ve aynı konu hakkındaki farklı görüşleri tanırsınız. Bu da sizin olaylara daha genel ve sorgulayıcı bir perspektiften yaklaşmanıza yardımcı olarak, doğru bilgiyi ilk bakışta anlamanıza katkı sağlar.
11. Sağlıklı tartışma kanallarına katılın.
Bilgi alışverişi, diğer bakış açılarını tanımak için denenebilecek en etkili yöntemdir. Ancak bunun için seçilen platformun, kanalın veya fiziksel alanın sağlıklı olması da önemlidir. Bu sayede bilginin doğruluk payını derinlemesine test eder, bazı konularda kendi kararınızı verecek yetkinliğe erişirsiniz.
12. Beğendiğiniz sayfaları kaydedin.
Bilgi arama sürecini hızlandırmak için güvenilir kaynakları kaydetmeyi deneyin. Bu size, sonraki bilgi arayışında vakit kazandırır ve en doğru sonuca en kolay şekilde ulaşmanızı sağlar. Dijital araçlardan, tarayıcıların özelliklerinden veya bir dizi farklı uygulamadan faydalanarak bu basit adımı hızla hayata geçirebilirsiniz.
13. Doğru bilgiyi hemen bulmayı beklemeyin.
Doğru bilgiye ulaşmak için çaba sarf etmeniz gerekir. Öyle olmasaydı herkes şıp diye doğru veriye ulaşırdı. Bu nedenle sabırlı olmayı ve bazı güzel sonuçlar almak için önce emek harcamanız gerektiğini unutmayın. Daha da önemlisi, bir şeyler araştırırken asla aceleyle hareket etmeyin. Çünkü bu sizi sadece yanlışa sürükler. Bunun yerine her seferinde biraz daha derinlemesine bilgi edinmeyi hedefleyin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın