Atatürk'ün "Yarın Cumhuriyet'i İlan Edeceğiz" Dediği Yemeğin Öncesinde Neler Yaşandığını Biliyor musunuz?
Atatürk'ün "Yarın Cumhuriyet'i İlan Edeceğiz" Dediği Yemeğin Öncesinde Neler Yaşandığını Biliyor musunuz?
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşını kutlamasına artık saatler kaldı.
Cumhuriyet'in ilan edilme süreci ise genellikle kutlamaların gölgesinde kaldığı için çok iyi bilinmiyor.
Atatürk'ün 'Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz' sözü yaygın olarak paylaşılsa da, bu süreçte yaşanan hükümet krizi ve Cumhuriyet'in ilanına nasıl karar verildiği yeteri kadar anlatılmıyor.
Bu içeriğimizde, Türkiye Devleti'nin bir Cumhuriyet olarak ilan edilmesini adım adım yeniden yaşayacağız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 3 yıldan daha uzun bir süre en yetkili organ olarak görev yaptı. Bu Meclis, Milli Mücadele'nin silahlı safhasını başlattı, yönetti ve tamamladı. Zaferden sonra ise herkesin aklında aynı soru vardı. Peki şimdi ne olacaktı?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Saltanatın kaldırılması ve Osmanlı hanedanının sürgüne gönderilmesi sonrası, Osmanlı hanedanının yeni Türkiye'de söz sahibi olamayacağı artık kesinleşmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Kurtuluş Savaşı'nın başkumandanı Gazi Mustafa Kemal kuşkusuz yeni devletin kurucu lideri olacak yegane kişiydi. Bununla birlikte rejimin hangi esaslara göre kurulacağı hala bir soru işaretiydi.
Sistemin tıkanması üzerine Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal, 25 Ekim 1923 akşamı hükûmeti Çankaya'da topladı. Toplantıda, Bakan seçilen vekillerin istifa etmesine karar verildi. Böylece ülkeyi Cumhuriyet rejiminin ilanına götürecek süreç başlamış oldu.
28 Ekim'de Çankaya Köşkü'ndeki akşam yemeğinde İsmet Paşa, Fethi Bey, Kazım Paşa, Kemalettin Sami Paşa, Halit Paşa, Rize mebusu Fuat ve Afyon mebusu Ruşen Eşref Bey'i misafir olarak ağırlayan Mustafa Kemal Paşa, kabine bunalımından nasıl çıkacaklarını anlattı ve ünlü cümlesini söyledi: "yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz"
Parti toplantısında yapılan konuşmaların ardından teklifin önce bütünü, sonra ayrı ayrı maddeleri okunarak kabul edildi. Şimdi sıra Meclis'te kabul edilmesine gelmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Devlet şeklinin Cumhuriyet olduğunu kabul eden teklifte başka önemli maddeler de vardı: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Ulusal işlerin fiili idarenin yönetim şekli halka dayanmaktadır. Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Devleti'nin resmi dili Türkçedir. Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir.
Atatürk'ün "fazilettir" diyerek tanımladığı ve en büyük eseri olarak gördüğü Cumhuriyet, işte bu kaotik sürecin ardından kuruldu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Mustafa Kemal Paşaya; Fazla Arza çıkaranda olmamış çünkü Cumhuriyet kurulunca kadar zaten Osmanlı'nın izlediği Boş Politikalar yüzünden her Cephede Milletin ... Devamını Gör
Saygıyla, minnetle….