Davutoğlu: 'Dersim, Modern Kerbela'ydı'
Hacıbektaş ziyaretinde konuşan Başbakan Davutoğlu, 1938'de Dersim'de yaşananlar için 'katliam' ifadesini kullandı; 'Dersim, modern Kerbela'ydı' dedi.
Hacıbektaş'ta düzenlenen Aşure etkinliğinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1938'de Dersim'de (Tunceli) yaşananları 'katliam' olarak nitelendirerek, kendilerinin Dersim dolayısıyla Alevilerden özür dilediğini hatırlattı ve, 'Dersim, modern bir Kerbela'ydı' ifadesini kullandı. Davutoğlu'nun ifadeleri şöyle:
'Çok sembolik gibi gelebilir ama zihniyet değişimini işaret eder, 15 yıl içinde bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı devlet adına, Dersim dolayısıyla, bütün Alevilerden ve vatandaşlardan özür diledi. Cumhuriyet tarihinde hiç kimse buna cesaret edememişti. Çünkü o katliam kime karşı yapılmış olursa olsun, gerçekten bir Kerbela'ydı, modern bir Kerbela'ydı. Biz ona açık yüreklilikle karşı çıktık.'
Davutoğlu, 'Hazreti Ali ve Hazreti Hüseyin'i anmadan, Alevi ve Bektaşilik geleneğine sahip çıkanlar da çıktıklarını iddia edenler de ikrar bozmuş olurlar' diye konuştu:
'Bizim yolumuz, Hazreti Ali'nin, Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Hasan'ın ve bütün 12 imamın yoludur. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki farklarımız azalacak. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki aynı kaynaktan besleniyoruz.'
Din dersleri
Zorunlu din derslerinin kaldırılması noktasında AİHM'in aldığı kararı hatırlatan Davutoğlu, 'Yanlış anlaşılmasın, AİHM’in aldığı kararlar olmasa da herhangi bir kurum başka bir mezhebi tahkir ediyorsa bizim gözümüzde yeri yoktur, AİHM’den ders almaya ihtiyacımız yok.' dedi.
'Hepsini yanlışsa düzeltelim, eksikse değiştirelim. Ama ben en fazla Alevi öğrencilerimizin bu geleneği öğrenme ihtiyacı olduğunu hissediyorum. Öğrensin ki karşıtlık yaratılamasın. Eğer herhangi bir din, bir mezhep bu derslerde aşağılanıyorsa kötüleniyorsa bunu kaldıralım. Ama ben isterim ki her Sünni Hacıbektaş’ı okusun, her Alevi Mevlana’yı okusun. Ama tahkir ve öteleme varsa, bundan sorumlu bir kardeşiniz olarak ben müdahale edeceğim. Hz İsa’dan da bir şeyler öğretilmeli o derslerde ki öğretiliyor. Hz. Musa’dan da…'
Davutoğlu, Madımak’ı daha iyi bir müze haline getirebileceklerini söyledi, ayrıca Hacıbektaş Veli Türbesi ile Konya’daki Mevlana türbesinden giriş için para alınmayacağını açıkladı.
Necef Valisi ve Bektaşilerin lideri karşıladı
Nevşehir-Kapadokya Havalimanı'na inen Başbakan Ahmet Davutoğlu, buradan karayoluyla Hacıbektaş ilçesine geçti. Başbakanı karşılayanlar arasında Irak'ın Necef kenti Valisi Adnan al Zurufi ve 'Baba Mondi' olarak bilinen ve Arnavutluk'tan gelen, dünya Bektaşilerinin lideri Edmond Brahimaj da vardı.
Davutoğlu, ilk olarak Hacıbektaş Veli Müzesi’ni ziyaret etti, ardından müzenin bahçesine ağaç dikti. Dikilen ağaca, Necef Valisi'nin Kerbela'dan getirdiği toprak da kondu.
Davutoğlu'nun ziyareti Alevi toplumu için kutsal sayılan Muharrem ayının 13. gününe rastlıyor.
Başbakan, ziyaret planıyla ilgili daha önce yaptığı konuşmada 'Muharrem orucunu hep birlikte açacağız ve Kerbela şehitleri anısına pişirilen Aşure'yi birlikte kaşıklayacağız' demişti.
Davutoğlu geçmiş hükümetler döneminde Alevi vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilmek ve sıkıntılarına çare bulabilmek için çalıştaylar yapıldığını hatırlatmış, bu süreci olumlu şekilde sonlandırmak istediklerini söylemişti.
Hükümetin Alevi açılımıyla ilgili hazırlattığı çalıştay raporunda üç temel başlık dikkat çekiyor.
Bunlardan birincisi cemevlerinin statüsü, ikincisi Alevi dedelerinin durumu / statüsü, üçüncüsü de din dersleri. Birçok Alevi, çocuklarının din dersine katılmasını istemiyor. Ayrıca Aleviler, din dersi kitaplarındaki Alevilik ile ilgili bilgileri yetersiz aynı zamanda ayrımcı buluyor. Dedelerin statüsü konusu ise Aleviler arasında da üzerinde mutabakat sağlanamayan bir konu. Bazı Aleviler dedelere maaş bağlanmasını isterken, bazı Aleviler ise buna kesin olarak karşı çıkıyor.
- Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!