Bakanların Hayran Kalacağı Bir LinkedIn Profili Oluşturmak İçin Uygulamanız Gereken 17 Adım
#15 Bunu daha sık yapmam lazım.
LinkedIn profiliniz, kişisel markanızı yaratırken bir temel oluşturmanızı sağlar.
1. İşe LinkedIn hesabınız için doğru fotoğrafı seçerek başlamalısınız.
Profil fotoğrafı, hesabınızı ziyaret edenlerin gördüğü ilk şeylerden biridir. Profil fotoğrafınızı seçerken son zamanlarda çekilmiş olan ve yüzünüzün göründüğü bir fotoğraf tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca, kıyafetlerinizin profesyonel görünmesine de özen göstermeniz gerekir.
2. Bir arka plan fotoğrafı eklemeyi de unutmamalısınız.
Arka plan fotoğrafınız, profil sayfanızın üst kısmında görünen ve dikkat çeken bir diğer öğedir. Arka plan fotoğrafınızın sizi yansıttığına emin olmalısınız. Yaptığınız bir proje hakkında veya işiniz hakkında akılda kalıcı bir arka plan fotoğrafı kullanabilirsiniz.
3. Açıklama kısmında iş unvanınızdan fazlasını belirtmelisiniz.
Profil sayfanızın üst kısmındaki açıklamada sadece iş unvanını belirtmeniz gerekmez. İşinizde aldığınız görevleri ve rolünüzle ilgili düşüncelerinizi bu alanda belirtebilirsiniz.
4. Özet kısmını etkileyici bir şekilde yazmalısınız.
LinkedIn profilinizdeki özet kısmını kesinlikle es geçmemelisiniz. Profilini oluştururken birçok insan bu alanı boş bırakır ve büyük bir şansı kaçırırlar. Özet kısmında deneyimlerinizi anlatabilir ve yeteneklerinizi öne çıkarabilirsiniz. Yeteneklerinizin neden önemli olduğunu ve çalıştığınız iş yerlerine nasıl katkıda bulunduğunu da eklemelisiniz. Deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi anlatarak kişisel markanızı oluşturma konusunda büyük bir adım atmış olursunuz.
5. Klişe sözcükleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
LinkedIn hesaplarında ve öz geçmişlerde sık sık 'liderlik', 'odaklanmış', 'stratejik', 'deneyimli', 'tutkulu', 'uzman', 'yaratıcı' ve 'yenilikçi' gibi artık klişeleşmiş kelimeleri görürüz. Bu kelimeler önemlidir fakat sadece bunları kullanmanız bu yetenek ve özelliklere sahip olduğunuza insanları ikna etmez. Bu kelimeleri tek başına kullanmak yerine öne çıkan yeteneklerinizi örnekleyerek anlatmalısınız.
6. LinkedIn ağınızı genişletmelisiniz.
LinkedIn hesabınızda profesyonel çevrenizle takipleşerek ağınızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca, LinkedIn ağınızı büyütmenin en kolay yollarından biri, profilinizi e-postanızla senkronize etmektir. Bu, LinkedIn'in bağlantı kurabileceğiniz kişileri önermesini sağlar.
7. Profesyonel becerilerinizi profilinizde belirtmelisiniz.
Profesyonel becerilerinizi listelemeniz profilinize girenlerin hızlıca bunları gözden geçirmesini sağlar ve özet kısmını okumayan kişilerin de becerilerinizi görmesini sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta listeyi çok uzatmamaktır. Uzun listelerin okunma olasılığı azalacaktır.
8. Freelance çalışıyorsanız veya bir işletmeniz varsa sunduğunuz ürün ve hizmetleri profilinize eklemelisiniz.
LinkedIn profilinizde freelance işler aldığınızı veya işletmenizde sunduğunuz ürün ve hizmetler olduğunu belirtmeniz yeni iş olanakları yakalamanıza yardımcı olabilir.
9. 'Kullanılabilir Yetenek Değerlendirmesi' özelliğini kullanmayı deneyebilirsiniz.
Bu özelliği kullanmanız becerilerinizin düzeyini göstermenize ve profilinizde 'Doğrulanmış Beceriler Rozeti'nin yer almasını sağlar. Araştırmalar, bu özelliği kullanan adayların başvurdukları işlere alınma olasılıklarının bu özelliği kullanmayanlara göre yaklaşık %30 daha fazla olduğunu gösteriyor. Yeteneklerinizin kanıtını göstermek kişisel markanızı güçlendirmenize de yardımcı olduğunu söylemeden de geçmeyelim.
10. Aldığınız referansları profilinize eklemeyi unutmamalısınız.
Önceki iş yerlerinizden ve birlikte çalıştığınız kişilerden aldığınız referansları profilinizde belirtmelisiniz. Bu, ileride LinkedIn profilinizi inceleyen bir işverenin sizin güvenilir bir çalışan olduğunuzu görmesini sağlayacaktır.
11. LinkedIn'in 'Learning' özelliğini kullanabilirsiniz.
'LinkedIn Learning'de bir kursu tamamladığınızda LinkedIn profilinize bir kurs sertifikası ekleme fırsatına sahip olursunuz. Bunu, 'LinkedIn Learning' hesabınızın 'Öğrenim Geçmişi' bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.
12. Medya ve pazarlama materyallerinizi paylaşmalısınız.
Bir işletmeniz varsa bu işletme için ürettiğiniz içerikleri ve reklamları LinkedIn profilinizde paylaşmalısınız. Bu işletmenizin ürün ve hizmetlerinin ilgi çekmesine yardımcı olacaktır.
13. Kişisel hesabınızın yanında bir işletme hesabı da açabilirsiniz.
İşletmenizin tanıtımını yapmak için kişisel hesabınızı kullanmak yerine bir işletme hesabı açabilirsiniz. Bu işletmenizi daha çok insanın görmesini ve işletmenizle ilgili telefon numarası, konum gibi bilgilere işletme profilinizden kolayca ulaşmasını sağlar.
14. LinkedIn ana sayfanızda gördüğünüz ilgi çekici içerikleri beğenebilir ve takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
Çalıştığınız alanla ilgili içerikleri beğendiğinizde ve profilinizde paylaştığınızda LinkedIn'deki takipçileriniz bunları görür ve onlarla bu paylaşımlar sayesinde iletişime geçebilirsiniz.
15. Paylaşımlara yorum yapabilirsiniz.
İçerikleri beğenmenin ve paylaşmanın yanında paylaşımlara yorum yapmak da oldukça önemlidir. Yaptığınız yorumlar sayesinde alanınızda çalışan insanlarla fikir alışverişinde bulunabilir ve profesyonel çevrenizi genişletebilirsiniz.
16. Sektörünüzdeki büyük markaları ve girişimcileri takip edebilirsiniz.
LinkedIn'de çalıştığınız sektördeki büyük markaları ve girişimcileri takip ederek yeni gelişmeleri görebilir ve onların LinkedIn'i nasıl kullandığını inceleyebilirsiniz. Bu şekilde güncel konulardan haberdar olursunuz. Ayrıca, LinkedIn profilinizi geliştirmek için fikir edinirsiniz.
17. İçerik oluşturabilir ve bunları kullanarak diğer kullanıcılarla etkileşime geçebilirsiniz.
LinkedIn'de bir süre diğer kullanıcıların içeriklerine yorum yaptıktan sonra kendi içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Takipçilerinize sorular sorabilir ve içeriğiniz üzerine tartışabilirsiniz. Alanınızla ilgili içerikler hazırlamanız işverenlerin de ilgisini çekecek ve uzman olduğunuz konular hakkında yazmanızdan etkileneceklerdir.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın