'Balyoz'da Kumpas' Davası: Sanıklar Hâkim Karşısına Çıktı
Balyoz davasındaki kumpas iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu hâkim karşısına çıktı. Yaklaşık 7 saat süren savunmaların ardından duruşma 23 Kasım'a ertelendi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tutuklu sanık Mehmet Baransu ile tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmaya Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya konsolosluklarından temsilciler, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası PEN, Norveç Gazeteciler Birliği temsilciler ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazeteci Perihan Mağden de izleyici olarak katıldı.
İddianamede Baransu ve Opçin için 75 yıla kadar, Çongar, Altan ve Oğur için ise 52 yıla kadar hapsi talep ediliyor
Sanıklara yöneltilen suçlamalar şöyle:
İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ve Tuncay Opçin 'şüpheli' sıfatıyla yer alıyor.
'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma', 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme', 'Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama', 'Terör örgütü propagandası yapmak.'
Gazeteci Mehmet Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin'in ayrıca 'Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan da cezalandırılmaları isteniyor.
Çongar'ın avukatı Veysel Ok: "İddianameden ciddi intihaller var"
Yasemin Çongar'ın avukatı Veysel Ok da kendilerinde olan iddianameyle, mahkemede okunan iddianame arasında farklılıklar olduğunu belirterek bu çelişkinin mahkeme tarafından giderilmesini talep etti. Avukat Ok, iddianamede Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı iddianameden ciddi intihaller yapıldığını da ileri sürdü.
Baransu: "Tutuklu muyum, esir miyim belli değil"
Sesli ve görüntülü kayda alınan duruşmada savunmasını yapması için söz verilen sanık Mehmet Baransu, iddianamenin okunması sırasında hükümeti yıkmaya yönelik ifadenin geçtiğini belirterek 'İddianamenin herhangi bir yerinde hükümeti yıkmaya yönelik bir iddia görmedim. İddianamede baştan sona 1000'e yakın doğru olmayan iddia var' dedi. Baransu, iddianamenin hiçbir ekinin kendisine yollanmadığını iddia ederek '17-25 Aralık'tan sonra hakkımda açılan 70 tane dava var. Avukatımla haftada bir gün, 20 dakika görüşebildim. Ben tutuklu muyum, esir miyim belli değil. Delilleri bana vermediniz. Ekleri alamıyorum. Savunmamı onları gördükten sonra yapacağım' diye konuştu.
'O haber bugün gelse yine yayınlarım'
Sanık avukatları katılma talebinin reddini talep ettiler. Daha sonra söz alan Mehmet Baransu, 'O haber, bugün gelse yine yayınlarım. Balyoz Darbe Planı'na konu olan ses kayıtlarına bakın, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminde yapılanlarla birebir aynı. 15 Temmuz'da AKOM'a gidildi mi, gidildi; TRT'ye, CNN Türk'e, büyükşehir belediyesine gidildi mi, gidildi. Çetin Doğan'ın ses kayıtlarında da AKOM'un merkez yapılacağı, TRT'nin ele geçirileceği, Taksim'e tank çıkarılacağı hepsi var. Birebir aynı' diyerek katılma talebinin reddini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verdi.
Çongar: "Görmediğim belgeden yargılanıyorum"
Altan: "Darbe planı devlet sırrı olamaz"
"Mağdur olmuşlar varsa özür dilerim; haklarını helal etsinler"
Savcılığa teslim etmişti
Balyoz soruşturmasının başlatılmasına neden olan ve 365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz Davası'nın delilleri arasında yer alan belgeler Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmişti. Bunlar içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından Egemen Harekat Planı da bulunuyordu.
Genelkurmay Başkanlığı, 'TSK'nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK'yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 365 sanık 31 Mart 2015'te beraat etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'da beraat eden sanıkların suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.
DHA ve Bianet
Yorum Yazın
Hayat böyle işte fetöcü şerefsizler silivride 50 yıl hediyeli tatil kazandınız güle oynaya kutlarsınız artık
eeee adalet herkese lazım değilmi ? alın şimdi attığınız o iftiralar bi taraf ! ınızda patladı hayrını görün..beter olun
Vakti zamanında tetikçilik yaptığınız kişilerin/grupların gücüne mi güvendiniz insanlara iftira atarken, yargısız infaz yaparken? Adalet size de lazım oldu d... Devamını Gör