onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi…

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
15.11.2021 - 10:57

Bebeklerde sık görülen iskelet ve kas sorunlarından biri olan kalça çıkığı, kalça ekleminin anne karnında yeteri kadar gelişmemesine bağlı gelişmektedir. Kalça çıkıklığı bebeklerde genellikle bir sorun teşkil etmez fakat bebek emekleme ve yürümeye başladığında bir anormallik olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeklerde kalça çıkıklığına karşın doktorun belirttiği süre zarfında kalça ultrasonun yapılması önemli olup bebek yürümeye başlamadan önce yapılan tedavide %100 başarı sağlanabildiğini belirtmek mümkündür. Bebeklerde kalça çıkıklığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylara bu başlık altından ulaşabilirsiniz. 

Erkeklere oranla kız çocuklarında daha çok görülen kalça çıkıklığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genellikle ebeveynler tarafından geç fark edilen bu durumun risk boyutunu değerlendirilmesi ve gerektiğinde bebeğin taramadan geçmesi gerekir. Bebeklerde kalça çıkıklığının bilinen en önemli risk faktörleri ters doğum, rahimdeki düşük amniyon sıvısı ve sorunun kalıtsal nedenlerden kaynaklanıyor olmasıdır. İşte bebeklerde kalça çıkıklığı belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Belirtileri

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Belirtileri

Bebeklerde kalça çıkıklığında genellikle kalçanın bir kısmı etkilenir. Bazen hiçbir belirti vermeyeceği gibi bebeğin bacaklarını yana açarken zorlandığını fark edebilirsiniz. Bebek yürümeye başlamadan kalça çıkıklığı semptom göstermeyebilir. Ancak bebeğin yürümeye başlaması ile yürürken yalpalama, topallama ve parmak ucunda yürüme gibi sorunlar kalça çıkıklığı gün yüzüne çıkabilir. Bazen bebeklerde kalça çıkıklığı hali, kalça eklemi hareket ettirilirken tıklama sesinin duyulmasına yol açar. Aynı zamanda yürüme evresinden önce özellikle emekle, oturma gibi olaylarda gerilik gözlemlemek mümkündür.

Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Bebeklerde çoğu zaman yürümede gecikmeye sebep olan kalça çıkıklığının tespiti için doğum sırasında tarama yapılmaktadır. Bebek 1 yaşına gelinceye dek belirli aralıklarla muayene devam edilir. Kalça çıkıklığının net olarak belirlenmesi için görüntüleme tekniklerinden yararlanılmaktadır. Erken dönemde fark edilen kalça çıkıklığı cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan tedavi edilebilir. 

Özellikle 6 aylık bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisinde atel vb. kolay teknikler ile tedavi sağlanabilmektedir. Ancak 6 aydan büyük bebeklerin tedavisinde ameliyat ilk başvurulan yöntem olacaktır. Dolayısıyla 1 yaşa kadar kalça ultrasonografisinin yapılması oldukça önemlidir. Eğer bebekte gelişmeyen bir kalça eklemi bulunuyorsa kalça çıkıklığı riskine karşı önlem almak için bebeği kundaklamaktan, sıkı giysiler giydirmekten ve küçük bez kullanımından muhakkak kaçınmak gerekir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın