Avrupa Parlamentosu Vize Sürecini Durdurdu
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile AB Bakanı Volkan Bozkır ortak basın toplantısı düzenledi. Schulz, Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi önerisinin ardından süreci değerlendirdi.
Al Jazeera'nin haberine göre Schulz, 72 kriterin tamamı yerine getirilmeden vize serbestisi konusunun AP'de görüşülmeyeceğini açıkladı.
Schulz,'Türkiye Meclisi'nde kabul edilen 72 kriterin yerine getirilmediğini düşündüğümüz için, buradaki (Avrupa) Parlamento'daki süreç başlamayacak. Bu bir anlaşmazlıktır, bunu kabul etmemiz gerekiyor. Ancak sorunlar varsa mutlaka çözüm için başka seçenekler de bulunur' dedi.
AB Bakanı Bozkır, ise AP'nin vize sürecini durdurduğunu belirtip 'Şu ana kadar iyi niyet ve karşılıklı güvene dayalı olarak siyasi riskler alarak yaptığımız tüm anlaşmalar çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya' yorumunu yaptı.
Bakan Bozkır: Yaptığımız tüm anlaşmalar tehlikede
AB Bakanı Bozkır, ise AP'nin vize sürecini durdurduğunu belirtip 'Şu ana kadar iyi niyet ve karşılıklı güvene dayalı olarak siyasi riskler alarak yaptığımız tüm anlaşmalar çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya' yorumunu yaptı.
Bozkır, Türkiye'nin terörle mücadelede son 10 ay içerisinde 450 güvenlik mensubunu PKK'lılar tarafından şehit edildiğini anımsatıp, şunları söyledi:
'Terörle mücadele yasasının değişmesi kesinlikle mümkün değil. Aksine biz bu yasayla ilgili birçok değişiklik yaptık. Bizim değişikliklerimiz Avrupa Komisyonu'nun kararından 3-4 gün önce yapıldı. Vakit darlığı nedeniyle AB standartlarıyla bizim yasamızı kıyaslama şansımız da olmadı. Maalesef tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Avrupa Konseyi'nden Jagland ile sabah beraberdim. Kendileri Türkiye'deki terörle mücadele yasasıyla ilgili çok olumlu bir rapor verdi. Belki sayın Schulz, Komisyon ve Konsey hep birlikte çalışmalıyız, o zaman bir çözüm bulabiliriz. Ancak tek sorun Türkiye'de yeni bir hükümet olacak. Vakit daralıyor'
'Sorun yasanın kapsamı'
Gazetecilerden birisi Schulz'a, Türkiye'nin intihar saldırılarına maruz kaldığını ve PKK örgütüyle mücadele ettiğini hatırlatıp, 'Avrupa Birliği, Türkiye'nin durumuyla empati kuramıyor mu?' sorusunu yöneltti. Schulz ise kendisinin Almanya temsilcisi olduğunu belirtip, 'Son saldırılardan birinin kurbanları da benim ülkemdendi. Türkiye'nin terörle mücadele hakkı tartışılmaz' yanıtını verdi. Schulz terörle mücadele yasasının kapsamıyla sorunları olduğunu söylerken, 'Bazı önlemlerin ifade özgürlüğüne dokunduğunu görüyoruz. Bu Avrupa Parlamentosu içerisinde çok tartışılan bir durum, bunu saklamanın bir anlamı yok' dedi.
Yorum Yazın
Değil 72,172 şartı yerine getirsek yine almazlar,ülkenin sınırlarından giren çıkan belli değil,şehirlerini teröristler işgal etmiş,siyasal islam almış yürümü... Devamını Gör
Azıcık git Avrupa tarihi oku.PKK ve IŞİD ETA ve IRA'nın eline su dökemez ama İspanya ve İngilitere AB'de
gönderin su aq suriyelilerinide görsünler ebelerininkini.. bizde kurtulmus oluruz bölece en az 2.800.000 gönderin 200 bin bizde kalsın digerlerinide onlar pa... Devamını Gör
Bu kadar insan nasil gonderilir herhangi bir fikrin var mi?
Sahi vizenin kalkacağına inanan var mıydı aranızda?