Artık Takı Törenlerinde Bile Karşımıza Çıkan Sanal Para Birimi: 9 Maddede Bitcoin Nedir?
Hayatımıza yaklaşık 10 yıl önce Satoshi Nakamoto takma ismiyle tanınan ve gerçek kimliği bilinmeyen bir programcı tarafından sokulan ve şimdilerde de oldukça gündemde olan bir teknoloji: Bitcoin. Peki bu Bitcoin nedir, nasıl üretilir, nasıl alınıp-satılır, tehlikesi nedir, faydası nedir gibi bitmek bilmeyen sorulardan ilk akla gelenlerine sizler için cevap verdik.
Nedir bu Bitcoin?
Bildiğimiz paradan farkı nedir?
Bitcoin’in Türk Lirası cinsinden değeri nedir?
Bitcoin’in de her para gibi piyasa tarafından belirlenen bir değeri var. Şu an için 1 Bitcoin parası yaklaşık 4.100 Dolar, yani 14.800 TL.
Peki nasıl elde edebiliyoruz Bitcoin’i?
Dünya üzerinde internet ağı erişimi olan herhangi bir insan Bitcoin sisteminde bu parayı üretebilir, alıp başkasına gönderebilir.
Bitcoin nasıl “üretiliyor”?
Bitcoin parasının üretimi için “mining” yani Türkçe tabiriyle madencilik yapılması gerekiyor. Bitcoin’in aynı bir maden gibi yazılım içerisinde “bulunması”, “çıkartılması” ve “işlenmesi” gerekiyor.
Neden Bitcoin bugüne kadar duyduğumuz enflasyon, devalüasyon gibi para ekonomisi kavramlarından etkilenmiyor?
Bildiğimiz paranın değerini piyasa talebi, dolaşımdaki miktarı ve bağımsız merkez bankaları ile hükümetlerin ürettikleri politakalar belirliyor. Devalüasyon, enflasyon gibi kavramlarla da bu otoritelerin müdahalesi sonucu karşılaşılıyor. Bitcoin’de ise böyle bir merkezi yapı söz konusu değil. Ayrıca teknik tasarım itibariyle dünyada maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebilecek. Sonu olan bir sistem olmasından kaynaklı da aslında Bitcoin’de enflasyon riski oldukça düşük.
İnsanlar neden Bitcoin’i tercih ediyor?
Bitcoin; cep telefonu, bilgisayar veya internet üzerinde bulunan servis sağlayıcılar aracılığıyla açılan sanal cüzdanlarda biriktiriliyor. Kredi kartı ve Pay Pal gibi uygulamalarda devreye giren 3. Şahıs servisler de burada mevcut olmadığı için aslında Bitcoin'i tercih etmeye başlayanlar onun daha güvenli, basit ve ucuz olduğunu savunuyorlar. Gerçek paraya kıyasla da aslında taşınması da daha kolay, çünkü milyonlarca dolar değerindeki Bitcoinler için küçük bir hafıza yetebiliyor.
Ya da Bitcoin’e neden karşı çıkılıyor?
Blockchain adı verilen yüksek şifreleme teknolojili bir sistem sayesinde de bir kişinin ne kadar parası var, ne kadar parayla ne aldı gibi bilgilere ulaşılamıyor. Verilerin izi sürülemediği için Bitcoin aracılığıyla uyuşturucu gibi yasal olmayan maddelerin alım satımının yapıldığı da biliniyor. Bazı hükümetlerin de şiddetle bu teknolojiye karşı çıkmasının en büyük sebebi de bu. Taşıdığı bir diğer risk de, Bitcoin cüzdanınız ele geçirildiği ve ya Bitcoinlerinizi kaybettiğiniz takdirde reel para birimlerinde olduğu gibi bir geri alabilme mekanizmasının bulunmaması.
Bitcoin için Türkiye’de son durum ne?
İnsanlar yatırım yapmayı düşünürken döviz, altın gibi yatırım araçlarının yanında şimdi artık Bitcoin'i de hesaba katmaya başladılar. Hatta birinin düğünde arkadaşına takı takmak yerine Bitcoin transferi yaptığı haberlerine de şahit olduk.
Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da bu gittikçe popülerleşen sisteme kayıtsız kalmayarak, Bitcoin’in teknolojisini tanımak için bir çalışma grubu oluşturduğunu açıkladı.
Yorum Yazın