Yanmasıyla Bir Gecede Cahil Bırakıldık: 13 Maddede Bilim Tarihine Yön Veren İskenderiye Kütüphanesi
Yanmasıyla Bir Gecede Cahil Bırakıldık: 13 Maddede Bilim Tarihine Yön Veren İskenderiye Kütüphanesi
Bir kütüphane düşünün; bu kütüphanede ve ona bağlı olan müzede dönemin bilinen tüm hayvanları ve bitkilerinin bir örneği olsun, içerisinde farklı bilim dallarına ait okullar bulunsun, rasathane ve botanik bahçesine ev sahipliği yapsın…
Bilimin gelişmesine çok önemli katkılarda bulunarak tarihe yön veren İskenderiye Kütüphanesi’ni anlatıyoruz, toplaşın!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Doğu efsanelerinin neredeyse hepsinde adı geçen ve o dönem bilinen dünyanın yarısını 13 yılda fethettiği söylenen Büyük İskender, M.Ö. 332 yılında girdiği Mısır’da İskenderiye şehrini kurdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Akdeniz’de başlayan bu güçlü dönem, Büyük İskender’in ölümünün ardından şekil değiştirdi; yönetimi ele geçiren Ptolemaios I. Soter kütüphane ve müze kurarak İskenderiye’yi bir bilim kenti haline getirdi.
3. Girişinde “Bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır” yazan kütüphane, Antik Çağ’ın en büyük koleksiyonuna sahipti; yaklaşık dokuz yüz bin el yazmasına sahip olduğu düşünülüyordu.
4. O dönemde bilinen tüm hayvanların ve bitkilerin birer örneğinin bulunduğu bu bilim merkezinde rasathane ve botanik bahçesi bulunuyordu; farklı bilim dallarının öğretildiği evler yer alıyordu.
5. Suyun kaldırma kuvvetini keşfeden Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis Arşimet İskenderiye Kütüphanesi’nde mekanik okulunu kurdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Her ne kadar onunla başlamasa da geometrinin babası olarak anılan ve İskenderiye’de dünyaya gelen Öklid, kralın isteğiyle en büyük matematik okulunu burada kurdu.
7. Farklı branşlardan pek çok bilim evinin yer aldığı İskenderiye, başta Herofilos olmak üzere tıp alanındaki pek çok isme de ev sahipliği yaptı.
8. Astronomi çalışmalarının da merkezi olan İskenderiye Kütüphanesi’nde Eratosthenes, Batlamyus, Hipparkos gibi pek çok gözlemci eğitim verdi.
9. Mekanik okulunda yol uzunluğunu ölçmeye yarayan odometre ve yer ölçümü için kullanılan dioptra gibi aletler bulundu.
10. Antik Çağ’ın bilim merkezi olan ve pek çok keşfe ev sahipliği yapan İskenderiye Kütüphanesi hala bilinmeyen bir sebeple yandı ve el yazmalarının neredeyse tamamı acı bir şekilde küle döndü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. En bilinen iddiaya göre, M.Ö. 47 yılında Sezar’ın Mısır’ı kuşattığı sırada kütüphane zarar gördü ve eserlerin birçoğu yok oldu.
12. Bir diğer iddia da tabii ki din kaynaklı: İskenderiye Kütüphanesi antik pagan tapınaklarının ve yapılarının imhası sırasında Hıristiyanlar tarafından yakıldı.
13. Amerikalı gökbilimci ve astrobiyolog Carl Sagan’ın “Zamanda geri gidebilseydik, ilk gideceğim yer burası olurdu” dediği İskenderiye Kütüphanesi’nin yerine 2002 yılında Yeni İskenderiye Kütüphanesi kuruldu.
Sizce İskenderiye Kütüphanesi bir şekilde yok olmasaydı, o bilgilerle bugün neler yapıyor olabilirdik?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
islamiyet bilime düşman değildir.müslüman zihniyeti bilime düşmandır kütüphanenin yakılış tarihi ile hzÖmer zamanı arasında 600-650 yıl var
karalama imzası zaten
Kütüphanenin tüm kitaplarını okumuş ve yeni keşifler için çabalayan Hypatia'nın katli ve katleden şerefsizin kilise tarafından aziz ilan edilmesi. Sonra dinl... Devamını Gör
Eski ahit filan ağır korku üzerine zaten. Ayrıca bu korku ve sindirmeyi yapmasalardı yüzlerce yıl imparatorluklar ayakta kalamazdı.
Açıkçası Hristiyanların yakmış olduğuna inanıyorum ben. Hatta o zaman ki Roma İmparatorunun onlara içeriye giriş izni verdiğini söyleyenler bile var. Bunun i... Devamını Gör
Roma Katolik Kilisesi'ne göre sapkın*