Beynini Eşelemeyi Sevenlere: Evrendeki Zeki Medeniyetlerin Sayısını Veren Drake Denklemi
İnsan zihninin en büyük sorgulamalarından birisidir evrende yalnız olup, olmadığımız. 1950'li yıllarda Frank Drake, bu sorunun üzerine gitmiş ve yaratmış olduğu denklemle, az da olsa bizlerin bu sorusuna cevap getirmiştir.
Soru basit aslında: Herkes Nerede?
Evet, herkes nerede?
Herkes nerede?
''Bizden başka akıllı yaşam var mı?''
Drake Denklemi
Peki, bu semboller ne ifade ediyor?
fl: Evrendeki gezegenlerden, üzerinde canlı oluşanların oranı
Bu konuda bilim insanlarının edindiği genel görüş, yaşamın oluşma ihtimali varsa eninde sonunda oluşacağı seklinde, yani oran 1..
fi: Bu canlılardan akıllı olanlarının gelişebilme oranı
Bu parametreyi de bilim insanları 1 olarak kabul etmişler. Canlılık varsa mutlaka gelişim de olur mantığından hareketle.
fc: Bu canlılar arasında haberleşenlerin oranı
İşte üzerine en çok tartışılan parametre bu. Bazı bilim insanları, tıpkı her akıllı canlının en sonunda gelişeceğini düşündükleri gibi aynı şekilde akıllı varlıkların sonuçta haberleşmeye geçecekleri mantığıyla bu parametreyi de 1 ya da 1’e yakın kabul etmişlerdir.
Fakat karşıt görüşe sahip olanlar ise şunu savunuyor: Eğer bu denklemi dünya bazlı olarak hesaplamaya çalışıyorsak, şu an itibari ile SETI projesi kapsamında iletişime geçebildiğimiz hiçbir akıllı medeniyet olmaması nedeniyle bu parametre 0 kabul edilmelidir. Eğer bu parametre 0 olarak alınırsa bu sefer N, yani evrendeki akıllı medeniyet sayısı 0 olacak. Tabi sonucun sıfır olması halinde ortaya da bir paradoks çıkmaktadır, eğer 0 tane yaşam formu çıkıyorsa, biz de yokuz demektir.
Yoksa biz zeki bir yaşam formu değil miyiz?
l: Haberleşebilir uygarlıkların yaşam süresi
Denklemin kestirilemeyen bir başka noktası.. Kendi uygarlığımızın bile ne zaman yok olacağını bilemezken, evrendeki diğer uygarlıklar hakkında böyle bir tahmin yürütmek biraz havada kalıyor. Sonuçta insanoğlu haberleşme çalışmalarına başlayalı sadece 100 yıl gibi bir süre oldu.
Denklemin yaratıcı Frank Drake, çok fazla değişken ve olasılık içeren bu denklemin bir çözümü için 10.000 bulmuş, yani yalnızca bizim gök adamızda bile 10.000 tane akıllı uzaylı olduğunu iddia etmiş.