onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilinenin Aksine Sadece Deriyle Sınırlı Kalmayan Sedef Hastalığı Nedir?

Bilinenin Aksine Sadece Deriyle Sınırlı Kalmayan Sedef Hastalığı Nedir?

Deri hastalıkları arasında en bilinenlerden biri olan sedef hastalığı neredeyse her yaş grubundaki insanda görülme ihtimali olan kronik bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığın nelerden kaynaklandığı kesin olarak belirtilemese de bu konuda sağlık uzmanlarının bazı tahminleri var. Gelin tahminleri neymiş bir görelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Dünyada en az 125 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her yaş grubundan insanın karşılaşma ihtimali olan sedef hastalığı daha çok 20 – 30 yaş aralığındaki insanlarda görülüyor. Eğer ki sedef hastalığı 40 yaşından önce başlıyorsa “erken başlangıçlı”, 40 yaşından sonra başlıyorsa “geç başlangıçlı” olarak tanımlanıyor. Dünyada bu hastalıkla en az 125 milyon insan mücadele ediyor.

2. Sedef hastalığı, sadece deri ile sınırlı kalmaz

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Halk arasında bilindiği üzere, sedef deri ile kısıtlı kalan basit bir rahatsızlık değildir. Bağışıklık sistemini de etkileyen sedef, düzgün tedavi edilmediği ve ilerlediği durumda vücut üzerinde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

3. Sedef hastalığı başlangıç evresi

Sedef hastalığı, oluşum evresinde deri üzerinde kırmızı plakların meydana çıkmasına sebep olur. Bu plaklar üzerinde beyaz ya da sarı iltihaplanmalar ile birlikte çatlamalar da oluşur. Bu oluşum bazı durumlarda bölgesel, bazı durumlarda ise tüm vücudu kaplayacak şekildedir.

4. Bölgesel olan daha kolay tedavi ediliyor

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Sedefin yayılımı bölgesel olarak kalırsa, ilaç ve krem ile tedavi ederek hastalıktan kurtulma şansımız daha yüksektir. Bölgesel sedef hastalığı daha çok el, ayak, kalça ve sırt bölgeleri ile saç diplerinde karşımıza çıkıyor.

Diğer taraftan sedef, tüm vücuda yayılmış durumda ise, hastanede yatarak tedavi görmek gerekir.

5. Sedef hastalığı tek bir tedavi yöntemine sahip değil

Sedef, her hastada aynı şekilde oluşmadığı ve sebepleri kesin olarak bilinmediği için her hastaya uygun, tek tip bir tedavi yönteminden bahsedemiyoruz. Uzmanlar, her hastaya hastalığın ilerleme hali, hastanın sedeften etkilenme durumu gibi şartlara bakarak farklı farklı tedavi yöntemleri uygulayabiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Önce ilaç ve krem tedavisi uygulanır

Sedef hastalığından kurtulmak için ilk önce ilaç ve krem ile derinin iyileştirilmesi amaçlanır. Yaklaşık 20 – 25 günlük bir süre zarfı içerisinde deriye sürülen kremler hastada olumlu etki göstermezse bu sefer ultraviyole ışınları ile tedavi devam eder.

7. Ultraviyole ışınların faydasız kalmasıyla iğne ve serum tercih edilir

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Ultraviyole tedavi yaklaşık 20 günlük periyot içerisinde pozitif bir netice vermezse iğne ve serumlar ile hastalığın tedavi edilmesi amaçlanır.

8. Kesin bir sebebi olmasa da güçlü tetikleyiciler var

Her ne kadar hastalığın sebebi kesin ve net bir şekilde ortaya konamasa da sedef hastalığının tetikleyicisi olarak bazı güçlü unsurlar ön plana çıkıyor. Sıkıntı, uzun süreli gerginlik hali, ani şoklar yaşamak, sevgi konusunda doyuma ulaşamama gibi şeyler sedef hastalığını tetikliyor. Öte yandan idrar yolu ve bademcik iltihabı, diş çürükleri, kaşıma ve çarpma gibi unsurların da sedef hastalığına etki yaptığı söyleniyor.

Kısaca sedef hastalığının genetik ve çevresel etmenler ile birlikte bağışıklık sistemi sorunlarının karşılıklı etkileşimi ile birlikte ortaya çıkıyor olabileceğine dair ispatlanamayan şüpheler mevcut.

9. Sedef hastası bir akrabaya sahipseniz risk altında olabilirsiniz

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Hastalığa yakalananların birçoğunun yakın akrabalarında da aynı rahatsızlık mevcut olduğu için bu durum, sedef hastalığının genetik yatkınlığa sahip olduğuna dair bir ipucu olarak kabul ediliyor.

10. Sedef, eklemlerde de görülebilir

Kaşıntı yapan ve üzeri beyaz lekelerle kaplı kızarık alanlar için sedef hastalığı şüphesi bulunur. Sedef hastalığına sahip olanların %8'inde, sedefin eklemlerde de ortaya çıktığı görülüyor. Genelde diz, dirsek, kuyruk sokumu gibi alanlarda 2 –3 santimetre çapında görülen kırmızı ve kepekli döküntüler eklem hareketlerini de güçleştiriyor. Zaman zaman, yok denecek kadar sağlam deri bölgesi bırakana dek ilerleyen sedef, tüm deriyi kızartıp kepekli hale getirebilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Eklem tutulması halinde erken tedavi çok önemli

El ve ayak parmak uçlarında yer alan eklemler, sedef tutmaya başlarsa ve bu durum erken vakitte tedavi edilmezse kalıcı eklem sorunları meydana gelebilir.

12. Sedef, tırnaklara bile ulaşabiliyor

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Sedef hastalığı tırnağa ulaşırsa, tırnaklarda çukurlanmalar, renk ve şekil farklılaşmaları meydana gelir.

13. Sedef hastalarının dörtte biri depresyona yakalanıyor

Sedef hastası insanların yaklaşık %25'inde depresyon ve anksiyite ile karşılaşıyoruz. Sürekli dökülme halinde olan deri kabukları, saçtaki ve vücuttaki gözle görülür yaralar ile eklemlerde hissedilen ağrılar kişileri iş bulmasında sorun yarattığı gibi zaman zaman partner bulma konusunda da negatif etki gösteriyor. Bu yüzden sedef hastaları psikolojik sorunlar yaşayıp bunalıma girebiliyor. 
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
37
26
21
18
17
5
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
joey

kardeşim sedef hastası okuldaki arkadaşlarının dalga geçmesi ve bulaşıcı bir hastalık sanmaları nedeniyle çocukluğunda bir çok zorluk yaşadı. şimdi ünivers... Devamını Gör

ziyaretçi dedikya

amin. çok afedersin o arkadaşlarını s... çok zor gerçekten hayat çok zor. tıpkı zedef gibi sert olmazsan ezilip gidersin

Alienca

bir sedef hastası olarak 'neredeyse' hepsi doğru diyebilirim. yalnız ben hiçbir sedef hastalığından muzdarip olanlarda kaşıntı, iltihab vs. görmedim. belki d... Devamını Gör

ziyaretçi dedikya

annemde var yarılıyor yaralar özellikle eklem yerlerinde çom çeşitleri var

Leyla Keskin

benimde saçlı derimde ve kollarımda var. kortizonlu kremlerin hiçbir faydası yok bilakis yara dahada çok yere yayılıyor sonrasında. mavi renkli coresatin sür... Devamını Gör