Araştırma: Çocukken Tetanos Aşılarıyla Kazanılan Bağışıklık Pankreasla Mücadeleye Yardım Edebilir!
Araştırma: Çocukken Tetanos Aşılarıyla Kazanılan Bağışıklık Pankreasla Mücadeleye Yardım Edebilir!
ABD'li bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırmaya göre çocukluk çağında tetanos aşılarıyla kazanılan bağışıklık, vücudun pankreas kanseriyle mücadelesine yardım edebilir. Tedavinin testi amacıyla genç fareler seçildi ve yaşlandıkça pankreas kanseri geliştirmeleri için özel olarak tasarlanmış tetanos aşıları yapıldı.
İşte ayrıntılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şu anda pankreas kanseri teşhisinden sonra hastalar sadece birkaç ay daha yaşıyor. Hastaların yalnızca yüzde 10'u teşhis sonrası 5 yıl sonra hâlâ hayatta oluyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Doğal şekilde tümörlere çekildiği bilinen listeriya bakterilerinin farelerdeki pankreas kanseri tümörlerini seçerek tetanos toksinlerinin etkin olmayan formları buralara taşıyabildiğini ortaya çıkaran yeni bulgular yayımlandı.
Çoğu yetişkin çocukken tetanos aşısı olduğu için hastalık vücuda girse de bağışıklık sistemleri hastalığı tespit edebiliyor. Araştırmacılar, bunun tetanosa maruz kalan pankreas kanseri hücrelerinin bağışıklık sistemi için görünür kılınabileceği ve böylece bağışıklık sisteminin saldırısına karşı savunmasız hale getirilebileceği anlamına geldiğini açıkladı.
Araştırmacılar, tedaviyi test etmek için seçilen genç farelere yaşlandıkça pankreas kanseri geliştirmeleri için özel olarak tasarlanmış tetanos aşıları yaptı.
Fareler ileri düzey pankreas kanseri geliştirdiğinde tetanos içeren listeriya bakterileri de farelerin karnına enjekte edildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, tetanos aşılarıyla tedavi edilen farelerdeki tümör boyutunun yüzde 80 küçüldüğünü ve kanser yayılma hızının yüzde 87 azaldığını, bunun da tedavi edilmeyen farelere kıyasla yüzde 40 hayatta kalma oranıyla sonuçlandığını ortaya koydu.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın