AYM'den Cezaevinde Kitap Kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevindeki bir hükümlünün odasında 10’dan fazla kitap bulundurması talebinin reddedilmesinin, ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine hükmetti.
Ankara 2 No'lu F tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlü Özkan Kart, odasında 10 kitaptan fazla bulundurmasına izin verilmemesine itiraz etti. Kart, yasal dayanak olmadan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvuru yaptı.
6 yıldır cezaevinde bulunan Kart, cezaevi kütüphanesindeki 500'e yakın kitabı okuduğu için ailesine yeni kitap getirtti. Ancak odasında aynı anda 'mahkuma ait 5 ve cezaevine ait 5 olmak üzere toplam 10' kitaptan fazla bulundurmasına izin verilmedi. Mahkumların 15 günde bir bu kitapları değiştirmesine izin veriliyor.
Yüksek mahkeme Kart’ın başvurusunu haksız buldu; cezaevinin kararının ifade özgürlüğünü ihlal etmediğini, oda veya koğuş düzeninin sağlanması için geçerli ve haklı bir karar olduğuna hükmetti.
‘Anayasa’ya uygun’
Kart'ın ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin, 'kamu düzeninin sağlanması' kapsamında devlet tarafından belirlenen amaçların ve faaliyetlerin uzantısı niteliğinde olduğu kanaatine ulaşıldığı ve bunun da Anayasa'nın ifade özgürlüğüne ilişkin 26. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında meşru bir amaç taşıdığı sonucuna varıldığı belirtildi.
Yüksek Mahkeme'nin kararında Kart'ın 10'dan fazla kitap bulundurmasına izin verilmemesi sebebiyle müdahale edilen ifade özgürlüğü ile oda veya koğuş düzeninin sağlanması arasındaki dengenin ölçülü olduğu kabul etti. Daha fazla kitap bulundurma talebinin reddine ilişkin gerekçelerin inandırıcı, ilgili ve yeterli oldukları sonucuna vardı.
AA