Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bedava Sirke Baldan Tatlıdır Dedirtecek Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi

Bedava Sirke Baldan Tatlıdır Dedirtecek Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi

Sude Eriyen
31.01.2017 - 13:06

Daha fazla sirke tüketmek, vücuda daha fazla probiyotik girişi anlamına geliyor. 

Probiyotikler ise bağırsak florasına olumlu etkileri bulunan mikroorganizmalardan oluşuyorlar. 

Daha fazla probiyotik için sirke galerisine hoşgeldiniz!

1. Ananas Sirkesi

1. Ananas Sirkesi
  • 1 litrelik cam kavanoz (sterilize edilmiş)

  • 3 sb kaynamış su 

  • 1/4 fincan şeker 

  • Ananas dilimleri ve kabuğu

  • 1 kağıt havlu veya temiz bir tülbent (kavanozun ağzına sığacak kadar büyüklükte)

  • 1 lastik bant

Şekeri kaynamış suda eritin. Karışımı kavanoza koyun. Ananas dilimleri ve kabuklarını da kavanoza ekleyin ve 1 cm boşluk kalana kadar doldurun. Kavanozun ağzını kağıt havlu ya da tübentle kapatıp lastik geçirin. Karanlık bir dolap veya kiler içine yerleştirin ve 2-3 hafta boyunca fermente olması için orda saklayın, havalandırmak için hergün açıp karıştırın. 2-3 hafta sonra temiz bir tülbentten süzerek şişelere doldurun. Buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Salata soslarında ve tonik olarak kullanabilirsiniz.

2. Kan Portakallı Sirke

2. Kan Portakallı Sirke
  • 3 kan portakalı (soyulmuş ve dilimlenmiş)

  • 300 ml beyaz balzamik sirke

Küçük bir tencereye malzemeleri koyun ve ısıyı orta ateşe getirin. Sirke hafifçe kalınlaşana kadar 20 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Uygun bir kavanoza alarak, 2 hafta karanlık bir odada saklayın. İki hafta sonra temiz bir tülbent veya ince delikli bir süzgeçle süzerek, sirkeyi şişelere doldurun. 

Bu sirkeyi yeşil salata ve makarna soslarında kullanabilirsiniz.

3. Çam İğnesi Sirkesi

3. Çam İğnesi Sirkesi

Pinus cinsindeki tüm türler yenilebilir, ancak bazıları diğerlerinden daha fazla aromaya sahiptir, toplamadan önce çam iğnesinin tadına bakarak karar verebilirsiniz.

  • Kauçuk kapaklı 500ml cam kavanoz

  • 500 ml organik elma sirkesi

  • Bir avuç çam iğnesi

500 ml organik elma sirkesini kaynatın ve ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın. Steril cam kavanozunu alın ve çam iğnelerini ekleyin. Soğuttuğunuz sirkeyi çam iğneleriyle doldurduğunuz kavanoza dökün ve ağzını kapatın. Ağzını hiç açmadan 6 hafta boyunca karanlık bir yerde ya da koyu renkli bir dolapta saklayın. 

Çam iğnesi sirkesi, balsamik sirkeye harika bir alternatiftir. Derin kokulu çam sirkesi, salata soslarında, balık yemekleriyle ve mevsimsel soğuk algınlıklarını gidermek için sıcak bir içecek olarak da kullanılabilir. 

4. Çilek Sirkesi

4. Çilek Sirkesi
  • 4 sb taze çilek

  • 4 sb beyaz şarap sirkesi

  • 1 yk rendelenmiş limon kabuğu

  • 1 fincan fesleğen yaprakları

Çilekleri rondodan geçirerek püre haline getirin. Büyük bir cam kaba aktarın; sirke ve limon kabuğunu ekleyin. 1/4 fincan fesleğeni küçük bir kaba koyun. Tahta kaşıkla, aromalar açığa çıkana kadar fesleğeni ezin. Kalan fesleğenle de aynı işlemi tekrarlayın. Karışımı kavanoza alarak kapağını kapatın. Serin ve karanlık bir yerde 3 gün bekletin, günde bir kere karıştırın. 3 gün sonunda bir tülbent  yardımıyla süzün. Süzdüğünüz suyu 180 dereceye kadar ısıtın. Sıcak karışımı 1 cm boşluk bırakarak kavanozlara paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince ağızlarını kapatın.

Bu sirkeyi meyve salatalarında kullanabilirsiniz.

5. Frenk Soğanı Çiçeği Sirkesi

5. Frenk Soğanı Çiçeği Sirkesi
  • 2-3 düzine frenk soğanı çiçeği 

  • 1 1/2  fincan şampanya sirkesi, beyaz şarap sirkesi veya pirinç sirkesi 

  • Sterilize edilmiş vida kapaklı cam kavanoz

Soğan çiçeklerini, baş aşağı tutarak ve derin bir kase soğuk suya batırarak yıkayın. Suyu boşaltın ve iki veya üç defa tekrarlayın. Kağıt havluyla kurutun. Saplarını kopararak kavanozunu çiçeklerle doldurun. Sirkeyi küçük bir tencereye dökün ve düşük sıcaklıkta ısıtın. Isınan sirkeyi kavanozdaki çiçeklerin üzerine dökün, kapağını kapatın ve ışıktan uzak bir ortamda saklayın. 2 hafta bu şekilde beklettikten sonra, sirkeyi süzün ve çiçekleri ayırın. 6 ay boyunca karanlık ortamda muhafaza edebilirsiniz. 

Bu sirkeyi turşu kurarken ve salata sosu hazırlarken kullanabilirsiniz.

6. Böğürtlen Sirkesi

6. Böğürtlen Sirkesi
  • 2 sb beyaz sirke

  • 500 g böğürtlen

Sirke ve böğürtlenleri bir tencereye koyup kaynatın. Sonra ısıyı düşük seviyeye alın ve 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp 30 dakika soğumaya bırakın. Hava geçirmeyen bir kaba koyup 2 hafta boyunca oda sıcaklığında bekletin. Saklama şişelerinizi bir tencerede kaynatarak sterilize edin. 3 dakika kaynatıp kurumaya bırakın. Böğürtlenli karışımı 2 hafta sonra süzün ve şişelere koyun. 6 aya kadar kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

Bu sirkeyi meyve salatalarında ve soslar için kullanabilirsiniz.

7. Gül Sirkesi

7. Gül Sirkesi
  • Kuru veya taze gül yaprakları

  • Herhangi bir sirke 

Sirkeyi bir tencereye koyun ve birkaç dakika kaynayıncaya kadar ısıtın. Gül yapraklarıyla doldurduğunuz kavanoza sirkeyi dökün. Kavanozu kapatmadan önce bir tülbent veya bez geçirin lastikle sabitleyin ve kavanozun ağzını kapatın. Birkaç hafta renginin nasıl olmasını isterseniz o zamana kadar karanlık bir yerde bekletin. 

Sirke, metal kavanoz kapağıyla temas ettiğinde bozulabilir. Bu nedenle kavanoz kapağının direk temasını keserek kapatın. 

Bu sirkeyi böcek ısırıkları ve kaşıntılı lekeler gibi iltihaplar üzerine uygulayabilirsiniz.

Güneş yanıkları için de kullanabilirsiniz. Su ile seyreltin ve buzdolabında bir sprey şişesi içinde saklayın.

Banyo suyunuza tonik olarak ekleyebilirsiniz. 

Traş sonrası losyon gibi de kullanabilirsiniz.

8. Maydanoz-Biberiye-Adaçayı Sirkesi

8. Maydanoz-Biberiye-Adaçayı Sirkesi

Evdeki sirkelerinizi biraz daha aromalı hale getirmek isterseniz, içine baharatlar ve otlar katabilirsiniz. Bunlardan en sık yapılanları ise maydanoz, biberiye ve adaçayı katılan aromalı sirkeler. 

Hatta sirkenizin içine biraz pirinç ve biraz beyaz şarap sirkesi de karıştırarak kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Tabi ki zevkinize göre sınırsız baharat kombinasyonlarıyla sirkelerinizi aromalandırabilirsiniz.

9. Soğan-Tarhun otu-Limon Sirkesi

9. Soğan-Tarhun otu-Limon Sirkesi
  • 6 bardak sirke

  • 3 arpacık soğan (soyulmuş ve dörde bölünmüş)

  • Limon kabuğu

  • Tarhun otu

Sirkeyi büyük bir tencerede kaynatın. Bu sırada kullanacağınız kavanozlara yıkayıp kuruladığınız soğan, limon ve tarhun otunu yerleştirin. Kaynattığınız suyu kavanoz veya şişelere ağzında biraz boşluk kalacak şekilde doldurun. Kavanozları sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde 3-4 hafta bekletin. 3-4 hafta sonra sirkeyi tülbentten geçirin. Sirkede tortu kalmayana kadar bu işlemi tekrar edebilirsiniz. 

Bu sirkeyi krem peynirle karıştırıp, ekmek üstüne sürerek tüketebilirsiniz. Balık yemeklerinde ve zeytinyağlı yemeklerde de kullanabilirsiniz. 

10. Elma Sirkesi

10. Elma Sirkesi
  • Kabuklu elma dilimleri

  • Şeker

  • Su

  • Steril cam kavanoz 

  • Tülbent

  • Lastik bant

Bütün elmaları küp küp doğrayın ve tüm kavanozu kaplayacak şekilde elmaları yerleştirin. Sonra 1 çay kaşığı şekeri 1 su bardağı suyla karıştırıp elmaların üzerine dökün. Kavanozun büyüklüğüne göre aynı oranda şeker ve su miktarınızı arttırabilirsiniz. Bu su tüm kavanozu dolduracak kadar olmalı. Daha sonra ağzını tülbentle kapatıp, lastikle sabitleyin. Kavanozu yaklaşık 2 hafta sıcak bir yerde bırakın. En üstte oluşan küçük beyaz kabarcıkları görmeye başlayacaksınız. Bu fermantasyonun gerçekleştiğinin işaretidir. 

İki hafta geçtikten sonra elmaları süzün ve süzdüğünüz suyu tekrar kavanozun içine koyarak aynı şekilde 3-4 hafta daha bekletin. Bu süre içinde her iki günde bir sirkeyi karıştırın. Daha sonra şişelere bölüştürerek kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Elma sirkesini temizlikten gıdaya kadar birçok alanda kullanabilirsiniz. 

11. Şampanya Sirkesi

11. Şampanya Sirkesi

Açılmış ve kalmış bir şampanyanız varsa, bunu sirke yaparak değerlendirebilirsiniz. Kalan şampanyayı bir kavanoza dökerek tülbentle örtüp kavanozun ağzını kapatın. Karanlık bir dolapta 4-5 hafta bekletin. Tadına bakarak sirke kıvamına gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. 

Bu sirkeyi salata soslarında, makarnalarda ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz. 6 aya kadar dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. 

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
8
6
6
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Fırsat buldukça olur olmadık şeylerden sirke yapmayı denerim. Tek kötü yan, ağzı örtülü bekleme aşaması kışın evin içinde olursa kokusu rahatsız edici oluyor... Devamını Gör

feyk

ben daha guzel bir tarif vereyim. yukardaki tariflerin hepsinde varsa sirkeleri cikarin, seker miktarini artirin. hidrometre temin edebilirseniz seker ekleye... Devamını Gör