DİSK '2.800 Lira Olmalı ve Vergi Dışı Bırakılmalı' Dedi
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başlayacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Komisyonda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacak. Konuya ilişkin talep ve önerilerini açıklayan DİSK, asgari ücretin net 2 bin 800 TL olması gerektiğini açıkladı.
Komisyonda yer almayan DİSK "Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı" dedi ve ekledi: "Asgari ücret net 2.800 lira olmalıdır"
DİSK Yönetim Kurulu, milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2019 asgari ücreti konusunda DİSK Yönetim Kurulunun görüşlerini, talep ve önerilerini dün saat 11.00’da, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Toplantı Salonunda düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır” dedi.
Açıklamada Türkiye'de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmadığı vurgulandı:
'Uluslararası normlara göre işçinin sadece kendisinin değil ailesinin de (hane halkının) asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerekir. Ülkemizdeki Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’nde yer alan tanımda ise işçinin ailesi asgari ücretin dışında bırakılmıştır.'
Türkiye'nin asgari ücretin satın alma gücü konusunda OECD ortalamasının altında olduğu ifade edildi ve şöyle devam edildi 👇
'OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye, OECD ülkeleri içinde 18. sırada yer almaktadır.
OECD ülkeleri içinde asgari ücretin satın alma gücü konusunda ortalamanın altında kalan Türkiye, cumhurbaşkanları ve başbakanların maaşları ile ülkedeki asgari ücretin oranı söz konusu olduğunda zirveye tırmanmaktadır. Türkiye’de cumhurbaşkanın maaşı asgari ücretin 25,4 katıdır. Türkiye bu oran ile OECD içinde asgari ücrete göre en yüksek cumhurbaşkanı/başbakan maaşının olduğu 4. ülkedir.'
"2018 itibariyle AGİ hariç asgari ücret 1.603 TL değil aslında 1.451 TL’dir"
Ayrıca net asgari ücretin tutarı konusunda uzun zamandır kamuoyu yanıltıldığı vurgulandı ve eklendi:
'Bilindiği gibi 2008 yılına kadar ücretliler topladıkları fatura ve fişler karşılığında devletten vergi iadesi almaktaydı. 2008’de bunun yerine Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması başlatıldı. AGİ’nin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduğundan yüksek gösterilmeye başlandı. Oysa AGİ işveren tarafından ödenmiyor ve ücret değildir. Net asgari ücret işveren tarafından işçiye ödenen miktardır. AGİ ise devlet tarafından sağlanan bir destektir. 2018 itibariyle AGİ hariç asgari ücret 1603 TL değil aslında 1451 TL’dir.
Türk-İş "Asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilsin, görüşmeler mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılsın" demişti.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.
Atalay, geçen hafta, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alacak Türk-İş heyeti konusunda da değişikliğe gideceklerini belirterek, 'Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçi arkadaşımız komisyon üyelerine asgari ücretle nasıl geçindiğini anlatacak' açıklamasını yapmıştı.
Ana muhalefetin teklifi ise 2. 200 lira
Peki asgari ücret nasıl belirleniyor?
Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Asgari ücretin düşük olmasını nasıl da kanıksamışız 2000 lira olsa iyidir gözüyle bakıyoruz. Bu zamanda 2000 lira para mı. Bir de şöyle bir anlayış var evli ... Devamını Gör
2,800 dedi Hemde bu iktidar baştayken 2,000 tl olursa öpüp başınıza koyun
2800 ve vergiden muafiyetmiş. Hahah gotumle guluyorum. Benm skimde bile değil aylık 17.000-20.000 lira arası kazanıyorum minimum ama ben size ne olcagnı söyl... Devamını Gör
tam bir milletvekili kafası